Melyiket érdemes választani: ELTE vagy BME matematika szak?
Sziasztok!
Jelenleg gazdasági szakon vagyok elsőéves, de őszintén megmondom csak a matekos tárgyakat kedvelem és sajnos azokból egyre kevesebb lesz az évek során, így úgy döntöttem szakot váltok.
Már régóta gondolkodom a tanári szakmán, de eddig mindenki lebeszélt róla. Idén jöttem rá, hogy én igenis ezt szeretem tanulni/csinálni és szeretném ezt a lelkesedést és szeretetet átadni (még,ha csak egy kicsi százalékát is) másoknak. 6 évet nem igazán szeretnék eltölteni a tanárin, így esett az alapszakra a választásom. Magántanárként úgyis jobban keresnék.
Már csak az a kérdés, hogy a kettő budapesti egyetem közül melyiket válasszam, ha ezek a terveim a jövőre nézve.
Ha valakinek van tapasztalata/véleménye a szakról és egyetemekről, szívesen olvasom azokat! :)
#9-es vagyok. Egy belsőbb körökben lévő oktató mondta nekem, hogy a karnak nagyon súlyosak a pénzügyi gondjai. Számokat is hallottam, de azokat így publikusan azért nem szeretném részletezni. Mindenesetre nem véletlen, hogy a TTK-t olyan erősen promózzák, amennyire csak lehet.
Nem mellesleg ez évek óta így van, emlékszem, már gimis koromban is döbbenten olvastam az indexen, h mennyire rossz a helyzet. Szemmel láthatóan nem sikerült javítani.
BME-n legalább biztos a pénzügyi helyzet. (Illetve ott nem olyan rémesen ijedősek a covid-tól, bár ez egyéni preferencia, ki mit szeret. Én utálom az online oktatást, kicsit kiakaszt, hogy a képzésem fél milla per félév és cserébe a tanulmányaim felét eddig gép előtt töltöttem... Most így, hogy az egyetem 98%-a be van oltva, nyitva az ország, teljesen logikátlanul bevezetik az online oktatást megint)
Mestert én már biztosan nem az Eltén csinálom.
Kutatási lehetőségek, épület állapota (magyarul komfortérzet), oktatók mennyisége/minősége stb mind függ a pénztől.
Ha nincs pénz, nincs sok kutatás, elmennek máshova a jó szakemberek, vagy éppen kirúgják őket mert nem lehet miből fizetni őket. Neked is kevesebb lehetőséged lesz projektekbe csatlakozni, ha kutatnál, meg hát ugye szakdogához is jó, ha van jó témád és lelkes témavezetőd. Továbbá eltén pl nincs szivacs, kréta, sőt, sok csapban víz se.
Programokból is kevesebb lesz, idén pl szimplán azért nem volt gólyahajó se, mert nincs pénz. Gólyatábor szintén anyagi megfontolásokból sátras, és nem azért mert az úgy olyan nagy buli lenne...
#13 vagyok. Teljesen egyetértek #14-gyel abban, hogy a matek alapszak tényleg nagy vállalás. Én abból indultam ki, hogy ezzel tisztában van a kérdező, de igaz, nem árt ezt kiemelni.
Ami meg a pénzügyeket illeti: valóban, diplomaosztón tényleg nem az lesz a legfontosabb, de szerintem az, hogy az ember hogyan gondol vissza az egyetemi éveire, igenis releváns bizonyos szempontból, hiszen ezek az évek úgymond a fiatalság "csúcsa". Az ember szívesen emlékszik vissza fun programokra az egyetemről, stb. Ilyen szempontból nekem az elte nagy csalódás.
Az épület meg valóban nem lerobbant, hanem szimplán csak nincs karbantartva. A legnagyobb közösségi tere pl, amikor csak láttam, teli volt leselejtezett irodai bútorokkal, és le volt zárva. Ez, meg a fentebb említett problémák azért bosszantóak tudnak lenni.
Köszönöm a válaszokat mindenkinek!
Természetesen nem élek rózsaszín ködben és nem teljesen vakon hoztam meg a döntésemet. Többször is megnéztem a mintatantervet, sőt! majdnem minden nap információk után kutatok. Azt is tudom hogy nem ugyanolyan szinten áll a tananyag mennyisége, illetve minősége. Éppen ezért (is) szeretnék váltani, mert számomra ezek a tárgyak, amiket tanultam ezen a szakon, nem igazán jelentettek kihívást. Biztos vagyok benne, hogy 1000X nehezebb lesz, de ha könnyű lenne nem érne annyit számomra. Valamint azt is tudom, hogy nem kell elvégezzem ezt a szakot, ahhoz hogy magán tanár legyek, viszont ez több tudást adna és lehetőségeket.
Kapcsolódó kérdések:
Minden jog fenntartva © 2025, www.gyakorikerdesek.hu
GYIK | Szabályzat | Jogi nyilatkozat | Adatvédelem | Cookie beállítások | WebMinute Kft. | Facebook | Kapcsolat: info(kukac)gyakorikerdesek.hu
Ha kifogással szeretne élni valamely tartalommal kapcsolatban, kérjük jelezze e-mailes elérhetőségünkön!