Kezdőoldal » Közoktatás, tanfolyamok » Tanulási lehetőségek » Milyen végzettség kell a...

Milyen végzettség kell a dietetikus szakmához?

Figyelt kérdés
Van egy MSc biomérnöki végzettségem egészségvédős szakirányon. Ez nagyjából a diagnosztikai labor vezető mérnöknek felel meg (lehet még orvosi oldalon is közelíteni a labor vezetés felé). A laborozás nem jött be, de szeretnék valamit kezdeni ezzel a végzettséggel is. A táplálkozástannal elég jól képben vagyok, arra gondoltam, hogy esetleg ezzel kapcsolatos tanácsadást folytathatnék, étrendeket állíthatnék össze, korrigálhatnék, viszont nem tudom, hogyha ezt hivatalossá akarom tenni pl vállalkozásnál egy "FEOR 2223 Dietetikus és táplálkozási tanácsadó" tevékenységi körrel, akkor ahhoz kell e még bármi extra tanfolyamot csinálnom vagy ennyi elég hozzá? Rémlik régebbről, hogy volt OKJ-s képzés ebben a témában, de olvasok most olyat is, hogy orvosi egyetemi képzés és szakosodás kell ehhez, ami túlzásnak tűnik, ha régen az OKJ is elég volt...

2021. júl. 19. 05:33
1 2 3
 11/29 anonim ***** válasza:

Mit jelent az "annak idején"?

Ha 2007 előtt, akkor 7 félévnek számolja a diplomát. Mindegy, mennyi alatt szerezted meg.

(tudom, én öreg vagyok...)

2021. júl. 26. 08:40
 12/29 A kérdező kommentje:
Ez 2011 volt, 2004-es évfolyam. Mi voltunk az utolsóak osztatlan képzésben. Kétlem, hogy hét félévnek számolják, mert már akkor azon igyekeztem, hogy ne csússzak ki a 13-ból és kelljen 300k-t kicsengetni egy félévre. Az albérlet és kaja ára pont elég volt.
2021. júl. 27. 10:08
 13/29 anonim ***** válasza:

8690 - "Egyéb humán-egészségügyi ellátás", ehhez ÁNTSZ engedély kell!

Csak akkor végezheted ha van engedélyed. Az engedélyhez pedig MESZK tagság és érvényes működési nyilvántartási szám kell.

2021. júl. 27. 22:40
 14/29 A kérdező kommentje:
Köszi! Akkor bonyolódik a dolog. Én arra lennék kíváncsi, hogy a neten láttam egy rakat ilyen céget, akik képesítés nélkül adnak életmód és táplálkozási tanácsot. Jó lenne tudni, hogy ők hogyan csinálják, mert erősen kétlem, hogy ÁNTSZ engedélyt kérnek.
2021. júl. 28. 10:04
 15/29 anonim ***** válasza:

A dietetikus elsősorban a beteg étrendjét állítja össze, határozza meg. Cukros, ibd-s, epeköves, fekélybeteg, köszvényes, daganatos, kismama, túlsúlyos... végtelenségig folytatható lenne, kiknek van rá szüksége.

Az életmód és táplálkozási tanácsadó pedig egészséges emberekkel foglalkozik, akik mondjuk csak egészségesebben szeretnének élni.

Ezt úgy mondom, hogy volt ismerősöm, aki eü szakmai háttér nélküli "kismamatornára" kezdett járni (miközben ezt is csak gyógytornász csinálhatná), és hát soha senki nem fogja azt mondani, hogy ezért, de egy ilyen torna után bizony 26 hétre megszületett a kislánya :(

Gondolom egy ilyen "tanácsadó" sem fogja bevállalni, hogy ő egy esetlegesen cukros kismamának vagy egy vérző colitises betegnek táplálkozási tanácsokat ad. Vagy ha igen, akkor komoly gond van.

