Mit tegyek ha nem tudom minek tanuljak tovább?
17 éves vagyok, jövőre érettségizem, de még most sem tudom hogy hova menjek továbbtanulni...
4 különböző irányú képzés érdekel, de nem tudom melyik lenne a legjobb döntés. Nagyon sok rétegű az érdeklődési köröm, emiatt nehéz választanom. Meg amiatt is, hogy reál és humán beállítottságú is vagyok egyszerre... De leginkább a humán tantárgyakat szeretem.
Érdekel a gyógypedagógia, pszichológia, építészmérnöki, jog, kommunikáció- és média és még a fogorvosi is.
Persze az orvosiról már most lemondhatok, mert ahhoz 2 kötelező emelt szintű érettségi kell, de kémia/fizika faktom nincs is. Szóval csak a bioszt tudnám megcsinálni.
Mit tegyek? Kihez forduljak ha ilyen problémával küzdök?
#10 fuss neki most. Kollégám 43 évesen csinálta meg a másod diplomáját és váltott szakot.
Nem késő váltani (és ez a kérdezőnek is szól). Több mindent ki lehet próbálni.
Ha jobban állok anyagilag, akkor akár még neki is futok.
Szeretem az ilyen sztorikat, inspirálnak, és tök jól rámutatnak arra, amit mondasz: nem késő váltani.
A kérdező hihetetlenül fiatal még, úgyhogy ha olyanba vágsz bele, amiről nem sokkal később kiderül, hogy mégsem tetszik, az hidd el, nem a világ vége.
#13 bizony ez így van!
Én utólag csak 16%át tartom hasznosnak és másik 20%át érdekesnek, a többi 33%át kifejezetten károsnak és 30%át semlegesnek az mérnök info msc-nek PE-n. Más ennél szigorúbb és megint más engedékenyebb.
Egyén függő is.
Ez sem jelent sok mindent, csak azt, hogy nem az egyetemtől kell várni a tudást. Vannak szakok, amik csak papírt adnak, de a tudást az egyetemen kívül lehet megszerezni. És abból lehet igazán profitálni.
"Érdekel a gyógypedagógia, pszichológia, építészmérnöki, jog, kommunikáció- és média és még a fogorvosi is.
Persze az orvosiról már most lemondhatok, mert ahhoz 2 kötelező emelt szintű érettségi kell, de kémia/fizika faktom nincs is. Szóval csak a bioszt tudnám megcsinálni."
Akkor az orvosit felejtsd el, annyival is kevesebb marad, amin gondolkodni kell.
Vállalj munkát most, nyáron! Bármilyen munkatapasztalat mindenképpen nagyon hasznos, segít letisztulni a mindenféléknek, amik most a fejedben kavarognak.
Gyp, pszicho:
- Olvass, olvass, olvass!
- Keress kisgyereket (rokonságban, ismeretségi körben), akit korrepetálhatnál a nyáron, vagy akit kimondottan pótvizsgára kéne felkészíteni (bár ilyen most nem valószínű, hogy akad..). Alsóst, hogy a gyerekre tudj majd koncentrálni, ne a tananyagra kelljen.
Építészet, jog, kommunikáció, média:
Keress ismerőst, aki be tudna vinni mérnöki, ügyvédi vagy valami újságírói irodába, hogy ott matathassál valamit, akár fizetés nélkül, önkéntes jelleggel is: iratokat rakosgatni, fénymásolni, kávét főzni, bármi ilyesmit te is tudsz, addig is látod, hogy milyen az élet mérnökéknél/jogászéknál/újságíróéknál.
"miben vagy jó (iskola elvileg úgy adja a jegyeket, hogy ezt megtudod - gyakorlatban máshogy adnak jegyeket, mert nem objektív az osztályzás)"
Ebből az a tanulság, hogy sose(!) legyél kiakadva azon, hogy milyen jegyet ad egy tanár, mert ha rosszat, annak legalább van valami információtartalma (manapság, amikor szinte elvárás, hogy kb. minden tanár kb. mindenkinek szinte csak négyeseket-ötösöket - de leginkább ötösöket - adjon, mégpedig minden oldalról: ezt várja el a diák, a szülő, az igazgató, mindenki).
#18: Számvitelt tanultam.
Érdekes, mert most infó mesteren vagyok.. :) ez egy fokkal jobb, de valahogy ezt sem érzem igazán magaménak...
További kérdések:
Minden jog fenntartva © 2025, www.gyakorikerdesek.hu
GYIK | Szabályzat | Jogi nyilatkozat | Adatvédelem | Cookie beállítások | WebMinute Kft. | Facebook | Kapcsolat: info(kukac)gyakorikerdesek.hu
Ha kifogással szeretne élni valamely tartalommal kapcsolatban, kérjük jelezze e-mailes elérhetőségünkön!