Kezdőoldal » Közoktatás, tanfolyamok » Tanulási lehetőségek » Melyik program nyelvet érdemes...

Melyik program nyelvet érdemes elkezdeni 2021 ben ?

Figyelt kérdés

Annyi féle, fajta van hogy nem tudom merre kezdjem el

Tisztában vagyok azzal hogy elvileg csak egyet kellene elkezdenem és majd utána a többit stb csak érdekelne h mi legyen az az első.

Nem játékokat akarok programozni, inkább nagyobb cégeknél dolgoznék. Tudom tág a téma de hátha tudna ebben segíteni nekem valaki

Válaszokat előre is köszönöm

2021. máj. 5. 17:34
1 2 3
 11/24 anonim ***** válasza:
93%
Kinek mi. Valakinek az a programozás logikája, hogy össze tud hasonlítani memóriaigény vagy futásidő alapján algoritmusokat, valakinek meg az, hogy érti a pointereket... Az utóbbira valóban alkalmatlan a Python.
2021. máj. 5. 19:10
 12/24 anonim ***** válasza:
38%
A programozás logikája krvára nem az, hogy mi a memóriaigény vagy a pointerek.
2021. máj. 5. 19:15
 13/24 anonim ***** válasza:
56%

#10.

Egy C, vagy C#-nél, C++-nál ismerned kell a gép működését is, memória foglalás, stb.

A Python esetében ezt sokkal kevésbé kell tudni és kevésbé is lehet rálátni... Bírod a dolgokat és működik, kész.

Ezért könnyebb is, de sokkal kevésbé praktikus azzal kezdeni, mert azokat a dolgokat amiket a Python mellett nem tanulsz meg, nem tudod kispórolni.

Mindenképpen kellenek azok is, ha dolgozni is akarsz...

Tényleg meg kell érteni a működési elveket.

Tudod Te hogy egy JavaScript mellé mennyi kiegészítő technológia megtanulására van szükség?! Olyan frameworkök ismerete elengedhetetlen mint a Angular, Svelte, React, stb.

Olyan szerver oldali script nyelvek mint a PHP. De akár azok is már egyéb frameworkökre épülnek, mint mondjuk a Laravel, stb.

És nem egy, nem kettő ilyenre van szükség... Hanem egyszerre sokra. Enélkül semmire nem mész vele a munkaerőpiacon.

Szerintem Te a valóságban a közelében sem voltál még a programozásnak!

2021. máj. 5. 19:25
 14/24 anonim ***** válasza:
55%

4-es vagyok és teljesen egyetértek a 13-assal.

Néhány megjegyzést azért hadd tegyek.

6. "Jelenleg a 3. legnépszerűbb / leggyakrabban használt programnyelv"

Gondolom ezt arra alapozod, hogy ránéztél az "xy programming" keresőszavak gyakoriságát elemző Tiobéra. Szerintem a valós kérdés az, hogy valójában milyen nyelveket használnak az emberek? Hadd kérdezzem meg, hogy te milyen rendszert írtál Pythonban?

"ez minden programozó dilemmája"

Hát nem. A "Pythonistáknak" különösen nagy dilemmája, hogy miután végigcsináltak két Python tutorialt, rájönnek, hogy olyan sok mindent nem tudnak vele kezdeni. Csinálhatnának weboldalt, de a Python szerver oldali használata elenyésző főleg a mi piacunkon (ahol PHP, node.js megy leginkább, ezen kívül Java, C#). Oké Data Science / ML / AI csak ahhoz érteni is kellene, nem csak így scriptelgetni. Na de mindegy, ez nem az én problémám.

