Kezdőoldal » Közoktatás, tanfolyamok » Tanulási lehetőségek » A Nemzetközi Gazdaság és...

A Nemzetközi Gazdaság és Gazdálkodás inkább üzleti jellegű vagy közgazdasági szaknak számít? Ha az utóbbi területen szeretnék elhelyezkedni, mennyire jó választás?

Figyelt kérdés
Nézegettem a tanterveket és vannak jó tárgyak, Haladó mikro, Haladó makro, Világgazdaságtan, Gazdaságpolitika stb, de emellett sok üzleti tárgy is. Viszont közel sincs olyan matekos, mint egy közgáz elemző.

2022. jún. 13. 00:33
1 2
 11/20 anonim ***** válasza:
100%

Nem tudom, mit értesz rendes makro közgazdász alatt. Foglalkozást? Azaz gazdasági minisztériumban akarsz dolgozni? Vagy a Magyar Nemzeti Banknál? Nem vagyok szakértője ennek, de az az érzésem, hogy erre ez a szak kevés. Gondolj bele, hogy olyanokkal kell versenyezned ide, akik a GPME szakon matematikus közgazdászok, és annak is a krémje (szakkollégium stb.).

Vagy presztizsben? Akkor kezdj el valami üzleti karriert és haladj ott előre. Egy nagy multinál egy M&A menedzser van olyan presztizsű, mint egy minisztériumi elemző (tripla fizetésért).

Vagy mi az amit keresel igazából?

2022. jún. 14. 17:03
 12/20 A kérdező kommentje:

Úgy értettem, hogy nem az üzleti életben akarok dolgozni, nem menedzser, marketinges, hr-es stb.. akarok lenni.

Engem alapvetően a mikro-, és makroökonómia érdekel, az inflációkezelés, az államháztartás, komparatív előnyök, munkanélküliség, árfolyamrendszerek, devizapiacok, vagyoni és jövedelmi egyenlőtlenségek, az állam és a piac viszonya stb… olyan kérdések foglalkoztatnak pl. hogy milyen hatása van az orosz-ukrán háborúnak az inflációra? Az állami vagy a privatizált egészségügy lenne e a jobb? Vagy hogy mi kéne ahhoz, hogy Magyarországon is olyan életszínvonal legyen, mint Németországban?

Ilyesmik foglalkoztatnak

2022. jún. 15. 22:05
 13/20 A kérdező kommentje:

“A mesterszakok esetében a közgazdaságtani és üzleti típusú elhatárolás kevésbé egyértelmű, de alkalmazható a Magyar Felsőoktatási Akkreditációs Bizottság (MAB) gyakorlata. Eszerint a doktori iskolák létesítésekor6 közgazdaság-tudományi doktori iskola alapozható a gazdaságtudományi mesterszakok közül a gazdaság- és pénzügy- matematikai elemzés, a közgazdálkodás és közpolitika, a közgazdasági elemző, vala- mint a nemzetközi gazdaság és gazdálkodás szakokra – ezeket nevezzük közgazda- ságtani mesterszakoknak. Míg gazdálkodás- és szervezéstudományi doktori iskolá- nál a többi gazdaságtudományi mesterszak jöhet szóba, amelyeket üzleti jellegűnek tekinthetünk, továbbá itt is megjelenik a MAB felsorolásában a nemzetközi gazdaság és gazdálkodás, amely szak így mindkét típushoz sorolható.”

[link]

Hmm..

2022. jún. 16. 14:23
 14/20 A kérdező kommentje:
Szóval akkor a MAB alapján a gazdaság- és pénzügy- matematikai elemzés, a közgazdálkodás és közpolitika, és a közgazdasági elemző tekinthető “igazi” közgazdász szaknak + az NGG besorolható közgazdasági és üzleti szaknak is
2022. jún. 16. 19:29
 15/20 anonim ***** válasza:
100%

Figyelj. Egy kicsit érteni vélem a kérdésedet, de szerintem alapvetően rossz úton jársz. Jól értem, hogy presztízskérdést akarsz abból csinálni, hogy "igazi" közgazdász szeretnél lenni, nem holmi "marketinges" (kb. "porszívóügynök" a te értelmezésedben?) vagy "pénzügyes" ("ügyintéző titkárnő" szerinted?).

Ha makrogazdasági elemző szeretnél lenni, pl. minisztériumban, vagy tanácsadó cégeknél, akkor ez lehetséges LENNE az általad kinézett diplomával is -- papíron. De még egyszer: olyan nehézsúlyú szakemberekkel kell versenyezned ezen a piacon, akik GPME, vagy alk. közgáz szakon végeztek, és az anyatejjel együtt szívták be az összes makrogazdasági elméletet, sokkal nagyobb mélységben, mint amit te ezen a mesterszakon valaha is tanulni fogsz. Van egy intézményi részrehajlás is: a Corvinus több, mint elégséges számú szakembert képez a nagyon kevés ilyen állásra, és egyszerűen nincs rá több felvevőpiac.

