Szakmunkások kontra diplomások?
Tegnap olvasgattam az oldalt és ez a téma megragadt bennem.
http://www.gyakorikerdesek.hu/kozoktatas-tanfolyamok__egyeb-..
Szeretném leírni az én vélaményemet is a dologról.
Azzal kezdeném,hogy 48 éves 3 diplomás ember vagyok ,kipróbáltam magam az élet minden területén,
így a politikában is.
Én is elszomorítónak tartom, hogy jelenleg ennyien tanulnak felsőoktatásban miközben a szamunkásképzés a béke fenek alatt van.
Azzal most nem foglalkoznék,hogy a mi időnkbe ezen emberek 80%-a be sem jutott volna de azzal igen,hogy az érettségijük sem lenne meg.
Nevetségesnek tartom azt,hogy semmitmondó szakokon 10ezrek tanulnak miközben nincs ember aki építsen,termeljen.Márpedig ha nincs termelés nincs mit eladni,pénzzé tenni.Persze jól hangzik ,hogy egyetemre járunk meg diplománk lesz.De kérdezem én mi ér többet?
Ha van egy diplománk de nincs mellé munkánk,vagy ha van is fillérekért?Vagy ha nincs diplománk de olyan szakmánk van amivel biztos állásunk és jó jövedelmünk van?
Nem nem várjunk csak.Nem azt mondom hogy nincs szükség sok szakmára mit a mai egyetemeken tanítanak.Hanem azt hogy az adott ágazaton belül fele annyi emberre nincs szükség.Viszont tudom azt is hogy vannak olyan egyetemeken oktatott szakmák amiből viszont hiány van.
Hogy lehet ez?
Meglátásom szerint úgy hogy manapság már 2-es érettségivel felveszik az embereket a büfé szakokra,amikre szintén szükség van de nem olyan létszámban amilyenben ők képviseltetik magukat.
Következtetés:Sok egyetemista van de mégis kevés.Kevés köztük az olyan embere akinek a szakmájához tehetség és nagy fokú tudás kell.Lásd orvos.de mondhattam volna még 2-3 másik dolgot is.
És rengeteg olyan diák van aki szakmája nem tartozik a nehezen elsajátíthatók közé. Pl.jogász.
Nem tudok pontos adatokat,de ha megnéznénk éves zintenmennyi jogász és orvos végez,elég nagy lenne a különbség.
Egy volt osztálytársam,aki jelenleg a Miksolci Egyetem Műszaki Földtudományi karának a rektora(az ő általa írt könyvből még az USA-ban is tanítanak)szavaival szeretnék élni, amit nemrég egy kölcsönös horgászatnak álcázott éjszakai iszogatás közben hagyta el a száját(szó szerint)
"Te hallod nekem már tele van a tököm ezzel a sok hülyével akiket a kormányunknak köszönhetően felvetek ide. A multkori előadásomon egy végzős hallgató megkérdezte tőlem órán hogy a H2-nél a 2-es az mit jelent?"
Valamit elpanaszolta,hogy az ott lévő emberek nem hogy fele de 70%-a nem oda való.Valamint azt hogy a nagyképűsködés,magamutogatás,rongyrázás az megy de az órákon és a vizsgákon a produktum az nulla.
Valamint jót mosolygott azon,hogy más országokban ahol előadásokat tart még mindíg abban a hitben vannak,hogy itt milyen magas az oktatási színvonal és hogy itt milyen jó szakemberek kerülnek ki.
Jó persze hozzátette azt is hogy vannak még elmék akikből sokkal többet tudna kihozni de ott van az a 70% hülye akik miatt ez nem megy.
Szakmunkások:
Bevallom eddig én em tartottam ezt a problémát szem előtt mivel nem foglalkztatott.
Aztán 2 éve egy hatalmas nagyvihar söpört végig a településen.Több házat földig rombolt de a tetőket mindenhol megtépázta.
