Matematika felmentéssel milyen piacképes egyetemi szakok jöhetnek szóba?
Figyelt kérdés
Érettségi előtt álló 17 éves srác vagyok, matekból felmentett 9. osztály óta. Sajnos behozni már az elmúlt 3 év lemaradását nem fogom tudni, így egyetemi továbbtanulás során csak olyan szakok jöhetnek szóba, amikhez nem kell matek.
Büfészakokra (kommunikáció- és média, szabad bölcsészet etc.) nem szeretnék menni. :D
Milyen más szakok jöhetnek szóba? Segítsetek kérlek!:)
2022. szept. 4. 18:09
21/26 anonim válasza:
Az összes műszaki szak kilőve, nem tudom orvosin van e matek
22/26 anonim válasza:
Egyetemen elvárnak egy szintet, nem hiszem, hogy érdekli őket a felmentésed, talán kapsz érte havi 5 ezrót támogatásként, de a követelményt el kell érni. Még idén amúgy pont van időd föl tuningolni magad matekból. Jogon, bölcsészkaron, meg orvosin is elvárnak összeadást, szorzást, kivonást, osztást, de nem egy Feuerbach tétel levezetését, vagy a heisenberg féle határozatlansági relációt kérdezik.
23/26 anonim válasza:
#22: Lehet, hogy elvárják, de nekem bölcsészkaron egy összeadást vagy kivonást sem kellett elvégezni, mert egyszerűen nem volt olyan tantárgyunk, amihez kellett volna.
24/26 anonim válasza:
Kérdező, most vagyok végzős joghallgató egyetemista az ELTE jogon. Nem a közgazdaságtan lesz a megterhelő, hanem a polgári jogon belül a gazdasági társasági jogok joga, illetve a nagyon komoly pénzügyi jog, amiből szigorlat is van, és elvileg más egyetemen is nehéz. Nálunk komoly hitelkalkulálásoktól kezdve mindenféle CSOK, hitelfelvétel, kamat- és egyéb számításokat is tudni kellett vizsgára még 2 éve. A pénzügy elég kibuktatós tárgy tud szintén lenni, ott sokan elvéreznek, nem véletlen. A gazdasági társaságok joga is nagyon nehéz, mert abból még záróvizsgázni is kell, és a legtöbben a polgári jog miatt buknak ki, nem a római jog miatt, csak mondom. Tudni kell osztalékot számolni, egyik barátnőmtől élesben kértek záróvizsgán hitelezővédelem kapcsán valamiféle kalkulálást, a felelete során, és nem volt ideje papíron levezetni semmiféle számolást, számológép meg nincs ugye ott (megjegyzem, pénzügyi jogi vizsgán sincs). A tanulmányi ügyintézős néniket hiába zaklatod feleslegesen, mert nem jártak jogi egyetemre, csak a tanterveket és a ráépüléseket ismerik (jó esetben). Amúgy, a joggal igazán jól keresni manapság csak matekot is megkívánó helyeken lehet, illetve az ügyvédi munka során is látod mindenféle számolásokat kellhet tudni, nem egy ügyvéd van, akinek komoly pénzügyi tételekkel kell foglalkoznia, egyszerűen nem nézhet be egy forintot sem, ráadásul a büntetőjogos kollégáknál meg szembejönnek a gazdasági bűncselekmények, ahol szintén tudni kell számolni. Nem kell matematikusnak lenni a joghoz, de ha felmentett vagy matekból, annak nyilván oka van, nem hinném, hogy sikeres lehetnél később, mert rengeteg mindent kellene megtanulnod és megértened a matek világából. Egyik tanárom egyszer mondta, hogy ő a könyvelést is bevezetné az egyetemen, mert később fontos lesz sokaknak. Szóval senki ne mondja már, hogy a joghoz nem kell matek :D Még aki az egyetemet át is vészeli valahogy, a munkában kelleni fog később. Illetve, lehet nettó kétszázért is dolgozni egy életen át olyan helyen, ahol nem kell a jogi munkájához matek, de azért meg tök felesleges volt 5+ évet egy jogi egyetemen csomó szívással eltölteni. Akkor már egy államigazgatási főiskolát is lehet végezni, és hasonló fizetést hasonló munkahelyen lehet kapni sokkal kevesebb szívással is, de megkockáztatom, hogy bármilyen más szakkal is lehet ennyit keresni akkor már. Én is a nyelvet mondanám a legjobb választásnak, ha nem szakmát akarsz tanulni. Bár megjegyzem, lakatos ismerősöm van, hogy félmilliót is megkeres, illetve burkolóból, vízszerelőből is hiány van, ráadásul külföldre is tudnál menni, csak bírni kellene fizikai erőnléttel, de ezek jelenleg nagyon jövedelmezőek tudnak lenni.
25/26 anonim válasza:
Azért mondjuk az se mindegy, hogy az adott egyetemen mit tanítanak.
Nekem pl volt egy félévig statisztikám. Két számot nem kellet összeadni. Az SPSS számolt helyetted. Te csak azt kellet tudd, hogy mi hol van, és hogy kell leolvasni azt a táblázatot amit kiadott.
26/26 anonim válasza:
Na látod kérdező, igazam volt, amikor azt állítottam, hogy a joghoz matek kell. Ezt a #25 tökéletesen kifejtette.
Kapcsolódó kérdések:
Minden jog fenntartva © 2024, www.gyakorikerdesek.hu
GYIK | Szabályzat | Jogi nyilatkozat | Adatvédelem | Cookie beállítások | WebMinute Kft. | Facebook | Kapcsolat: info(kukac)gyakorikerdesek.hu
A weboldalon megjelenő anyagok nem minősülnek szerkesztői tartalomnak, előzetes ellenőrzésen nem esnek át, az üzemeltető véleményét nem tükrözik.
Ha kifogással szeretne élni valamely tartalommal kapcsolatban, kérjük jelezze e-mailes elérhetőségünkön!
Ha kifogással szeretne élni valamely tartalommal kapcsolatban, kérjük jelezze e-mailes elérhetőségünkön!