Kimondható az, hogy humán beállítottságú embernek nem érdemes egyetemre mennie, mert a humán szakokkal egyszerűen nem lehet megélni?
A suliban engem is mindig a történelem érdekelt, főleg a történelmet és az irodalmat tanultam, a matek, a fizika, a kémia, a reál tárgyak nem voltak erősségeim és nem is igazán érdeklődtem irántuk. Utáltam a számolásokat. Elmentem egyetemre, humán szakra ami jól is ment, de most végül rájöttem, hogy nem tudok vele mit kezdeni. Sőt, kimondhatom azt, hogy semmihez sem értek!
Aki jó volt fizikából, elment gépészmérnöknek, villamosmérnöknek, keres félmilliót, van olyan osztálytársam aki a győri Audinál dolgozik.
De aki elment szakmát tanulni, asztalosnak, autószerelőnek, kőművesnek, ők is nagyon jól keresnek. Én meg nem találok, nem kapok jól fizető munkát, de miért is kapnék, hisz lehet hogy az egyetem műveltté tett, de nincs semmi olyan konkrét, megfogható dolog amihez értenék. Ráadásul nem vagyok nő sem, egy nőt még felvesznek valami irodai munkára, titkárnőnek, de nekem még nehezebb.
Akkor már sokkal jobban jártam volna, ha tanulok valami szakmát.
Szerintem hülyeség a reál humán felosztás.
Olyan dolgot érdemes tanulni ami piacképes tudást ad. Nyilván tanulhatsz történelmet is ha érdekel, de a töri tudásodért jó eséllyel senki se fog fizetni.
De a matematika az pont reál
Ez azért egy erős kijelentés...
Humán és reál szakok között is rengeteg olyan van, amivel baromi nehéz elhelyezkedni. Reál esetében általában az okozza a problémát, hogy telített a piac, a humánnál pont fordítva... a legtöbb esetben baromi kevés kell Magyarországon (de igazából mindenhol máshol is) pl. régészből, történészből stb.
Mielőtt beülsz egy egyetemre csak azért, hogy el lehessen mondani rólad, hogy egyetemre jártál, érdemes átgondolni, hogy van e értelme vagy csak elpazarolt évek.
Persze baromi nehéz megtalálni azt ami, ahogy az utolsó is írta "pénzt és boldogságot" egyszerre biztosít. Általában sajnos valamelyikről egy minimálisan le kell mondani a másikért.
Kapcsolódó kérdések:
Minden jog fenntartva © 2024, www.gyakorikerdesek.hu
GYIK | Szabályzat | Jogi nyilatkozat | Adatvédelem | Cookie beállítások | WebMinute Kft. | Facebook | Kapcsolat: info(kukac)gyakorikerdesek.hu
Ha kifogással szeretne élni valamely tartalommal kapcsolatban, kérjük jelezze e-mailes elérhetőségünkön!