Hiába jött itt állami segítség meg lett volna pénz a felújításra,csak szakember nem volt aki megcsinálja.Vagyis volt de nem annyi amennyinek kellett volna lennie.Volt olyan mebre is aki 200km-ről hozott ácsot,hogy gyorsan kész legyen.
És hozzáteszem nem kis pénzekért dologzik manapság egy ács.
Szóval képzeljétek el azt a szituációt hogy a majdani házatok(amelyben nekem 1 élet munkája van)egy természeti katasztrófa miatt ott áll romokba,lenne pénzetek a felújításra,de nincs hozzá szakember.Lehet várni kell rá 3-4hónapot.Gondolom nagyon boldogok lennétek hogy nem tudtok hol lakni és maga az érzés is felemelő amikor a szép házatok ott van romokban a szemetek előtt.
Vagy csak egy egyszerűbb példa,hogy ne a katasztrófákról beszéljünk.
Megvan rá a pénzetk szeretnétek építkezni.Szeretnétek hogy jövő tavaszra kész legyen.Nincs is semmi akadálya hiszen a legfőbb(pénz)rendelkezésre áll.
Igen ám de nincsen normális szakember aki felépítse.Nektek nagyon kell a ház így végső elkeseredésetekben egy senkiházi vállalkozóhoz fordultok aki odamegy persze persze felépíti majd 3év után reped a fal omlik a vakolat.És mondjuk a ház benne volt 10millióba.
Ja igen katasztrófák:Volt ugye árvíz.Felsőzsolcán a napokban jártam.Van pénz van anyag van országos összefogás segítség.Ja igen hogy nincs megfelelő mennyiségű szakember aki építsen...ez már más kérdés.Pedig megfizetve itthon is jól megvannak.Legutóbbi információim szerint egy írástudatlan román segédmunkás is zsebre tesz napi 7ezer Ft-ot egy kőműves ennek a dupláját.
Mégis hol van az a kevés szakmunkás is aki itthon végez?
Német,Angol,Francia,Holland.Osztrák és egyéb nyugati államokban,12-25 eurós órabérekért.
És hogy miért?Mert kinnt ez a diplomamánia ezelőtt 10évvel már lecsengett és rájöttek hogy ez így nem jó.De ugye nem megy az átformálás gyorsan ezért kellenek e külföldi jó szakemberek.
Mi várhtó nálunk?
A diplomások 60%-nak nincs munkája mert mert éveken keresztül túltelítettség volt azon a szakon amelyen végeztek.
Az országot ellepik a román,szerb,bolgár,török,és egyéb balkáni országok szakmunkásai mert az ország rájön arra hogy termelés nélkül nincs pénz.
Vagy netán amire semmi reményt nem látok:
Az intézmények növelnek a ponthatárokon kutatáok végzése után mehatározzák hogy melyik szakon mennyi embert érdemes képezni.És ha még ezek után is nagy a létszám felvételi teszt keretein belül megszűrik a jlentkezőket.
Akik fennekednak a rostán és nem tudnak elhelyezkedni az álam OKJ-s tanfolyam keretein belül ingyenesen átépi őket egy számukra tetszőleges szakmára.
H megfigyeljük ma is ez megy,csak ma úgy,hogy elvégzi az egyetemet utána nincs munkája és jön az átképés.
Az átvert diákoktól meg lehetne spórolni 5 év felesleges tanulást és be lehetne őket vonni a trmlésbe.
Várom az észrevételeket.
Köszönöm,hogy végigolvasták az elmélkedésemet.
Károly48
Nézze ez nem igaz!
A feleségem a munkaügyiba dolgozik,és van rengeteg állásajánlat mindegyik réteg számára.
És ez Borsod megyében van,ami azért tényleg hátrányosabb régió.
Van olyan állás Pl.tanár amit egy éve nem tölt be senki.
De fogorvost is keresnek legalább fél éve.
És tudja mit nem értek?
Fogorvos.Nem tudom itt mennyit kínálhatnak neki ha nem vállalja el de van egy diplomás minimálbér amit azért figyelembe kell venni.
