Milyen végzettség kell a dietetikus szakmához?
Mit jelent az "annak idején"?
Ha 2007 előtt, akkor 7 félévnek számolja a diplomát. Mindegy, mennyi alatt szerezted meg.
(tudom, én öreg vagyok...)
8690 - "Egyéb humán-egészségügyi ellátás", ehhez ÁNTSZ engedély kell!
Csak akkor végezheted ha van engedélyed. Az engedélyhez pedig MESZK tagság és érvényes működési nyilvántartási szám kell.
A dietetikus elsősorban a beteg étrendjét állítja össze, határozza meg. Cukros, ibd-s, epeköves, fekélybeteg, köszvényes, daganatos, kismama, túlsúlyos... végtelenségig folytatható lenne, kiknek van rá szüksége.
Az életmód és táplálkozási tanácsadó pedig egészséges emberekkel foglalkozik, akik mondjuk csak egészségesebben szeretnének élni.
Ezt úgy mondom, hogy volt ismerősöm, aki eü szakmai háttér nélküli "kismamatornára" kezdett járni (miközben ezt is csak gyógytornász csinálhatná), és hát soha senki nem fogja azt mondani, hogy ezért, de egy ilyen torna után bizony 26 hétre megszületett a kislánya :(
Gondolom egy ilyen "tanácsadó" sem fogja bevállalni, hogy ő egy esetlegesen cukros kismamának vagy egy vérző colitises betegnek táplálkozási tanácsokat ad. Vagy ha igen, akkor komoly gond van.
Köszi!
Hát akkor sajnos így jártam. Azért szomorú, hogy kuruzslók vígan csinálhatják ezt a szakmát bármilyen képzettség nélkül, akinek meg van ide kapcsolódó szaktudása az meg nem, de ez van.
A prevenciós dietetikus miben más a normáltól, esetleg van erre valami külön képzés?
Vagy gondolom azt jelenti, hogy dietetikus végzettségű csak ilyen egészségmegőrző jelleggel ad tanácsot. Oké.
Aminek még utána nézek, hogy vannak étrend készítő weboldalak, szerintem ott simán odaírják az ÁSZF-be, hogy nem vállalnak felelősséget az egészségügyi következményekért, aztán ezzel el van intézve. Nem tudom ez jogszerű e, a fentiek tükrében előfordulhat, hogy nem, de ha külföldiek, akkor simán lehet, hogy más szabályok vonatkoznak rájuk.
Kapcsolódó kérdések:
Minden jog fenntartva © 2024, www.gyakorikerdesek.hu
GYIK | Szabályzat | Jogi nyilatkozat | Adatvédelem | Cookie beállítások | WebMinute Kft. | Facebook | Kapcsolat: info(kukac)gyakorikerdesek.hu
Ha kifogással szeretne élni valamely tartalommal kapcsolatban, kérjük jelezze e-mailes elérhetőségünkön!