Kezdőoldal » Közoktatás, tanfolyamok » Tanulási lehetőségek » Mi a véleményetek a BME és az...

Mi a véleményetek a BME és az Óbudai Egyetem villamosmérnöki alapképzéséről?

Figyelt kérdés

Szeptembertől végzős leszek gimnáziumban (nyelvi előkészítősre jártam/járok), és már viszonylag régóta foglalkoztat a kérdés hogy hol és mit kellene tanulnom a középiskola után. Eddig is elég biztos voltam benne hogy valamilyen mérnök szeretnék lenni, de igazából mostanában döntöttem úgy hogy a villamosmérnöki az amit szívesen tanulnék.

Azt viszont nem igazán tudom hogy hol lenne érdemes ezt tanulni. A BME villamosmérnökiről sokan mondták már nekem hogy nagyon kemény, teljesen leszívják az embert, az Óbudairól pedig nem sokat tudok. Szóval egyrészről érdekelne, hogy aki járt/jár a két egyetem közül valamelyikre ezen a szakon, annak mi a tapasztalata.(más egyetemről is érdekelne vélemény, vagy tapasztalat természetesen, de én a BME és az Óbudai között gondolkodok inkább)

Másrészt az is érdekelne, hogy a specializációk milyenek, melyik mennyire néhéz, illetve melyiket érdemes választani, mi az aminek úgymond van jövője, nagyobb szükség van rá.

Azért is nehéz a döntés számomra, mert nem akarom halálra szívatni magam mondjuk azzal hogy a BME-re megyek, és mellette létezni alig tudok, viszont azt sem akarom, hogy mondjuk az Óbudain tanulok és a végén nem lesz olyan tudásom, vagy nem vesznek olyan komolyan az Óbudain szerzett diplomával mintha azt a BME-n szereztem volna meg. (nem tudom ezek mennyire valósak, amit viszont tudok, hogy a közeli rokonságomban van olyan, aki egy nagyobb német multinál dolgozik, és ő azt mondta hogy náluk például nem vesznek fel olyan mérnököket, akik a Miskolci Egyetemen végeztek)

Illetve úgy tudom arra is van lehetőség, ha az egyiken kezdek el tanulni, hogy még az első 1-2 félévben át lehet jelentkezni máshová, és többé-kevésbe elfogadják a teljesített tárgyakat. Ez mennyire valós, illetve utána van-e negatív hatása a későbbiekben?

Előre is köszönöm a segítséget!

2020. aug. 15. 13:10
1 2
 11/20 anonim ***** válasza:
0%

"egy szóval sem írtam arról hogy "lesz-e elég szabadidőm""

Hát, tudod, a magyar nyelvben többféleképpen ki lehet fejezni egy dolgot. Most lehet, hogy meglepetésként ér, de ez:

"és mellette létezni alig tudok"

...ez az. :D

Ezt a juhász OKJ végére is tudni kell. De a lovász azért több műveltséget ad.

2020. aug. 17. 19:49
 12/20 anonim ***** válasza:
100%

A jegyek az egy dolog. A talpraesettség, önállóság más. A személyiség is megint más.

Lehetsz te akármilyen jó tanuló, de ha nem lehet veled együtt dolgozni vagy nem tudsz döntéseket hozni, akkor semmit nem számít hogyan végezted el az egyetemet. Mivel csapatban kell dolgozni, ezért sok tényező számít a tudáson kívül is. Persze a tudás a legfontosabb, hiszen vagy tudod vagy nem, de a többit sem szabad csak úgy a szőnyeg alá seperni :)

2020. aug. 17. 19:51
 13/20 anonim ***** válasza:
25%
Kérdező jobb a VIK de nehezebb szerintem. Nem ismerem annyira BME-s vagyok de nem VIKES. Oda mennék, de nagyon nehéz.
2020. aug. 17. 19:51
 14/20 anonim ***** válasza:
100%

VIK-en végeztem MSc-t, nem rég fejeztem be. Szerintem meg mindegy hova mész, interjúkon általában az első két kérdés:

- Hobbiprojektek

- Munkatapasztalat

Bárhova is mész, egyetem mellett kezdj el dolgozni gyakornokként valahol (amint a tanulmányok engedik), és gyűjts minél több tapasztalatot.

