Informatika egyetem vagy közgáz egyetem?
Leginkább ebben dolgozók véleményére vagyok kíváncsi. Romániában tanulok, 2 hét múlva érettségi és utána jön az iratkozás az egyetemre. Szeretem a matekot és az infót is nagyon. De nem tudok dönteni a két szak között. Az infós szakmába volt lehetőségem jobban belelátni de a közgáz szakmába sajnos nem. Melyikkel lehet könnyeben elhelyezkedni? Nagyon szeretek számokkal dolgozni amúgy, emiatt kezdett el érdekelni a közgáz szak, de nem tudom igazán milyen területeken lehet elhelyezkedni vele.
Amúgy akkor már belekezdek részletesen. Szerintem borzasztó nagy dolog egy 18 éves embertől elvárni azt, hogy döntsön arról mit akar tovább tanulni. Olyan szívesen lennék még legalább egy évig sulis. Gondolkoztam hogy hagyjak ki egy évet, de igazából nem volt mire, sok hasznos dologgal amúgysem tudnám kitölteni. Vagy 6 éve az álomszakmám az orvos. De hogy őszinte legyek a grace klinika sorozata hozta elő ezt az opciót, s azért valljuk be nem pont olyan az egészségügy mint a sorozatokba. És az zavart hogy hiába szerettem a bioszt, a sok magolás borzasztó nehezen ment. Így szép lassan lemondtam róla. Matek infó szakon végeztem amúgy, mi itt emelt szinten tanultuk a matekot is és infót is. Lici eleje óta nagyon szeretem mindkettőt, szeretek kiszámítani, dolgokat, megoldani feladatokat, stb.. de oh a banális infó programokat is olyan nagy örömmel írom. És igazából azért döntöttem az infó mellett mert ez az egyedüli amit szeretek és megy is. Mostanába kezdett el érdekelni a közgáz,meg igazából az építészmérnök is. De az a baj, hogy nem látok bele igazán a szakmába,abba hogy ténylegesen mit is kell vagy lehet dolgoznom. Megmondom őszintén az infó szakmától az taszít, hogy félek hogy megunom. Persze tudom fejleszteni kell mindig más és más dolgot, beprogramozni midnig valami újat, stb, szóval hogy vannak új dolgok ott folyamatosan. De valahogy (lány vagyok amúgy :)) mindig valami emberközelibb munkát képzeltem el magamnak. De az a baj hogy ahhoz nem érzem hogy lenne érzékem, tehetségem.
Informatikusokból óriási hiány van, nem tudnak annyit kitermelni az egyetemek, amennyire szükség lenne.
Bootcampekkel próbálják toldozni-foldozni a lyukakat.
De informatika egyetem nincs. :)
Vagy programozó informatikus leszel, ez a korábbi programozó matematikus szak. Vagy mérnök informatikus. Vagy gazdasági informatikus.
Keresd meg ezeket a neten és akkor látod, hogy melyikkel mit lehet kezdeni és mit kell tanulni.
Informatikát ajánlom, de csak ha tényleg érdekel bármilyen téma az infón belül.
"az infó szakmától az taszít, hogy félek hogy megunom"
Na a programozást tuti nem unod meg. Lehet kiégsz, idegeid nem fogják majd bírni... de unalmas az nem lesz. Elég izgalmas, és kreatív munka.
"mindig valami emberközelibb munkát képzeltem el magamnak"
A programozás az esetek nagy részében csapatban történik. Jelentős időt kell tölteni emberek között.
Tanulj programozni még egyetem előtt. Tanulj elemi algoritmusokat, próbáld az objektum orientált programozást is. Úgyis érezni fogod, hogy szereted-e. Ha igen, akkor a programtervező informatikus alapszak a neked való.
Ha viszont infón belül nem a programozás érdekel, hanem mondjuk a hálózatok, vagy ipari informatika, akkor mérnök informatikus szakra menj (itt is vannak programozói szakirányok, ha mégis a programozás érdekel).
Kapcsolódó kérdések:
Minden jog fenntartva © 2025, www.gyakorikerdesek.hu
GYIK | Szabályzat | Jogi nyilatkozat | Adatvédelem | Cookie beállítások | WebMinute Kft. | Facebook | Kapcsolat: info(kukac)gyakorikerdesek.hu
Ha kifogással szeretne élni valamely tartalommal kapcsolatban, kérjük jelezze e-mailes elérhetőségünkön!