Vélemények? Pályaelhagyó diplomások, keresett szakmunkások.
Először is még mindig kétszer akkora a munkanélküliség a szakmunkások, mint a diplomások között.
Másodszor nézd meg ezeket az adatokat (zárójelben a 2012 évi nettójuk van), én mielőtt észrevettem volna, hogy bruttó, már azelőtt keveselltem: "egy asztalos havi átlagbére bruttó 123 (80) ezer forint, a szakácsoké 126 (82) ezer, a kőműveseké pedig 130 (85) ezer forint. Az ácsok és pékek átlagosan bruttó 135 (88) ezer forintot kapnak, a vízvezeték- és villanyszerelők 145 (95) ezret, a hegesztők és géplakatosok pedig 150 (98) ezret. Közel ugyanenynyit keres egy burkoló és egy esztergályos is. A CNC-gépkezelők átlagbére a legmagasabb: 178 (116) ezer forint"
Ennél egyetem mellett, titkárnőként érettségivel többet kerestem. Őszintén nem értem, miért állítják, hogy olyan jó a szakmunkásoknak. 80 meg 120 ezerért egész nap kemény munkát kell végezni. És ez nem nagyon fog emelkedni.
Miért is éri meg akkor szakmunkásnak menni? Mert eddig látok egy iszonyú alacsony fizetést, valamint egy kétszer akkora munkanélküliségi rátát. Eddig nem győzött meg :)
A válasz írója 81%-ban hasznos válaszokat ad.
A válasz megírásának időpontja: ma 10:16
Ezek az adatok szerintem eléggé félrevezetőek. Sok szakmunkás ismerősöm van, úgyhogy tudok mesélni. Esztergályosok és szerszámkészítők kezdőfizetése 180 ezer nettó + juttatások. Mindenféle munkatapasztalat nélkül ennyit ajánlottak nekik, egyből lecsaptak rájuk, ahogy kikerültek az iskolából. A szakácsok kevesebbet keresnek az biztos, de ez is függ a munkahelytől. Építőipar más tészta, mert ott igazából csak a feketézők élnek meg.
10:16
Nehogy elhidd már ezeket a szakmunkás fizetéseket. Tudod van a statisztika meg a valóság. A valóság pedig az, ha hívsz egy kőművest vagy vízvezetékest vagy éppen egy villanyszerelőt, akkor 10 ezernél kezdődik a napibére, de inkább több. Természetesen a számla ismeretlen fogalom, tehát tiszta pénzekről beszélünk. Egy szobafestő még ennél is drágábban dolgozik. A feketegazdaság egy jelentős részét az építőipar adja, ahol nemhogy számlát adni, de az embereket bejelenteni sem nagyon szeretik, így aztán egy csomó a statisztika szerint munkanélküli ember dolgozik feketén. Nem egy olyan maszek szakmunkásról tudok, aki papíron le van százalékolva, emellett azért vígan eljár heti 5-6 napot dolgozni és természetesen a segélykét is felmarkolja mellé.
"Esztergályosok és szerszámkészítők kezdőfizetése 180 ezer nettó + juttatások. "
Én műszaki szakközépbe jártam, de senkinek sem ajánlottak ilyet. Ilyet egy kezdő gépészmérnöknek ajánlanak. Sőt lehet még annak se. vagy a másik megoldás, hogy nem itthon. Ha utánanézel láthatod, hogy ez eléggé irreális lenne.
"A kezdő fizetés a szakmában általában százhúsz-százharminc ezer forint körül van."
Erre még az egyik tanáromat tudom idézni, hogy panaszkodott. Egyik diákja CNC-sként kap bruttó 160-180-at. Míg ő tanárként x év tapasztalattal kevesebbet.
Azért elég durva lenne 180E nettó. AZ Tudod mennyi? közel 300E bruttó!!! Ennyit kap, vagy még kevesebbet egy kezdő mérnök. És azért egy cégnél nem egy kategóriába tartozik a két munka.
Kapcsolódó kérdések:
Minden jog fenntartva © 2024, www.gyakorikerdesek.hu
GYIK | Szabályzat | Jogi nyilatkozat | Adatvédelem | Cookie beállítások | WebMinute Kft. | Facebook | Kapcsolat: info(kukac)gyakorikerdesek.hu
Ha kifogással szeretne élni valamely tartalommal kapcsolatban, kérjük jelezze e-mailes elérhetőségünkön!