Mi értelme van a koszinusz tételnek meg a még ennél is bonyolultabb matematikai feladatoknak?
Például amibe már számok sincsenek csak betűk. Ha én mondjuk idegenvezető vagy tolmács akarok lenni, úgyse lesz szükségem ezekre soha. De rengeteg embernek még szintén. Miért nem elég ezt csak azoknak tanulni, akik ezzel akarnak foglalkozni vagy szükségük van rá később egyetemen, munkában?
Légyszi csak az válaszoljon aki normális választ is tud adni, mert lehet most nem látom át, de ha valaki eltudja magyarázni hogy igenis szükség van ezekre mindenkinek és hogy miért akkor igazat adok neki. De perpill én elég feleslegesnek látom ezeket.
Elég sokan válaszoltak már elméleti szempontból, hogy miért fontos a matematikaoktatás. Én egy matematikus szemszögéből írom le, hogy miért van benne konkrétan a koszinusztétel a középszintű anyagban.
Induljunk el két oldalról: Egyrészt a szögfüggvényeket nem lehet kikerülni, ezeknek nagyon sok gyakorlati haszna van, elég csak a lejtőkre gondolni fizikából. Ha pedig ezeket ismerjük, akkor a velük felírt egyenletek megoldása is a tananyag része kell, hogy legyen, különben nem lehet őket használni. Másik oldalról a Pitegorasz-tétel szintén egy olyan alap dolog, ami az orvostól az ácsig mindenki számára hasznos, így szintén nem hagyható ki egy középszintű anyagból.
Ha pedig ez a két dolog megvan, akkor a koszinusz-tétel semmi új nehézséget nem hoz be (egyetlen koszinuszos taggal több, mint a Pitegorasz), ellenben teljes mértékben lezárja a háromszögek témakörét. Ha tudod a cos-tételt, akkor egy háromszög tetszőleges adatát meg tudod határozni bármilyen adatból (ami elégséges a háromszög megadásához).
Tehát röviden: Maga a cos-tétel azért van anyagban, mert nem jelent plusz nehézséget, ellenben ha ezt ismered, akkor "mindent tudsz" a háromszögekről.
Kapcsolódó kérdések:
Minden jog fenntartva © 2024, www.gyakorikerdesek.hu
GYIK | Szabályzat | Jogi nyilatkozat | Adatvédelem | Cookie beállítások | WebMinute Kft. | Facebook | Kapcsolat: info(kukac)gyakorikerdesek.hu
Ha kifogással szeretne élni valamely tartalommal kapcsolatban, kérjük jelezze e-mailes elérhetőségünkön!