Szóval ha mondjuk van egy kezdő fogorvos és nincs sehol munkája akkor ő ezt miért nem vállalja el?
Még ha 90ezret kap az is jobb mint a semmi,vagy nem?
Pénzről részleteket tényleg nem tudok de azt igen hogy kap lakást és nem kell hozzá 3év gyakorlat.Mehet kezdő is.
Még ha 90ezret kap az is jobb mint a semmi,vagy nem?
Nézze én biológus vagyok. Nemrég diplomáztam, van állandó munkahelyem.
Nem, nem jobb, mint a semmi. Ennyi éven át tanulni, gyakorlatra járni, éhezni az egyetem alatt. Nekem van tartásom, nem dolgoznék 90-ért. Ennyi erővel miért nem dolgozunk 20-ért? Az is több, mint a semmi! Én ezt a "jobb, mint a semmit" kommunista hozzáállásnak hívom. Ez a véleményem.
2 diplomás 31 éves nő vagyok, jelenleg gyed-en. Ja, és BAZ megye.
Sajnos a szakmunkának nem adják meg a kellő tiszteletet.
Botrányos, hogy az építkezésemen 5 (!) kőművest zavartam el, mert tróger volt mind, volt, aki azt sem tudta, hogy' kell rendesen betenni az áthidaló gerendát vagy éppen az ablakot!
A szakmák öregjei lassan kihalnak, nincs utánpótlás, mert senki nem akar dolgozni, ha kell egy jó (!) szakember nekem, akkor végig kell keresnem a fél világot, mire egy eljön és akkor olyan órabére van, hogy tátva marad a szám. A kőműveseim végül úgy 100 km-ről jártak hozzánk, percre pontosan érkeztek és precízen dolgoztak.
Semmi értelme mindenkinek diplomáért hajtani, mert nem fog tudni elhelyezkedni vele. A két diplomám mellett egy teljesen más területen dolgozom, gyártással és értékesítéssel foglalkozom, köze nincs a papírjaimhoz, csupán a tanulóéveim alatt elkezdett szakmai tapasztalatok alapján kerültem be mindenhova. Vagyis a tudás kellett, nem a papír, mert szakmai képzettségem papíron most sincs, de tanultam, képeztem magam, hogy a munkámat el tudjam látni. Ha kellett én álltam a gépsor mellett.
Azért van ennyi diplomás szerintem, mert
- könnyebb a suliban ülni, mint megdolgozni a napi betevőért (sokan ezért járnak sokaddiplomás képzésükre, meg is mondták),
- mert a pályaválasztásra sem a szülők, sem a tanárok (nem pedagógusok ám) nem fordítanak kellő figyelmet, és bizony sokszor lenézik azt, aki kétkezi munkát akar végezni.
De amíg a T.Országházban azon megy a vita, hogy volt-e fosztogatás Felsőzsolcán (volt, megsúgom) és egy újságíró azt mondhatja a médiában, hogy BAZ megyében márpedig nincs cigánybűnözés, meg megélhetési bűnözés, addig a statisztika javítására is diplomásokat fognak gyártani.
És igaza van Fábrynak, ezek nem egyetemek, hanem diplomagyárak, a fiatalok megszívják és diplomás munkanélküliként kezdenek majd egy rakás adóssággal a nyakukban (Diákhitel).
Csak egy példa: barátnőm vízügyi mittudoménmiként végzett és el is helyezkedett, csakhogy az első babával otthon rögtön átképezte magát műkörmösnek, mert abból jobban meg tud élni.
Én most gondolkodom pályamódosításon a két diplomámmal és rakás tapasztalatommal és nem aktatologatónak készülök.
Szakma nélkül kiengedni a világba a gyerekeinket szerintem nem lenne szabad. A gimnáziumokból kevesebb is elég lenne, szakmai iskolákból több kellene de úgy, hogy aki akar, onnan is mehessen tovább felsőoktatásba, na meg persze rendes mesterképzéssel, hogy aki onnan kijön, pár év alatt valóban mesterként dolgozhasson. És sokkal szigorúbb felsőoktatás kellene, és nem is ezzel a mostani rendszerrel, mert ez nem ér semmit szerintem.
