Kezdőoldal » Közoktatás, tanfolyamok » Tanulási lehetőségek » Problémáim adódtak pályaválasz...

Problémáim adódtak pályaválasztásban. Tudnátok kérlek véleményeket, tapasztalatokat, esetleg tanácsokat adni? (többi lent)

Figyelt kérdés

Eddig évek óta az általános orvosi volt a cél, mivel szerettem a bioszt és a kémiát, és ebből ez "adódott".

Viszont most az utóbbi évben teljesen megutáltam a kémiát, és már nem igazán szeretném tovább tanulni. Nagyon sok nekem benne a számolás, ami egyébként sem az erősségem, nem igazán kedvelem a matekot... Viszont a biológiát még mindig szeretem.

Másik kételyem az orvosival kapcsolatban, hogy tulajdonképpen én sosem akartam konkrétan orvos lenni, és szerintem egy ilyen nehézségű szakhoz szükség van egy bizonyos szintű lelkesedésre és elhivatottságra a szakma iránt, hogy az ember végig tudja csinálni azt a 6 évet.

Na és itt jön képbe a 3. kételyem, hogy oké 6 év az osztatlan képzés, de utána még a rezidencia, aztán a szakosodás, és leszek vagy 30 éves, mire praktizálhatok.

Az utóbbi hetekben, hónapokban 2 szakot találtam, ami kapcsolódik a bioszhoz és érdekelne: a pszichológia és a gyógytornász.

És igen, tudom, hogy a pszichológia jelenleg egy elég túlképzett szakma, és nehezen lehet elhelyezkedni, illetve azzal is tisztában vagyok, hogy a gyógytornászatot itthon nem igazán fizetik meg, de én nem ebben az országban tervezem a jövőm, hanem egy német vagy angol nyelvterületen. (Ismerem a röghöz kötés törvényét, de ezt úgy szeretném kivitelezni, hogy vagy megszedem magam az adott országban egy bizonyos év alatt, és utána jövök vissza ledolgozni, amennyit muszáj, vagy pedig félreteszek pénzt, és a határidőn belül visszafizetem az államnak a képzés díját.)

Ha viszont mégis maradnék az orvosi vonalon, akkor inkább fogorvosira mennék, ami tudom, hogy nem könnyebb, mint az általános, de ott 5 év után máris lehet praktizálni.

Tisztában vagyok vele, hogy ezt nem idegenek döntésére kellene bíznom, hanem nekem kéne tudnom, de kíváncsi vagyok olyanok véleményére, akik ezen szakok valamelyikén hallgatók, vagy esetleg ezeket a szakmákat űzik (pszichológus, gyógytornász, fogorvos, általános orvos).

Szeretném ezt eldönteni minél hamarabb... Legalábbis azt, hogy orvosi vagy nem orvosi, mert most leszek végzős, és a kémia faktot, ha nem kell belőle érettségiznem, leadnám, hogy tudjak a bioszra, illetve a kötelező érettségi tárgyakra fókuszálni.

Igazából nekem csak az lenne a lényeg, hogy egy olyan állásom legyen, amit élvezettel csinálok, de azért meg is lehessen belőle élni.

Előre is köszönöm szépen a kultúráltan leírt véleményeket, és tapasztalatokat! :D

2021. aug. 24. 21:42
1 2
 11/14 anonim ***** válasza:
Kedves Kérdező, esetelg már tudtál dönteni? :D
2021. okt. 27. 20:41
 12/14 anonim ***** válasza:
Jó, hogy felismerted, hogy nem szereted a kémiát, de még mindig ott van a biosz, ami tetszik. Az orvosin az alapozó tárgyak közül 2 tárgy (kémia, fizika) lesz hasonló a gimis kémiához, a tananyag 95%-a a biológia logikáját követi, ahhoz hasonlóan kell tanulni is és persze a tananyag maga is ahhoz hasonló. Számolni nem kell orvosin. Ha nem akartál soha konkrétan orvos lenni, akkor ne menj orvosnak. Nem azért, mert ne tudnád végigcsinálni (ahogy írtad), végig lehet csinálni, de utána is azzal fogsz foglalkozni, tehát így nincs értelme. A pszichológus kórházban már egy ideje megkapja a szakorvosi fizetést, illetve most az új orvosi bértábla vonatkozik rájuk, tehát egy orvosihoz képest semmi szakkal megkapod az orvosi fizetést. Hogy ezek után melyik éri meg jobban, azt rád bízom... :D Az hogy ez mennyire igazságos már más kérdés, de ha egyszer így van, ki lehet ezt használni! Akik keseregnek, hogy a pszichológusnak milyen sokat kell tanulni meg diploma után is micsoda nehéz és hosszú képzés van, azt nehogy bevedd, egy orvosihoz és szakorvosképzéshez képest az nulla, játszva meg lehet csinálni. Utána meg elvagy, mint hal a vízben egy könnyű munkával és semmi felelősséggel. A gyógytornászt nem ajánlom, sem itthon, sem külföldön. A fogorvosival jól fogsz keresni, neked kell eldönteni, hogyha az orvosit nem, akkor azt tényleg szeretnéd-e. Egyébként azt javaslom ne az alapján dönts, hogy gimiben milyen tantárgyakat szeretsz és az hova kell a felvételihez, hanem hogy mivel akarsz foglalkozni amikor elkezdesz dolgozni. Az egyetemen (bárhova is mész) az érettségi követelmények sokszorosával fogsz találkozni mindenhol már az első hetektől, de legkorábban a vizsgaidőszaktól, tehát bármiből le tudsz még érettségizni...
2021. dec. 23. 19:07
 13/14 anonim ***** válasza:
Szia, melyiket választottad végül?
febr. 2. 00:37
 14/14 A kérdező kommentje:
Haha, végül egyiket sem... Nemzetközi gazdálkodásra mentem. :'D
febr. 18. 22:08
1 2

Kapcsolódó kérdések:

Minden jog fenntartva © 2024, www.gyakorikerdesek.hu
GYIK | Szabályzat | Jogi nyilatkozat | Adatvédelem | Cookie beállítások | WebMinute Kft. | Facebook | Kapcsolat: info(kukac)gyakorikerdesek.hu

A weboldalon megjelenő anyagok nem minősülnek szerkesztői tartalomnak, előzetes ellenőrzésen nem esnek át, az üzemeltető véleményét nem tükrözik.
Ha kifogással szeretne élni valamely tartalommal kapcsolatban, kérjük jelezze e-mailes elérhetőségünkön!