Kezdőoldal » Közoktatás, tanfolyamok » Tanulási lehetőségek » Szerintetek milyen szakra...

Szerintetek milyen szakra lenne érdemes mennem, ami valamelyest ellensúlyozná a nem túl piacképes bsc diplomámat és passzolna a személyiségemhez?

Figyelt kérdés

Sziasztok!

Nemrég végeztem a második évemet turizmus-vendéglátás szakon. Azt már korábban is tudtam, hogy ez így önmagában nem ér túl sokat, így mindig is tervben volt, hogy egy mesterszakot is elvégzek mellé. Most viszont felmerült bennem, hogy lehet, hogy inkább a pénzügy-számvitel alapszakot kellene választanom. (A szakváltás nem opció sajnos, elképesztően sokat kellene fizetnem miatta)

Egy ideig azon gondolkoztam, hogy a turizmus diploma megszerzése után megcsinálom a psz-t, majd utána még egy mestert, viszont ezzel az a gondom, hogy így 28.5 éves lennék, mire mindennel végeznék és elkezdenék dolgozni. Emellett egy barátnőm rámutatott, hogy nagyon sokat szenvedtem a psz-es tárgyainkkal (pénzügy, számvitel, vállalati pénzügyek, vezetői számvitel stb), és habár jól keresnék, nem biztos, hogy boldog lennék, ha mindig ezzel kellene foglalkoznom. Emellett mondjuk az is igaz, hogy nem feltétlenül kell, hogy az embernek a munkája legyen a hobbija.

Mesterképzések közül egyelőre a marketinggel, a vezetés és szervezéssel, illetve az ellátásilánc-menedzsmenttel szemezgetek. Felmerült bennem, hogy esetleg megpróbálhatnám azt, hogy egyszerre járok alapképzésre levelezőn és mesterképzésre nappalin, bár nem tudom, hogy ez mennyire lenne kivitelezhető.

Alapvetően a jövelemi kérdéseket is figyelembe vettem. Nem szeretnék nagyon költekezni, de azért örülnék neki, ha évi egy külföldi nyaralást megengedhetnék magamnak, illetve azt a szabadságot, hogy ha például a barátnőimmel elmegyek kávézni, vagy random meglátok egy szép ruhát, ne kelljen gyorsan átgondolnom, hogy megengedhetem-e magamnak/ne kelljen egy ilyesfajta költekezés után 2 hétig vajas kenyéren élnem. Egyelőre úgy kalkulálok, hogy nem lesz férjem, és saját magamnak kell megteremtenem ezt az életszínvonalat.

Szívesen dolgoznék egy irodában, ahol azért változatos feladatokat kapok, de azért nem kell minden nap a 0-ról megtanulnom valami újat, és nem dől össze a világ, ha néha kicsit nyűgösebb vagyok.

Szerintetek a fentiek alapján mi lenne a legjobb döntés a turizmus szakot követően? Lenne értelme elvégezni a psz-t? Illetve, a fent említett mesterképzések közül melyikkel lehet a legközelebb jutni ahhoz az élethez, amit megálmodtam magamnak?

