Kezdőoldal » Közoktatás, tanfolyamok » Tanulási lehetőségek » Az orvosi egyetemre szeretnek...

Az orvosi egyetemre szeretnek menni, de azt hallottam, hogy napi 12 orat dolgozol. Ezert azon gondolkodom, hogy kesobb, majd ha lesznek gyerekeim nem lehetek aktiv anya az eletukben. Nektek mi a velemenyetek?

Figyelt kérdés

2019. okt. 6. 06:47
1 2
 11/12 anonim ***** válasza:
76%

Szerintem meg kicsit túl van misztifikálva ez az egész.

1. Miért kellene szakvizsgáig várni a gyerekkel? Van olyan kolléganőm, aki már az egyetem alatt megszülte az elsőt, szakképzés alatt még hármat. Igen, cserébe nem 30 évesen lett szakorvos, hanem mondjuk 35 évesen. És?

2. 8 órás munkaidő van, plusz ügyelet. Az, hogy mennyit kell ügyelni, erősen függ attól, hogy hol dolgozik az ember, de nagyobb városokban szerintem 4-5 ügyeletnél több nem jellemző. Annyit meg ki lehet bírni havonta még akkor is, ha gyereked van.

3. Az orvosi szakma elég szerteágazó, nem feltétlen kell egy nőnek a legstrapásabb részét választania. De még a strapásabb ágaknak is van kevésbé durva része.

Én speciel szülészet-nőgyógyászaton vagyok nőként, ami elég hírhedten férfi szakma és elég melós. De ha mondjuk gyereket akarok vállalni, akkor megcsinálok egy endokrin szakvizsgát, vagy elkezdek UH-val foglalkozni, azt csinálgatom kényelmesen napi 8 órában és kész. Nem kell minden áron havi 50 maszek szülést vezetni, ha nem akarok. Ugyanígy a többi területen is elmehetsz szakrendelőbe dolgozni...

És persze, mindenben nem lehet tökéletesnek lenni. Ha nagy családot akarsz, az lemondásokkal jár. Lehet, hogy nem belőled lesz a következő egyetemi professzorasszony (bár ahogy szétnézek a klinikán, szerintem az összes profnő családos amúgy, de mindegy), de attól, hogy gyereked van és foglalkozol a családoddal, még nem kell szakmailag totálisan inkompetensnek lenned. Csak meg kell találni azt az utat, ahol a kettőt normális módon össze lehet egyeztetni.

2019. okt. 6. 11:53
 12/12 anonim ***** válasza:
92%

Akinek van egy kis esze, az nem itthon fog nyomorogni a nettó 200 ezer forintot sem elérő rezidensi fizetéséből, napi 12-16 óra munkára, hanem elhúz nyugatra, ahol 8 óra munkával keres 3 ezer eurót.

Szerintem nyugodtan menj orvosira, de ne ragaszkodj hozzá, hogy itthon dolgozz benne. Bárhol a világon tárt karokkal várnak majd, normális körülményekkel.

Itthon gyakorlatilag kötelező az ügyelet és rengeteg túlóra.

2019. okt. 7. 08:22
1 2

Kapcsolódó kérdések:

Minden jog fenntartva © 2024, www.gyakorikerdesek.hu
GYIK | Szabályzat | Jogi nyilatkozat | Adatvédelem | Cookie beállítások | WebMinute Kft. | Facebook | Kapcsolat: info(kukac)gyakorikerdesek.hu

A weboldalon megjelenő anyagok nem minősülnek szerkesztői tartalomnak, előzetes ellenőrzésen nem esnek át, az üzemeltető véleményét nem tükrözik.
Ha kifogással szeretne élni valamely tartalommal kapcsolatban, kérjük jelezze e-mailes elérhetőségünkön!