Kezdőoldal » Közoktatás, tanfolyamok » Tanulási lehetőségek » Tényleg nem tudnak a jogászok...

Tényleg nem tudnak a jogászok elhelyzekedni és nem kapnak normális munkát?

Figyelt kérdés
Jogra kèszülök, és nagyon sok helyen olvasom ezeket, de nem tudom mennyire reális. Tényleg nagyon reménytelen a helyzet?

2022. márc. 2. 19:28
1 2
 1/18 anonim ***** válasza:
84%
Így van.
2022. márc. 2. 19:31
 2/18 A kérdező kommentje:
Kifejtenéd kérlek egy kicsit jobban? Te is jogot tanultál/tanulsz?
2022. márc. 2. 19:33
 3/18 anonim ***** válasza:
10%
Nem, de van a rokonságban, aki arról álmodott, hogy így meg úgy, ehhez képest a NAV-nál tudott elhelyezkedni.
2022. márc. 2. 19:35
 4/18 anonim ***** válasza:
88%

3. Nekem meg van olyan ismerősöm, aki sehol másutt nem akart dolgozni, mint a NAV.

Az biztos, hogy vannak olyan jogi pályák, mint az ügyvédi, közjegyzői és még néhány kategória, ahová tényleg nagyon nehéz bejutni.

2022. márc. 2. 19:37
 5/18 anonim ***** válasza:
72%

Már 30 éve is jogászokkal rekesztették a Dunát.

Már akkor is 9 jogi kar volt, nem kell ebbe az országba 370 000 jogász...

2022. márc. 2. 19:38
 6/18 A kérdező kommentje:
Igen, de ugye sok ága van, szóval szerintem ezáltal sok lehetőség is, mivel nem kell mindenkinek szükségszerűen közjegyzőnek/ügyvédnek lennie.
2022. márc. 2. 19:46
 7/18 anonim ***** válasza:
72%

De a létszám miatt szükségszerű, hogy olyan munkakörökbe is jusson belőlük, amit alacsonyabb végzettséggel is el lehet látni. Pl. asszisztens, hivatali előadó, ügyintéző...

És így sok a pályaelhagyó vagy elsemkezdő is.

Legalább 5-6-10x annyi jogász van, mint amennyi kell, de tényleg.

Sokan 145 000 Ft nettót keresnek a közalkalmazotti bértábla szerint, ha a közigazgatásba vagy magánban hasonló munkakörbe mennek és annyi.

Tehát nem térül meg a belefektetett munka. Persze magáért a szellemi örömért mindig megéri művelődni, illetve a saját életed jobb kezeléséért, közélet jobb megértéséért, stb.

2022. márc. 2. 20:10
 8/18 anonim ***** válasza:
56%

Jaja dunát lehet velük rekeszteni, azért van jelenleg a professionon ~150 álláshirdetés kiírva, a jogifórumon kb. 30. A linkedint nem néztemm közigállást nem néztem. Bírói, ügyészi helyeket sem.

Informális utakon pedig ennél is több.

Mintha a NAV annyira szörnyű lenne, ismerőseim nettó 400 felett kerestek a NAV-nál 4 éve, és nem haltak bele a munkába.

Unalmas már ez a jajjj de sok jogász van, meg bla bla, meg random, anonym commentelők akarják megmondani, hogy mire van szüksége az országnak, a jogi munkaerőpiac rejtelmeit meg aztán baromira ismerik, főleg hogy a jogi állások nagy része informális úton van betöltve, rengeteg állásról nem is tudsz, rengeteg tisztség annyira zárt, hogy nem tudsz róla semmit. De majd az átlag gyakoris megmondja, hogy pontosan hány jogászra van szükség. Unalmas már, de tényleg. Ennyi szakértőt ezen az oldalon... :D

2022. márc. 13. 17:03
 9/18 anonim ***** válasza:
51%

8: Nem vagyok random kommentelő, 2 államigazgatási diplomám van, 11 évet dolgoztam közigazgatásban, belülről ismerem a helyzetet.

Amiket felsoroltál, azok pont azok a munkakörök, amikhez nem kell a jogászi végzettség, elég egy közigazgatási szakvizsga, vagy jogi asszisztensi, vagy érettségi, és általánosságban 145 nettó a jussa.

2022. márc. 13. 19:52
 10/18 anonim ***** válasza:
23%
8: A bírói és ügyész munkához pedig nem elég a jogi diploma.
2022. márc. 13. 19:52
1 2

Kapcsolódó kérdések:

Minden jog fenntartva © 2024, www.gyakorikerdesek.hu
GYIK | Szabályzat | Jogi nyilatkozat | Adatvédelem | Cookie beállítások | WebMinute Kft. | Facebook | Kapcsolat: info(kukac)gyakorikerdesek.hu

A weboldalon megjelenő anyagok nem minősülnek szerkesztői tartalomnak, előzetes ellenőrzésen nem esnek át, az üzemeltető véleményét nem tükrözik.
Ha kifogással szeretne élni valamely tartalommal kapcsolatban, kérjük jelezze e-mailes elérhetőségünkön!