2022. júl. 15. 01:02
 1/4 anonim ***** válasza:
91%
Turizmus és vendéglátás alapdiplomával is tökéletesen ellehet helyezkedni szerintem, feltéve ha tudsz legalább 2 nyelvet a magyaron kívül. A psz egy jó alapszak, de azt jól átkell gondolnod, mert sokkalta nehezebb mint egy tuve, levelezőn lehet nehéz lenne elvégezned. A mesterképzések amelyeket felsoroltál sokkal több tudást nem adnak egy alapszaknál (mint igazából szerintem semelyik közgazdasági mester sem), de persze jó ha van. Én személy szerint feleslegesnek tartanám még egy alapszak elvégzését, esetleg a Pénzügy mesterszakot vehetnéd megfontolóra, de ha jól tudom ott nem számítják be teljes mértékben a tuve-s krediteket, meg őszintén elég kevés pénzügyes tárgy van tuve-n, így nehéz lenne belekezdned, de persze mindent meglehet tanulni ha elég elszánt hozzá az ember. Ui: egy gazdálkodási és menedzsment alapdiplomás, vezetés és szervezés mesterdiplomás.
2022. júl. 15. 08:13
 2/4 anonim válasza:
93%
Nekem rokonom volt így, hogy turizmus lett volna a szíve csücske (azt is végezte el), de pénzügyes lett, mert az jobban fizetett és már gyakornoki munka mellett orientálódott a pénzügy felé. Előbb ilyen szállodai és hasonló cégeknél volt vagy 10-15 évig és akkor marha lelkes volt, mert szerette a pezsgést, hogy nem csak irodai a meló, hanem vannak sztorik, érdekes emberek, néha külföldi kiküldetés... de ezeknél nagyon sok túlóra és nagyon sok visszaélés volt, amit ugye könyvelőként mindig ő látott, és ha tudod, hogy befolyásos xy mit lopkodott össze, akkor sok szálat elvághatnak előtted. Végül sima pénzügyes lett multiknál és teljesen elveszítette az álmait és bele is betegedett. Szerintem a pénzügy egy más típusú, kissé talán esőember jellegű :) monotonitást tűrő embert kíván, nem egy felfedező, társasági alkatút, mint a turizmus/vendéglátás. Ha te is hasonló típus vagy, akkor nem ajánlom, hogy olyan felé orientálódj, amit nem fogsz szeretni, mert hát fontos persze a pénz, de mégis a fele időd munkával fogod tölteni és nem mindegy, élvezed-e.
2022. júl. 15. 09:14
 3/4 anonim ***** válasza:
100%
"Szívesen dolgoznék egy irodában, ahol azért változatos feladatokat kapok, de azért nem kell minden nap a 0-ról megtanulnom valami újat, és nem dől össze a világ, ha néha kicsit nyűgösebb vagyok." - ha csak ennyi kell, ehhez már bőven megvan a végzettséged.
2022. júl. 15. 10:12
 4/4 anonim ***** válasza:
100%

Ismerek profi menedzser csajt turizmus vendéglátás diplomával, aki együtt dolgozott és ugyanazt csinálta, mint a corvinusos vezszervesek. Ennyit a "nem piacképes diploma" fogalmáról.

Kérdező az alapszakot felejtsd el, a BSc alapdiplomáddal mehetsz egyből piacképes(ebb) gazdasági mesterszakra és máris jó vagy. Szerintem mehetsz pénzügy mesterre is, de mint írod, agyon unnád magad, úgyhogy minek? Egyébként van izgalmas része a pénzügynek, de én se csinálom, mert számomra száraz mint a novemberi avar. Helyette javaslom a Marketing mesterszakot, nagyon jó szak és rendkívül sokféle lehetőség van vele, csak ügyesnek kell lenni, azaz:

1. Szerezz releváns gyakornoki helyet minél nagyobb/ismertebb cégnél, minél előbb

2. Próbálj meg minél nevesebb egyetem mesterszakjára járni (Corvinus, ELTE, BGE esetleg BME)

3. Tanulj rá hasznos skilleket Udemy-n, YouTube-on, van egy csomó digitális marketing stb. kurzus

4. Szerezz Google Ad és Facebook Ad certifikációkat

5. Esetleg szerezz még pár hasznos skillt, pl. honlapszerkesztés (Wordpress, alapfokú HTML/CSS), fotószerkesztés, esetleg fotózás, videózás, videocast készítést stb.

2022. júl. 15. 10:57

Kapcsolódó kérdések:

Minden jog fenntartva © 2024, www.gyakorikerdesek.hu
GYIK | Szabályzat | Jogi nyilatkozat | Adatvédelem | Cookie beállítások | WebMinute Kft. | Facebook | Kapcsolat: info(kukac)gyakorikerdesek.hu

A weboldalon megjelenő anyagok nem minősülnek szerkesztői tartalomnak, előzetes ellenőrzésen nem esnek át, az üzemeltető véleményét nem tükrözik.
Ha kifogással szeretne élni valamely tartalommal kapcsolatban, kérjük jelezze e-mailes elérhetőségünkön!