Ami nagyobb baj a Pythonnal, hogy egy 30 éves, a maga korában viszonylag jól kitalált script nyelv, de már öregszik... az azért elég gáz, amikor az ésszerű megoldások "dilettánsnak" számítanak egy nyelvben, és külön meg kell tanulnod, hogyan cselezd ki a nyelv buktatóit. Ezen a videón például jót röhögtem: https://www.youtube.com/watch?v=fMRzuwlqfzs

Érted... nem ám csak úgy hívsz meg egy függvényt, hogy

fuggvenyem()

(ahogyan az logikus lenne), hanem

if __name__ == '__name__':

fuggvenyem()

Mert különben kezdő, amatőr, dilettáns stb. vagy. Nagyon hosszasan sorolhatnám, hogy mi a baj még ezzel a nyelvvel, de inkább álljon itt helyettem egy cikk: [link]

2021. máj. 5. 21:03
 15/24 anonim ***** válasza:
55%

8. A Tiobe egy vicc kategória. Visual Basic a 6. helyen? Vicc az egész.

A Tiobe úgy működik, hogy azt elemzik, hogy hányan keresnek rá a "xxx programming" kifejezésre a neten. Értsd: ha az iskolákban elkezdik nyomni a Pythont, akkor a diákok felpumpálják a nyelvet a lista élére. Rendben, más indexeken (PYPL, IEEE Spectrum, Redmonk stb.) is előkelő helyen szerepel a kígyós nyelv, azonban ez nem jelenti azt, hogy a nyelv jó lenne tanulónyelvnek (szerintem nem jó).

Ahogyan fentebb írtam, azt döntsd el, hogy mit szeretnél készíteni. Játékot? Mobil appot? weboldalt? Asztali alkalmazást? Legyen valami célod. Ha nincs célod, akkor nincs miért tanulnod. És ha ezt eldöntötted, akkor borítékolhatóan nem a Python lesz a befutó, mivel ahogyan mondják "a Python kitűnő második nyelv", azaz bármilyen feladatra van annál jobb nyelv. Programozni tanulni is. A C# például sokkal jobb.

2021. máj. 5. 21:11
 16/24 anonim ***** válasza:
29%

Te komolyan kijelented, hogy a Python kb. csak Data Science-re jó, aztán belinkelsz egy cikket, hogy miért jobb az R a Pythonnál, ami egy 100%-ban DS-re használt programnyelv? (Azt most hagyjuk is, hogy a cikknek és az ott linkelt repóban leírtaknak mennyi a valóságalapja, mint aki látott már Pythont és R-t is, elárulom: nem sok.)

Te komolyan azon röhögsz, hogy egy szkriptnyelvnél - aminél az 1. sor 1. karaktere a belépési pont, nincs main függvény - valami megoldás kell arra, hogy egy MODUL IMPORTÁLÁSÁNÁL ne fusson le a függvénydefiníciókon kívül más kód, ha a fejlesztő amúgy nem akarja?

A nyelv kora, mint negatívum... Maradj csak a TS-nél, Rustnál és Kotlinnál. A 20 éves C#-ot még hány évig fogod ajánlani?

Itt csak te tűnsz amatőrnek és dilettánsnak, mert nincs komolyan vehető érved. Ha azt mondanád, hogy a függvény argumentumok átadása kissé unortodox a C-hez szokott szemnek, az egy normális érv. Az hogy számodra megmagyarázhatatlan dolgokra csodálkozol rá, az nem az. Annyira színvonalas érvek, mint ez a cikk: [link] Remélem, csak annyira veszi majd komolyan a kérdező a válaszodat, mint a cikket kommentelők.

