Ha kevés az orvos miért nehéz bejutni és drága az orvosi egyetem?
Oké mert nem vesznek fel minden hülyét, de sok gimnazista tanult megvan a pont felveszik és kipereg mert belefárad sokszor a tanulásba.
Emellett lehet valaki lehet letesz egy érettségit és rájön hogy tanulni akar mert kiszórakozta magát, ami nem feltétlen jelenti azt hogy hülye, csak mondjuk anyagilag nem bírná el és emeltek révén nem jutna be.
Rövid válasz:
Nem ilyen egyszerű ez a probléma, ha így lenne, akkor már rég megoldották volna.
Hosszú válasz:
Azért nagy a ponthatár, mert népszerű! A ponthatárt NEM ők határozzák meg, az az utolsó felvett hallgató pontja. Van egy meghatározott minimum természetesen általános orvosira, ez tavaly, 380 volt. Mivel a ponthatárok 410 körül alakultak, ez alapján ennyi volt a legutolsó felvett diák pontja.
Drágának meg azért drága, mert brutális túljelentkezés van a szakokra (gondolom kereslet-kínálat működését nem kell elmagyaráznom), ezt megtudod tekinteni itt: [link] betudod állítani bármely egyetem bármely szakát és évet is.
Összefoglalva:
-A ponthatárt nem lehet lejjebb vinni, csak a kapacitást lehetne bővíteni (de az már így is nagy azért)
-Az árat pedig azért csak korlátok között lehetne lejjebb vinni, hisz orvosi képzésről van szó! Kell fizetni a rengeteg magasan képzett oktatót, orvostechnikai eszközöket stb stb stb...
Az egyetlen dolog, amivel lehetne javítani a helyzeten, ha kibővítenék a helyeket és az állam fizetne a fizetős tanulók után is egy x összeget, hogy legalább ne kelljen olyan sokat fizetni. (De azért megsúgom, hogy a diákhitel 0% kamatos, mert az állam fizeti a kamatot, szóval még ezen felül vállalni át összeget igen csak sok pénz lenne már). Bővíteni se lehetne a végtelenségig, mert ha túl sokat bővítenek, akkor rengeteg kibukó diák lesz és nagy lesz a különbség a felső és alsó évfolyam száma között. Na meg nem is biztos, hogy van elég tanár, hely stb. ennek a kivitelezéséhez.
Orvoshiányt úgy lehet megoldani, ha több pénz, kényelmesebb környezetet és kevesebb munkaidőt biztosítunk az orvosaink számára (mert minek maradna itthon valaki orvosként, ha külföldön halálra keresheti magát és egy százszor jobb és szebb országban élhet). De ennek biztosítása sem egyszerű, mert nálunk ingyenes az eü, így csak egy nagy pénznyelő hely az egész gazdaságilag nézve.
Egyszónak is száz a vége: ezt a problémát nem ilyen egyszerű megoldani, mert ha csak ennyi lenne, akkor rég megoldották volna.
Jön a Fundani Egyetem, ott orvosokat is fognak képezni.
A minőséget nem lehet lejjebb vinni, mivel azon életek múlhatnak.
Felvételit a bolognai folyamat miatt nem írathatnak külön, az érettségi a felvételi. Ezért is kell két emelt. Amit az orvosin tanítanak, az ennél sokkal nehezebb, így aki még az emeltekre sem akar tanulni, annak főleg nem ajánlott.
1. lépés: Rájön, hogy tanulni akar
2. lépés: Elmegy újraérettségizni emelt szinten.
3. lépés: Felvételizik.
4. lépés: Felveszik államira.
5. lépés: Jól tanul és ösztöndíjat kap.
Tessék megoldottam a problémát. Most akkor ki van ellehetetlenítve? Nem értem a kérdést annyira.
Orvosként azt kell, hogy mondjam, hogy pont ez az értelme a két emelt érettséginek, hogy a hozzád hasonló ne kerüljön be.
Be kerülni rohadt egyszerű ugyanis, kell két emelt érettségi, amit rohadt egyszerű összehozni, le kell ülni és meg kell tanulni a gimis anyagot. Ebben mi olyan rohadt bonyolult? Ha ennyi nem megy egy biokémia, vagy anatómia tananyag ezerszer annyira nem menne.
Ha valóban harmadéves lennél pontosan tudnád, hogy egy emelt érettségi semmi egy egyetemi vizsgához képest. Aki nem képes megírni normálisan, annak nincs helye az orvosin.
Amit én igazságtalannak tartok, pont a diplomás ápolók kapcsán, hogyha az első diplomád nem orvosi, akkor nem leszel orvos, mert nem lesz pénzed kicsengetni a 12 milliót. Na ez igazságtalan, nem az, hogy pár hisztis ápoló képtelen egy viszonylag könnyű érettségit megcsinálni.
"lehet valaki lehet letesz egy érettségit és rájön hogy tanulni akar mert kiszórakozta magát" Ezt a részt ne bagatelizáld el.
Engem például sokkal jobban érdekeltek a lányok tizenévesen minthogy emelt érettségiket tegyek.
Kapcsolódó kérdések:
Minden jog fenntartva © 2024, www.gyakorikerdesek.hu
GYIK | Szabályzat | Jogi nyilatkozat | Adatvédelem | Cookie beállítások | WebMinute Kft. | Facebook | Kapcsolat: info(kukac)gyakorikerdesek.hu
Ha kifogással szeretne élni valamely tartalommal kapcsolatban, kérjük jelezze e-mailes elérhetőségünkön!