Melyiket választanátok a helyemben, mester vagy tanári?
Lesz egy anglisztika BA diplomám (minorom nem volt) és tovább is szeretnék tanulni, de közben rájöttem, hogy a tanítás is érdekelne és szívesen lennék tanár. Szívesen tanítanék angolt, de az angol mellett egy másik idegen nyelv is érdekel (kínai), illetve a magyar (inkább mint idegen nyelv) is megfordult a fejemben. Ezen kívül gondolkoztam még a rajzon is, de az kicsit kilóg a sorból.
Na most hivatalosan csak tanári végzettséggel rendelkező emberek taníthatnak a közoktatásban (plusz talán nem árt, ha az ember egyáltalán tanul is ilyet, ha tanítani szeretne), tehát el kellene végeznem az angol-x osztatlan tanári szakot. Ugyanakkor én már elhasználtam 7 állami félévem (egy félévet csúsztam) és ezek mind 10-11 féléves képzések, tehát egy részét mindenképpen ki kellene fizetnem és 500.000 forint egy félév. Ehhez diákhitelt kellene felvennem, mert másképp nem tudnám kifizetni.
Viszont azt is tudom, hogy sokakat alkalmaznak iskolákban is pedagógus végzettség nélkül, illetve nyelviskolákban vagy magántanárként is taníthatsz. Úgyhogy azon is gondolkozom, hogy szimplán továbbmennék anglisztika MA-ra (onnan továbbmenve még elviekben szerezhetnék tanári végzettséget, de akkor is csak egy szakom lenne) vagy hungarológia MA-ra (ahol van magyar mint idegen nyelv specializáció) vagy egy kínai BA-ra. Ezeket (a BA kivételével, de az is olcsóbb a tanárihoz képest) államilag támogatott formában is el tudnám végezni. Ugyanakkor ugyanúgy nem lennék tanár, nem tanulnék semmiféle tanári felkészítésre irányuló tárgyat, nem lenne módszertani tudásom, nem lenne gyakorlatom stb.
Köszönöm!
Elvárják persze és a törvény ezt is írja elő, de a valóság az, hogy a sok helyen örülnek annak, ami van. Az én tanáraim egy részének sem volt tanári végzettsége (sima, állami fenntartású gimibe jártam), de a szakom révén is ismerek pár embert, aki általános/középiskolában tanít tanári végzettség nélkül (akár nemrég végzett hallgatók közül, akkor oktatóim között). Sőt, olyan is előfordul (főleg most, a járvány alatt), hogy még tanuló egyetemistákat hívnak óraadónak egy-egy középiskolába, mert éppen nincsen tanár. Ha a magyar/kínai nem is (talán magántanárként, nyelviskolában jobban hasznosítható), az angol egy elég keresett tárgy is. Viszont ez eléggé lutri (mert azért tuti nem alkalmaznának így akárhol, kérdés meddig, most már ott van a minősülés stb.), illetve a tanári kompetenciákat valahogyan mégis el kellene sajátítani. A pedagógia szerintem erre annyira nem lenne jó, az picit másról szól és ugyanúgy nem kapnék tanári végzettséget.
További kérdések:
Minden jog fenntartva © 2024, www.gyakorikerdesek.hu
GYIK | Szabályzat | Jogi nyilatkozat | Adatvédelem | Cookie beállítások | WebMinute Kft. | Facebook | Kapcsolat: info(kukac)gyakorikerdesek.hu
Ha kifogással szeretne élni valamely tartalommal kapcsolatban, kérjük jelezze e-mailes elérhetőségünkön!