Máshol meg nem nagyon van szükség ilyen szakemberekre. Én dolgoztam együtt multi stratégiai osztályán (külföldön a vezérigazgató egységében ráadásul) ilyen nehézsúlyú szakemberrel, akinek konkrétan PhD-je volt VWL-ből (Volkswirtschaftslehre == nemzetgazdaságtan == alk. közgáz kb.) egy elit egyetemről. Sőt, két ilyen csajjal is. Durván jó szakemberek voltak, de ezen a szinten már elolvad, hogy kinek mi a végzettsége. Nem voltak jobbak, mint egy marketing vagy pénzügy szakos (aki szintén ugyanitt dolgozott).

Sajnálom, hogy ezt kell mondjam, de semmi garancia nincs arra, hogy a pandának ez a mesterképzése, erősebb képzést ad akár egy BGE-s mesterképzésnél, és a munkaerőpiacon egyértelműen nagy hátrányban leszel vele a Corvinusos GPME-s, alkesz közgázos végzettekkel szemben.

De [feltételezem] nem rossz képzés, csak ne képzelj bele olyanokat, amik nincsenek benne, és ne sznob tévképzetek alapján dönts egyetemi szakokról.

2022. jún. 16. 22:17
 16/20 anonim ***** válasza:
Illetve neked is azt javaslom, hogy ha mesterszinten akarod képezni magad, akkor minél matekosabb szakra menj. Biztosítási és pénzügyi matek, közgazdasági elemző, stb. ilyenekre. Erre van szükség a piacon, és ezekkel lehet kiemelkedni a tömegből. Pusztán átlagos munkavégzéshez nem kell mesterszak sem, elég a leggagyibb gazdasági alapszak. Ismerek ultra profi senior stratégát svájci multinál HR-es diplomával. :D
2022. jún. 16. 22:20
 17/20 A kérdező kommentje:

Valami ilyesmi. De nem sznobságnak mondanám ezt, csak egyszerűen ez a vonal érdekel. Nem tartom kevesebbre az üzleti képzéseket, de látom, hogy nem ugyan az a kettő. Én pl nem tudnám magamat menedzserként elképzelni, mert nem való nekem az ilyen jellegű munka.

A BGE-s az sokkal inkább üzleti jellegű, a PE-n több a közgazdaságtan.

Az a baj ugye, hogy nincs gazdasági alapszakom és közgáz elemző mesterhez így nincs elég kreditem. NGG-re be lehet kerülni kreditpótlással, mert csak 15 kredit meglétét várják el. Volt olyan csoporttársam, aki azóta vezetés és szervezésre ment. Ezek alapján előről kéne kezdeni az egészet és elmenni alkalmazott közgazdaságtanra. De ezek a képzések nem indulnak levelezőn. Én meg már vagyok 24 éves és anyagilag sem vagyok eleresztve, nem igen tehetem meg már azt, hogy beüljek egy 3 éves nappalira.

2022. jún. 18. 17:03
 18/20 A kérdező kommentje:

És ez? Ezen mint ha egy fokkal több lenne a matek.

[link]

2022. jún. 18. 17:05
 19/20 anonim ***** válasza:
100%
Nem az előző válaszoló vagyok, de a leírtak alapján akkor téged elemző közgazdász szak érdekelne, ha jól értem, csak a BCE-sre nincs elég kredited. Ha NGG-re van, akkor az MNB Intézetes elég közgázos, tulajdonképpen makro elemző szak, csak nem az a neve. Csak nappalin van, de ha jó helyen jutsz be, akkor ösztöndíjas. Tartalmában abszolút az, amire (szerintem) gondolsz, “igazi” közgazdasági szak.
2022. jún. 18. 20:46
 20/20 A kérdező kommentje:

Igen, az valóban nagyon tetszik. Csak az a fránya nappali…

Lehet megpróbálom ezt

2022. jún. 20. 23:06
1 2

További kérdések:

Minden jog fenntartva © 2024, www.gyakorikerdesek.hu
GYIK | Szabályzat | Jogi nyilatkozat | Adatvédelem | Cookie beállítások | WebMinute Kft. | Facebook | Kapcsolat: info(kukac)gyakorikerdesek.hu

A weboldalon megjelenő anyagok nem minősülnek szerkesztői tartalomnak, előzetes ellenőrzésen nem esnek át, az üzemeltető véleményét nem tükrözik.
Ha kifogással szeretne élni valamely tartalommal kapcsolatban, kérjük jelezze e-mailes elérhetőségünkön!