Pénzügy és számvitel, alkalmazott közgazdaságtan vagy gazdaság- és pénzügy-matematikai elemzés? MIÉRT?
Melyiket éri meg a legjobban tanulni?
Melyik a legkönnyebb/legnehezebb?
Melyikkel milyen álláslehetőségeim lesznek?
Mennyi a fizetése egy (pályakezdőnek) ilyen diplomával?
Miben különböznek ezek a szakok?
Melyik nem budapesti egyetem a legjobb hely, ahol ezeket lehet tanulni?
Ha tanultátok, milyen tapasztalataitok vannak a szakkal, az egyetemmel és az elhelyezkedéssel kapcsolatban? Ha újrakezdhetnétek, megint így döntenétek?
Az elsődleges célpiacuk a pénzügyi befektetők, tőzsdepiacok, bankok, biztosítótársaságok... továbbá nagyvállalatok M&A és stratégiai osztályai. Ezen kívül meg nyilván a nemzetgazdasági közszféra, pénzügyminisztérium, Magyar Nemzeti Bank...
Továbbá még a versenyszférában tanácsadó cégek, angel investorok...
Tágabb értelemben azonban, mivel ezeknek a szakembereknek tényleg óriási tudásuk van, az összes állást simán betöltik, amit egy gazdmenes, kermarkos, nemzgazdos stb. stb.
És hogy egy új területről is beszéljek – aligha lehet jobb alap a data science-hez, mint ez a szak... összetenném a két kezemet, ha ezen a szakon végeztem volna marketing helyett.
Ez a szak gyakorlatilag a közgazdaságtan csúcsok csúcsa.
A mérnöki, szoftvermérnöki tevékenységben is sok a matek, azonban ezek teljesen más szakmák, ők labdába se rúgnak a GPME szakosok terepén... inkább az alk. közgázosok, matek BSc + banki matek Msc szakosok versengenek velük.
Utolsó: 3 dolog kell a data science-hez:
- Matek (és statisztika)
- Programozás
- Szaktudás (domain knowledge)
Ebből csak a data science szakok adják meg mindhármat, amik még nincsenek Magyarországon. Viszont a két nehezen tanulható részt (matek + domain) adja a GPME szak, programozni meg megtanulsz mellette online platformokon és könyvekből, Esetleg utána egy mesterszakon.
Az egyébként tételesen nem igaz, hogy nincs programozás a szakon, van VBA, R, SQL és Python. A lányom a szakra jár konkrétan, én segítek neki néha megoldani a programozás beadandóit, ha elakad. De az igaz, hogy nem jól tanítják. Hála Istennek itt van nekünk a YouTube, Udemy, Coursera, edX, Udacity, Emeritus...
@ #13
Milyen negatív kritikával illetnéd a szakot, mi az, ami miatt mégsem olyan jó, mint hiszik?
Rendben, egy csalódott szakos vagy. Minden szakon van ilyen. De nem tudom miért kell itt a saját diplomádat, szakodat lehúzni csak azért, mert számodra nem jött össze.
A psz száraz mint az őszi avar, matek tudásuk nulla, kb. összeadás-kivonás. Stratégiai osztályokon dolgozom 10+ éve három országban, legtöbbször M&A és befektetői osztályokkal közösen. Itt is vannak pénzügyesek, de nagyon kevés előnyük van, a tudásuk meg korlátozott. Itt az alkalmazott közgazdászok és matekos közgazdászok tarolnak, és ahogyan múlnak az évek, egyre inkább tarolnak, mivel a pénzügyesek tudása elég gyorsan kevésnek bizonyul. Nem kell felmagasztalni a pénzügy szakot, ez egy viszonylag jó operatív tevékenység, de a GPME tudás sokkal értékesebb.
Oké nem tanulnak meg programozni, de azt a BME-sek is otthon tanulnak meg, de még az MIT-n is. De van programozás óra.
@ #16
Alkesz közgázosok is hasonló cipőben vannak gyakorlatiasságot tekintve?
Utolsó a "gyakorlatias szak" a magyar nyelvben azt jelenti, hogy gyenge, színvonaltalan.
Én most végeztem egy tényleg gyakorlatias szakon (folyamatos lab, minden héten beadandó programok stb.), de ez már egy haladó posztgraduális szak volt, és még ez is tele volt matekkal. Egy jó alapozó képzésnek elméletiesnek kell lennie. Gyakorlatot meg gyakornokként szerezhetsz, ha megvannak az alapjaid.
És igen, az alk. közgáz is egy jobb (azaz kevésbé gyakorlatias, viszont robosztus elméleti alapokat adó) szak.
Nem vagyok csalódott szakos, és nem húzom le a saját diplomám. Itt volt egy kérdés a szakról, elmondtam a véleményem, mert én elvégeztem. Te nem végezted el, így max annyit láthatsz amit mondtam is, ezt a szakot jó matekos, okos emberek végzik el, ezért aztán jó lehetőségeik vannak utána is. A szak maga ettől még nem jó, nincs jól összerakva. A psz szakot elvégzik nagyon sokan úgy, hogy 0 matek tudással rendelkeznek, mert az könnyebb, inkább magolósabb, így utána nyilván nem lesznek olyan jók. De ha valaki jó képességekkel végzi el, ugyanolyan jó lehet.
Amikor én jártam ode (tavaly végeztem), akkor még nem volt programozás óra, nem tanítottak semmit, értelmetlenül kellett bemagolni olyan dolgokat, amiket azóta is csak fizikában hallottam használni.
Az alkalmazott közgázról nem tudok sokat, hogy mennyire jó vagy mennyire gyakorlatias.
Kapcsolódó kérdések:
Minden jog fenntartva © 2024, www.gyakorikerdesek.hu
GYIK | Szabályzat | Jogi nyilatkozat | Adatvédelem | Cookie beállítások | WebMinute Kft. | Facebook | Kapcsolat: info(kukac)gyakorikerdesek.hu
Ha kifogással szeretne élni valamely tartalommal kapcsolatban, kérjük jelezze e-mailes elérhetőségünkön!