Manapság boldog-boldogtalan mérnöknek tanul?
Vagy ennyire felhígult a képzés, vagy kiderül, hogy a magyar ember a számok mestere. Én az elsőre tippelek, illetve szoktam előadásokat nézni tanároktól a YouTube-on, valaki megjegyzi, hogy már annak is örül, ha az odakerült diák tudja a középiskolai matekot.
Mondjuk én azokat sem értem, akiket végig rugdosnak az egyetemi évek alatt, majd büszkén hangoztatja, hogy ő diplomás ember. De ez már egy másik téma.
Én nem bántam meg, hogy szereztem egy műszaki diplomát. Lefelé még mindig van út, de rontani sosem fog a helyzeten, hogy van műszaki végzettségem.
Ha az ember azt a 2 évet hajlandó beáldozni, amíg az alapozó meg a keményebb szakmai tárgyai vannak, utána már lehet mellette dolgozni. És azért egy frissdiplomást 1-2 év szakmai tapasztalattal egyáltalán nem fizetnek rosszul, ráadásul a munkakörülmények is csodálatosak (mondjuk én otthonról dolgozom, de az iroda is szép, igényes, minden eszköz új, normálisan működik).
Apám építési vállalkozó, egyik unokatestvérem ács, a másik autószerelő. Exem villanyszerelő, szóval ismerek elég embert elég közelről, akinek a munkáját nem óhajtom végezni akármennyire is jobban fizetik őt, mint engem (ami egyébként nincs így, egyedül apám keresett jól 4-8 embert csicskáztatva fagyban-tűző napon a redvában, de ha a cégvezetés érdekelne, gazdasági szakra mentem volna, nem műszakira).
Arról nem beszélve, hogy egy diplomás bére felmehet milliós szintre, főleg ha tud otthonról dolgozni külföldi cégnek, mellé pedig azért bőségesen ki van nyalva a seggünk (szemüvegtámogatás, étteremkupon, sportbérlet kedvezmény, utazástámogatás, év végi bónusz, minden szar).
A szakik többsége magyar kkvknál melózik, amennyiben itthon akar maradni, hát oda menne a halál. Én is dolgoztam ilyen helyen a szakmámban, annál undorítóbb közeget, szánalmasabb főnökökkel még nem b*sztam. És most lehet, hogy apám ellen szólok, de az ő keze alatt sem maradnék egy percig sem, okkal nem folytatom a családi vállalkozást.
30-asnak: Sajnos nem a tudásért kell lediplomázni, hanem, hogy legyen egy papírod. Elég kevés az olyan egyetem, ahol használható tudást adnak.
33-asnak nagyon igaza van, én sem dolgoznék egy magyar kkv-nál eszméletlen a légkör. Amúgy nem is gondolnám, hogy milliókat fizet a beosztottaknak, a vállalkozó elteszi a hasznot. Nem tudom, hogy pl. pont a villanyszerelő mennyire tud egyedül dolgozni, de én ha így dolgoznék, csak egyéni vállalkozóként, a fene lenne másnak a beosztottja.
Érdekes párbeszéd alakult ki. Jó a kezdeményezés.
Szerintem jelenleg Magyarországon egy jó szakember az iparban elég szép eredményeket tud elérni. A végzettség inkább csak lehetőséget biztosít a szélesebb körű lehetőségekhez, hívjuk mondjuk egy lépcsőfoknak.
A másik, hogy mérnök és mérnök között óriási különbségek lehetnek a pályájuk alapján —> csak akár arra gondolva, hogy mennyi tudással a fejében hagyja háta mögött az egyetemet.
-egy okl. gépészmérnök
Kapcsolódó kérdések:
Minden jog fenntartva © 2025, www.gyakorikerdesek.hu
GYIK | Szabályzat | Jogi nyilatkozat | Adatvédelem | Cookie beállítások | WebMinute Kft. | Facebook | Kapcsolat: info(kukac)gyakorikerdesek.hu
Ha kifogással szeretne élni valamely tartalommal kapcsolatban, kérjük jelezze e-mailes elérhetőségünkön!