2021. júl. 28. 10:23
 16/29 anonim ***** válasza:
15/15 Sajnos a tanácsadók többsége nem tekinti betegségnek az allergiát, a cukorbetegséget, IR-t , GDM-t Így ad betegnek is tanácsot. Aztán ha van valami arra hivatkozik, ohgy ő az ászf-ben leírta, ohgy csak egészségesének ad tanácsot a többi meg magára vessen .
2021. júl. 28. 11:51
 17/29 A kérdező kommentje:
Ezt én értem, és le is írtam már én is. Fogyni vágyóknak szeretnék tanácsot adni például, vagy olyanoknak, akik nem akarnak hosszú távon érelmeszesedést. Mivel van felsőfokú végzettségem a témában 10 éve, és azóta is heti rendszerességgel olvasok róla tudományos cikkeket, ezért úgy gondolom megvan a tudásom hozzá, hogy ezzel kapcsolatban tanácsot adjak. Egyébként sok betegséggel kapcsolatban is tudnék tanácsot adni, például elég mélyen ismerem az inzulin rezisztenciát, cukorbetegséget, terhes cukorbetegséget is, amiket írtatok, de ha van olyan dolog, amit szeretnék elkerülni az a bíróságra járkálás, szóval ezt a részét inkább messziről kerülném. Amire a választ keresem, hogy ilyen életmód tanácsadós tevékenységet milyen TEÁOR számmal tudnék csinálni, mert a jelek szerint a 8690 mégsem stimmel.
2021. júl. 29. 04:19
 18/29 anonim ***** válasza:
Hivatalosan csak dietetikusi végzettséggel. Ennyire egyszerű a válasz minden más táplálkozási tanácsadó vagy életmódtanácsadó vagy funkcionális tanácsadó képzés csak felületes képzés nem szerepel hivatalos jegyzékben. Egy prevenciós dietetikus munkája az amit leírtál, és az is eléggé beszabályozott hivatalosan. Sajnos az ilyen olyan emlegetett képzések a jogi hiányosságokat aknázzák ki. De valójában nem jogosítanak semmire. csak a hiszékeny emberek kihasználására. Sok általad emlegetett gondtol cég azt a hézagot használja ki, ohgy neki magának nem kell a megfelelő képesítéssel rendelkeznie ha van olyan embere aki pl dietetikusként a névet munkáját adja a céghez. TEHÁT a keresett TEAOR és SZÖVJ számokat megftaláltad végzettséged pedig nincs hozzá.
2021. júl. 29. 11:31
 19/29 A kérdező kommentje:

Köszi!

Hát akkor sajnos így jártam. Azért szomorú, hogy kuruzslók vígan csinálhatják ezt a szakmát bármilyen képzettség nélkül, akinek meg van ide kapcsolódó szaktudása az meg nem, de ez van.

A prevenciós dietetikus miben más a normáltól, esetleg van erre valami külön képzés?

2021. júl. 29. 16:25
 20/29 A kérdező kommentje:

Vagy gondolom azt jelenti, hogy dietetikus végzettségű csak ilyen egészségmegőrző jelleggel ad tanácsot. Oké.

Aminek még utána nézek, hogy vannak étrend készítő weboldalak, szerintem ott simán odaírják az ÁSZF-be, hogy nem vállalnak felelősséget az egészségügyi következményekért, aztán ezzel el van intézve. Nem tudom ez jogszerű e, a fentiek tükrében előfordulhat, hogy nem, de ha külföldiek, akkor simán lehet, hogy más szabályok vonatkoznak rájuk.

2021. júl. 29. 16:29
1 2 3

Kapcsolódó kérdések:

Minden jog fenntartva © 2024, www.gyakorikerdesek.hu
GYIK | Szabályzat | Jogi nyilatkozat | Adatvédelem | Cookie beállítások | WebMinute Kft. | Facebook | Kapcsolat: info(kukac)gyakorikerdesek.hu

A weboldalon megjelenő anyagok nem minősülnek szerkesztői tartalomnak, előzetes ellenőrzésen nem esnek át, az üzemeltető véleményét nem tükrözik.
Ha kifogással szeretne élni valamely tartalommal kapcsolatban, kérjük jelezze e-mailes elérhetőségünkön!