Én azt tervezem hogy orvosi egyetemre megyek. És azt kérdezni hogy, hány év az egyetem rezidens képzéssel együtt? Hogy lehet bejutni állami finanszírozásúlag? A rezidensképzést ki kell fizetni, és ha igen akkor az állam támogatja?
6 év egyetem + 2 év rezidensképzés + szakorvosi képzés, ami életérő idő.
Államilag bejutni nem lehetetlen, ha tudsz produkálni 420 pontot legalább és van emelt érettségid bioszból, kémiából vagy fizikából.
Azt tudom, hogy ha eljutsz a rezidensképzésig, ott mar rezidensként tudsz keresni jó szr pénzt, mert végülis miért lennének megfizetve az ifjú doktorok. Szakorvosként utána persze keresnj fogsz többet, de nem kell hatalmas összegekre gondolni.
Ha megnyugtat, idén néhány egyetemen a fizetős szakra több pont kellett, mint az államira.
Egyébként én is orovsira készülök, nyomom ezerrel a bioszt és kémiát.
A szakképzés nem az egyetemi képzés része, az posztgraduális képzés. Az egyetem 6 év, a szakképzés meg szakiránytól függ, a legtöbb 5 éves, a háziorvostan 3, és van néhány, ami 6 éves.
A rezidensképzés tulajdonképpen a szakképzés első két éve, nem nagyon szokták már különválasztani.
Állami finanszírozású képzésre úgy lehet bejutni, ha eléred a ponthatárt.
A szakképzési helyekre pedig jelentkezni, pályázni kell, ha felvesznek, akkor ingyenes.
És a 2 év rezidens képzés az külön vagy egybe van pl. a pszichiáteri szakképzés 60 hónapjával?
Vagyis így egyetemmel együtt az egész mire suakorvos lesz az ember, az 13 év, vagy "csak" 11?
"Az egyetem 6 év, a szakképzés meg szakiránytól függ, a legtöbb 5 éves, a háziorvostan 3, és van néhány, ami 6 éves.
A rezidensképzés tulajdonképpen a szakképzés első két éve, nem nagyon szokták már különválasztani."
Ezen mi nem érthető?:)
Szakképzés = rezidensképzés + szakgyakornoki idő, de mint mondtam, már nem nagyon szokták szétválasztani a kettőt.
Ha valahol az van írva, hogy a szakképzés 60 hónap, akkor az ÖSSZESEN 60 hónap.
Mit nem lehet értelmezni a leírtakon? Hányszor kell még ugyanazt leírni?
6 év egyetem, 3-5-6 év szakképzés.
Kapcsolódó kérdések:
Minden jog fenntartva © 2024, www.gyakorikerdesek.hu
GYIK | Szabályzat | Jogi nyilatkozat | Adatvédelem | Cookie beállítások | WebMinute Kft. | Facebook | Kapcsolat: info(kukac)gyakorikerdesek.hu
Ha kifogással szeretne élni valamely tartalommal kapcsolatban, kérjük jelezze e-mailes elérhetőségünkön!