Melyik opciót választanátok a helyemben? (szakváltás)
A passziválásnak csak akkor van értelme szerintem, ha februárban újrafelvételizel magyarra. Tehát kihagynál most egy évet, jövő szeptemberben tiszta lappal kezdenél, kreditátvitellel befogadtatnál annyit a régi tárgyaid közül, amennyit csak tudsz. Mert ha nem akarsz újrafelvételizni, hanem azt szeretnéd hogy átvegyenek, akkor passziválással egyáltalán nem jutsz előrébb - mindenképp lesz egy bizonytalan féléved, hiszen azt a hiányzó 5 kreditet nincs hova tologatni, muszáj megszerezned az átvétel előtt.
Ha most ősszel már az új szakos tárgyaidra koncentrálsz, a legrosszabb eshetőség, hogy mégse vesznek át, és két szék közt a pad alá esel. Míg ha gondosan felveszed azt a hiányzó 5 kreditet, és a soron következő tanáris tárgyaidat, akkor ha mégsem vesznek át, nincs baj.
Ha átvesznek, akkor sehogy se lesz egyszerű, az az érzésem. A 3 éves alapképzésnek gyakorlatilag csak az utolsó félévében leszel ott először hivatalosan. Nem tudom, ezt csúszás nélkül hogy lehet megcsinálni (+ szakdoga...?)
Tudom, nem ez a kérdés, de muszáj felhoznom: biztosan ott akarod hagyni a tanárit? Ha már lehúztál 2 évet, megy ez. Amit magyar alapszakkal csinálnál, magyartanári diplomával is lehet, de fordítva nem igaz. Tanárként konkrét, biztos szakmád lenne (de persze nem lenne muszáj abban dolgoznod). Tisztában vagyok vele, hogy nem könnyű, de nem lehet, hogy csak egy kis szusszanásra van szükséged? Halaszthatnál egy évet, aztán újult erővel tudnád folytatni.
Köszi szépen a részletes választ. :)
Valójában a másik szakom miatt szeretnék váltani sima magyarra, mert a magyar megy, csak a másik szakpárom nem, és szakpárt változtatni második év után már nem lehet, továbbá már csúsztam is a tanárival, szóval így kb ugyanúgy végeznék, ha szakot is váltok. Ha nem sikerül a szakváltás, akkor újrafelvételizni fogok, csak a szakváltással egy félévvel előrébb lennék, mert a tavaszira már átvennének. De egyébként tényleg logikus, amit írtál, én is ezeken gondolkodom... Valószínűleg azt fogom választani, hogy még végigcsinálom ezt a félévet normálisan, viszont nem sikerült egy alapvizsgám, ami a másik szakpáromhoz kell, és nem is biztos, hogy sikerülne, ha újra felvenném, szóval részben emiatt is szeretnék váltani. :(
A magyar alapszak nem ér semmit önmagában, még gondolkodj kicsit rajta.
De ha váltasz, az első variációt ajánlom.
Kapcsolódó kérdések:
Minden jog fenntartva © 2025, www.gyakorikerdesek.hu
GYIK | Szabályzat | Jogi nyilatkozat | Adatvédelem | Cookie beállítások | WebMinute Kft. | Facebook | Kapcsolat: info(kukac)gyakorikerdesek.hu
Ha kifogással szeretne élni valamely tartalommal kapcsolatban, kérjük jelezze e-mailes elérhetőségünkön!