Kezdőoldal » Közoktatás, tanfolyamok » Tanulási lehetőségek » Orvosira vagy biológusira...

Orvosira vagy biológusira kellene mennem, ha kutatni szeretnék?

Figyelt kérdés
2021. máj. 16. 14:53
1 2
 1/13 anonim ***** válasza:
100%

Mit akarsz kutatni pontosan?

Ha gombákat, akkor biológusi, ha rákkutató lennél, akkor nyilván orvosi.

2021. máj. 16. 15:07
 2/13 A kérdező kommentje:
Sejtbiológia, humánbiológia, molekuláris genetika érdekel.
2021. máj. 16. 15:11
 3/13 anonim ***** válasza:
100%
Én az orvosit választanám. Több teret ad, szerintem.
2021. máj. 16. 15:16
 4/13 A kérdező kommentje:
Milyen szakorvosi pálya fogéalkozik sejtbiosszal?
2021. máj. 16. 15:35
 5/13 anonim ***** válasza:
100%

Ismersz olyan híresebb embereket, akik azzal foglalkoznak, amivel te is szeretnél? Nézd meg, mit végeztek hozzá! (Én így indultam el annak idején a továbbtanulásban, és bejött.)

Nézd meg a kutató intézeteket, ott kik dolgoznak, mivel foglalkoznak, stb.

Nem a suli felől érdemes közelíteni, hanem a célt felől visszafejteni, hogy milyen út vezet oda.

[link]

2021. máj. 16. 15:47
 6/13 A kérdező kommentje:
Köszönöm! Jővő évben fogok érettségizni, már lassan kéne tudnom mit szeretnék. :/
2021. máj. 16. 16:05
 7/13 anonim ***** válasza:
100%

Ha kutatni akarsz, akkor a biológus szak ajánlható inkább, több oból is:

1. A kutatóktól a mesterdiploma után a minimum 4 éves PhD-t elvárják, s a biológus szak alap- és mesterképzése 5 éves, szemben az orvosi 6 évével. Így egy évet spórolsz.

2. A biológus mesterképzésen specializálódhatsz mikrobiológiára, így jóval alaposabb induló tudásod lesz a PhD-hoz, mint az orvosin.

3. Ha orvosira mennél, akkor a képzés második felében rengeteg olyan, gyakorlatközeli orvosi tárgyat kellene majd tanulnod, amelynek valószínűleg kevés köze volna a leendő munkádhoz, pl. reumatológiát, baleseti sebészetet és szemészetet. A mikrobiológia önmagában is elég nagy terület ahhoz, hogy ilyen tárgyakat tanulni a leendő munkád szempontjából időpocsékolás.

2021. máj. 17. 08:29
 8/13 anonim ***** válasza:

1. egy éves spórol, de hogy őszinte legyek, hogy kit vesznek komolyabban a szakmában, egy biológust, vagy egy orvost, hát nagyon nem ugyanaz. Arról nem beszélve, hogy ha mégsem akar kutatni, akkor melyikkel lesz több váltási, választási lehetősége, no meg fizetése.

2. Aki elvégzi az orvosit, be tudja hozni azt is, amit a biológia szakon adnának tudást, mert keményen és sokat fog tudni tanulni és hozzá is lesz szokva.

3. Mivel 17 éves, még az is lehet, hogy egészen más tetszik meg neki, mint amit most a tini elképzelései alapján gondol. Ez megint inkább előny, mint hátrány, hogy kilép a való világba és megnézi az milyen. Semmiképp nem időpocsékolás.

2021. máj. 17. 10:53
 9/13 anonim ***** válasza:

#8: Azért azt a mikrobiológiát, amit például a szegedi vagy az ELTE-s, világszínvonalon kutató mikrobiológusoktól a biológus mesterképzésen tanul valaki, nem lehet összehasonlítani azzal a mikrobiológiával, amit bármelyik orvosképzésben kapna az illető. Sem óraszámban, sem mélységében, sem minőségében. Az igazi nagy kutatóktól első kézből tanulni csodálatos élmény, ott válik kutatóvá az ember, ott ivódik át a kutatói szemlélettel, amely a természettudományos képzéseknek sokkal szervesebb része, mint az orvosi képzéseknek.

Az persze nyilván igaz, hogy aki 18 évesen kutatói pálya mellett kötelezi el magát, és aztán pár év után esetleg meggondolja magát, nem könnyű pályát módosítani. De nem is túlzottan nehéz. A BSc csak 3 éves, s végzés után simán beiratkozhat 21 évesen az orvosira is, ha akar. Szóval annyira azért nem nagy a kockázat.

2021. máj. 17. 13:39
 10/13 A kérdező kommentje:

Köszönöm! A fizetés annyira nem számít, szerencsére ez nem szempont.

Az ELTE MSc képzései közül a Molekuláris genetika, sejt- és fejlődésbiológia és/vagy Idegtudomány és humánbiológia specializáció érdekelne.

A matematika, illetve mérnöki képzések közül a (bio)mechatronikai mérnöki érdekel. Jelenleg egyébként vegyész szakon vagyok, így emelt számban tanulom a kémiát és biológia, fizika faktos vagyok. A matekot itthon tanulom, az Analízis1-et most fogom befejezni, lineáris algebrából is vettem jó pár leckét (a középiskolai anyag már rég kész).

Angolból van B2 vizsgám, most oroszul tanulok.

2021. máj. 17. 16:16
1 2

További kérdések:

Minden jog fenntartva © 2024, www.gyakorikerdesek.hu
GYIK | Szabályzat | Jogi nyilatkozat | Adatvédelem | Cookie beállítások | WebMinute Kft. | Facebook | Kapcsolat: info(kukac)gyakorikerdesek.hu

A weboldalon megjelenő anyagok nem minősülnek szerkesztői tartalomnak, előzetes ellenőrzésen nem esnek át, az üzemeltető véleményét nem tükrözik.
Ha kifogással szeretne élni valamely tartalommal kapcsolatban, kérjük jelezze e-mailes elérhetőségünkön!