2021. máj. 6. 00:19
 17/24 anonim ***** válasza:
39%
16. Értem, hogy frusztrált vagy, de ettől a Python nem lesz jobb nyelv, mint amilyen. Az, hogy 30 éves nem negatívum önmagában (a C sokkal régebbi), az viszont igen, hogy a Python filozófiáját már meghaladta az idő. Kezdve mindjárt a whitespace alapú szintaxisával, a béna OO-implementációjával (amelyben át kell adni a "self"-et), egysoros lambda stb. stb. A legnagyobb gond azonban a Pythonnal az, hogy műszaki érdemeit tekintve nem érdemli meg azt a szintű hájpot, amelyet a hozzád hasonló fanboyok generálnak (erről szól a belinkelt cikk, kár, hogy nem értetted meg a lényegét – ha nem csináltál még adatelemzést akkor nyilván nem is értheted), és ez félrevezeti a kezdőket.
2021. máj. 6. 07:57
 18/24 anonim ***** válasza:
33%

A fanboyozással csak óvatosan, mivel te nem érvelsz, csak haterkedsz! 😉

Mondom, a legkomolyabb ellenérvet én hoztam, ami pl. az argumentumok átadásának módja lehet. Az Python OOP-vel nem az a baj, amit írsz, hogy át kell adni a példányt egy self paraméterben, ezt csak egy komplett idióta hozná fel negatívumként. Hanem hogy gyakorlatilag nincs encapsulation. A cikkből és a belinkeléséből két dolog látszik: 1) TE nem csináltál még soha adatelemzést, 2) a cikk írója annyira nem szereti a Pythont, hogy képes olyanokat összehazudozni, hogy a Pythonban nincs autocomplete (lásd repó). (Meg hogy az R az gyorsabb. Jó, a diagram szerint nem gyorsabb, de szivathatod magad egy olyan csomaggal, amivel gyorsabb lesz. Hogy mivan?!) Minden jogotok megvan szeretni vagy utálni bármit, de ezt érvekkel kell alátámasztani, nem teljesen alaptalan és kretén bemondásokkal.

Ismét azt bizonyítottad, hogy egy dilettáns vagy, nem racionális érvek vezérlik a válaszaidat, hanem valamilyen komoly frusztráció. Ezen talán egy pszichológus tud segíteni, addig meg inkább tartózkodj mások félrevezetésétől.

2021. máj. 6. 09:18
 19/24 anonim ***** válasza:
49%

Látom nem tudsz leállni a személyeskedéssel. Tipikusan jellemző a képzetlen script kiddiekre, akiknek érvek híján ez az egy fegyverük. Van encapsulation Pythonban, csak kicsit ügyetlen ez is. [link]

Hogy át kell adni egy példányt egy self paraméterben, ezt nem csak egy “komplett idióta” hozná fel érvként, hanem mindenki, aki tud rendes OO nyelvekben programozni. Úgy látom még azt sem érted, ezzel mi a probléma, ami arra enged következtetni, hogy te viszont az életedben nem írtál egy sor Java vagy C# kódot sem. Nem baj ez, csak akkor nézz utána a dolgoknak először okoskodás helyett.

Az adatelemzős résszel tényleg ne égesd magad tovább, nem érted, lépjünk túl. 🤝

2021. máj. 6. 09:29
 20/24 anonim ***** válasza:
81%

Itt tényleg nem nagyon volt ellenérv a python ellen.

Ha kezdő vagy, akkor vagy C, vagy python legyen az első nyelved. Általában ezekkel nehéz mellényúlni.

A C-t sokan nem szeretik - ajánlani sem -, mert elég sok mindent magadnak kell megírnod, ami máshol alap, viszont úgy legalább elsajátíthatod és megértheted a legalapabb dolgokat.

2021. máj. 6. 09:41
1 2 3

Kapcsolódó kérdések:

Minden jog fenntartva © 2025, www.gyakorikerdesek.hu
GYIK | Szabályzat | Jogi nyilatkozat | Adatvédelem | Cookie beállítások | WebMinute Kft. | Facebook | Kapcsolat: info(kukac)gyakorikerdesek.hu

A weboldalon megjelenő anyagok nem minősülnek szerkesztői tartalomnak, előzetes ellenőrzésen nem esnek át, az üzemeltető véleményét nem tükrözik.
Ha kifogással szeretne élni valamely tartalommal kapcsolatban, kérjük jelezze e-mailes elérhetőségünkön!