2020. aug. 18. 12:51
 15/20 anonim ***** válasza:

Totálisan igaza van a 14-esnek. Tőlem nem is kérték a diplomámat. Egyből az önéletrajban feltüntetett gyakornoki éveimről kérdeztek.

Elmondtam, hogy elektromos szerelőként dolgoztam fél évig, majd elektromos tervezőként még két évig. Volt pár szakmai kérdés, persze angolul, de nagyon alap szinten.

Igazából próbaidő alatt dőlnek el a dolgok. Lehet akármilyen diplomád, ha a feladataidat nem tudod elvégezni, akkor nem fognak megtartani.

Bár igaz ez egy multi. Tudok olyan állami céget, ahová elég csak a diploma, meg egy kis "kapcsolati tőke".

2020. aug. 18. 19:15
 16/20 anonim ***** válasza:

Mintha bárkit is felvennének gyakornoknak...

2020. szept. 3. 23:05
 17/20 anonim ***** válasza:
Tizenötös, viszont akinek BME VIK diplomája van, arról az emberről elég nehéz azt gondolni, hogy hülye. Nekem van volt osztálytársam, akinek csak ötöse van a VIK en. Kizárt, hogy ne legyen majd jó munkaerő.
2020. szept. 4. 00:40
 18/20 anonim ***** válasza:

#14 vagyok

#16: Én két helyen is gyakornokoskodtam az egyetem évei alatt. Egyáltalán nem vagyok a legpengébb, robonauton se voltam, se szakmai körökben, cserébe időben befejeztem az egyetemet és kiharcoltam egy átlag feletti fizetést (igaz be kellett járni a környéket érte). Ha egy hely bejön, ott össze kell szedni a lehető legtöbb tudást mielőtt továbbmész egy másikra.

2020. szept. 4. 10:13
 19/20 anonim ***** válasza:

Én sem vagyok szakmailag penge, a cégek többsége meg olyan hallgatókat keres, aki már gyerekkora óta aktívan foglalkozik az elektronikával, rengeteg projektje van, amolyan zseni típus. Ami nem baj, csak én is szeretnék megélni középszerű szakemberként.

Ami tapasztalatot leírtál, nos, nem ez az általános. Most ismerősöknél, rokonoknál próbálkozom, hátha be tudnak ajánlani valahova, mert 1: szeretnék lassan különköltözni, 2: szakmai gyakorlat kéne, hogy egyáltalán a diplomám meglegyen.

2020. szept. 4. 11:38
 20/20 anonim ***** válasza:

Ez sajnos ilyen, amikor a második helyemet kerestem akkor is kaptam elutasításokat, sőt, a teljes állás keresésénél is, igaz sokan a bérigényre húzzák a szájukat :)

Multinál és kis cégnél is voltam, a tapasztalat nekem az volt, hogy multihoz könnyebb bekerülni, pénzigényed ne legyen, és ígérd be magad hosszabb távra. Emellett egy linkedin profil sem hátrány, de akár a tanszéken is tudnak segíteni szerintem.

2020. szept. 4. 12:33
1 2

További kérdések:

Minden jog fenntartva © 2024, www.gyakorikerdesek.hu
GYIK | Szabályzat | Jogi nyilatkozat | Adatvédelem | Cookie beállítások | WebMinute Kft. | Facebook | Kapcsolat: info(kukac)gyakorikerdesek.hu

A weboldalon megjelenő anyagok nem minősülnek szerkesztői tartalomnak, előzetes ellenőrzésen nem esnek át, az üzemeltető véleményét nem tükrözik.
Ha kifogással szeretne élni valamely tartalommal kapcsolatban, kérjük jelezze e-mailes elérhetőségünkön!