Na jól elszaladtam, remélem azért a kérdésre is válaszoltam.
Egyébként a jobb, mint a semmihez még hozzátenném: ha nagyon szorít a cipő, az ember sokmindent elvállal, de 90e-ből megélni nem lehet. Normálisan legalábbis.
Én 90 e-et utoljára az egyetem után kerestem, és nem is dolgoznék ma már ennyiért, elvégre családom van. Okosan kell csinálni, aki jó a szakmában, és jól keresi a lehetőséget, az talál magának munkát.
Szóval nem a keveset inkább csak legyen valami elvét kellene hirdetni, hanem megtanítani az embereket a hatékony munkakeresésre, a normális pályázatírásra, a pénzügyeik kezelésére, és mindezt nem akkor, amikor valaki munkanélküli, hanem még az iskolapadban.
Viszont amikor valaki azért nem vállal el valamit, mert fizetnek érte minimálbért, ami alig valamivel több, mint a munkanélkülije és ha hozzáveszi a bejárás önrészét, a ruházkodást, meg az egyéb ún. járulékos költségeket is, amikor dolgozik az ember, akkor rájön, ennyiért inkább otthon marad.
Nem mellesleg a munkaügyiben voltam egyszer regisztrálva nem olyan régen két állás közt parkolópályán és egyetlen ajánlatot sem tudtak adni!
Nem a használható diplomásokról szól ez a kérdés szerintem, akinek nem inge...
Senki nem mondta, hogy a diplomát szégyellni kell, én sem szégyellem a sajátomat. Sosem tagadtam le, nem is fogom.
"Borsod megyében van,ami azért tényleg hátrányosabb régió.
Van olyan állás Pl.tanár amit egy éve nem tölt be senki.
De fogorvost is keresnek legalább fél éve."
Nyilván nem kíván "hátrányosabb" emberek szájában turkálni az orvos.
Tanár sem akar szegregációval küzdeni.
Igazi lokálpatrióta marad "hátrányosabb" vidéken.
Az agyelszívás egész Magyarországról jellemző.
Tömegével munkahely márpedig sajnos nincs szakmunkások számára sem.
MIT TERMELJENEK, ami piacképes???
Katasztrófákat követő újjáépítés szerencsére nem állandó elfoglaltság.
Azzal egyetértek, hogy túlképzéssel csak az időpont tolódik, hogy mikor jelenik meg a pályakezdő munkanélküliként a statisztikában.
Apukám pincér, nincs érettségije, csak szakmunkás vizsgája. Ausztriában dolgozik, havi fizetése 1500 euró.
Csak arra akarok rávilágítani, hogy nem a végzettséged számít, hanem hogy mennyire irányítod az életed, és tudod megcsinálni a szerencséd. Attól, hogy valaki diplomát szerez és szerencsétlen, még nem lesz 300 ezres nettó fizetése, a személyiség számít. Ugyanez igaz a szakmunkásokra is.
Apukám pincér, nincs érettségije, csak szakmunkás vizsgája. Ausztriában dolgozik, havi fizetése 1500 euró.
Magyarországon lehet, hogy munkája se lenne... akkor most már ott tartunk, hogy aki szakmunkásként jó fizetést vagy egyáltalán munkát akar húzzon ki külföldre?
Kapcsolódó kérdések:
Minden jog fenntartva © 2024, www.gyakorikerdesek.hu
GYIK | Szabályzat | Jogi nyilatkozat | Adatvédelem | Cookie beállítások | WebMinute Kft. | Facebook | Kapcsolat: info(kukac)gyakorikerdesek.hu
Ha kifogással szeretne élni valamely tartalommal kapcsolatban, kérjük jelezze e-mailes elérhetőségünkön!