Minek ennyi diplomás?

Figyelt kérdés

Olvasom, hogy idén is nem tudom én hányszoros volt a túljelentkezés a felsőoktatásba.

Kérdezem én, minek?

Szakemberből meg hiány van, konkrétan 1 hónapja nem találok olyan burkolót, aki még idénre vállalna munkát.

A duplomások meg mennek a mekibe krumplit sütni, meg Londonba mosogatni, mert nem tudnak elhelyezkedni.

Kicsit szabályozni kene ezt a dolgot már, nem?

2019. júl. 31. 13:59
1 2 3 4
 21/35 anonim ***** válasza:
100%

Akkor tisztázzuk: először is, neked mi közöd van ahhoz, hogy más diplomás mit kezd az életével az egyetemi évek után? Talán csak rászorul, hogy pénzt keressen a szakmai gyakorlatra, és mivel már nincs hallgatói jogviszonya máshogy nem tudja megoldani. Ezt te nem tudhatod ki miért szorul rá arra, hogy árufeltöltő, pénztáros, mosogató vagy közmunkás legyen.

Másodszor: mint említette már egy másik hozzászóló, sokkal kevesebb az államilag támogatott diák mint az önköltséges, és az az ösztöndíjas diákoknak sem a te adódból fizetik ki, hanem ha ennyire ki akarjuk számolni, a szüleik valószínűleg bőven leadózták már annak a költségét, és a diák is sokszorosan fogja visszatéríteni a tanulmányai árát. Mivel a diplomások a szakmunkásokkal ellentétben nem feketén, hanem nagyon magas adókkal dolgoznak, így sokkal kevesebb marad még a nem büfészakosoknak is, mint egy vízvezeték szerelőnek, villanyszerelőnek vagy kőművesnek. Ha már itt vagyunk, elárulnád melyik egyetemi képzés fölösleges? Mert szinte biztos vagyok, hogy bármilyen szakot is mondasz, tudunk rá megfelelően reflektálni hogy igenis van értelme, azaz nem büfészak.

Az, hogy miért lennél féltékeny nem tudhatom, de egyre inkabb kezd olyan lenni ez a beszélgetés mint egy megsértett öt éves hisztije amiért nem kapott meg egy nyalókát a boltból.

2019. júl. 31. 16:42
 22/35 A kérdező kommentje:

21:

62.239-et vettek fel államira, 16.661-et költségtérítésesre.

Ha legalább az alapvető tényekkel nem vagy tisztában, akkor minek okoskodsz bele?? Ez is valami diplomás tulajdonság?

Azt meg had ne írjam le, hogy mennyi adót fizetek be vállalkozóként, mert még a végén belezavarodnál a nullákba.

2019. júl. 31. 16:55
 23/35 A kérdező kommentje:
21: Minden büfédiploma, amivel legkésőbb! 3 hónapon belül nem talál állást a szakmájában.
2019. júl. 31. 16:56
 24/35 anonim ***** válasza:
93%

Számomra még mindíg megdöbbentő, hogy a szakmunkások állandóan a diplomásokat szidják.

Ezen az oldalon sosem találkoztam olyan kérdéssel, amiben egy diplomás fikázná a szakmunkásokat.

Viszont szakmunkás részről elég sokat kiírtak már.

Nem is tudom hogy milyen fóbiának nevezzem ezt, valami mélyen gyökerező dolog lehet.

Ha olyan jól menne nekik, ahogy állítják, akkor szerintem nem a diplomásokkal foglalkoznának, hanem saját magukkal, és próbálnának arra törekedni, hogy ne feketén dolgozzanak, hanem hogy rendesen fizessenek adót, akárcsak a diplomások.

2019. júl. 31. 17:03
 25/35 anonim ***** válasza:
65%

Ezek szerint akkor az összes olyan egyetemi képzés, ahol túlképzés van büfészak szerinted, beleértve a marketinget, jogot, mérnökinfót, mivel ezeknél a szakmáknál sem találni munkát 3 hónapon belül.

Ebben az adatban bele vannak számolva a csak fizetős egyetemek, szakok, magán egyetemek? Na ugye. Nem diplomás okoskodás, hanem úgy hívják értelmes gondolkodás.

Hadd ne kelljen elszámolnom az én szüleim, nagyszüleim, rokonaim vagy én diákmunkában mennyit adózok hallgatóként, mert a végén túlságosan megbecsüli a keresett pénzét és a rengeteg feketemunkából származó nem adózott jövedelmet. Mi is elkezdhetnénk, hogy ez miért jó a szakembereknek, de nem tesszük, hanem elfogadjuk hogy így van. Ahelyett hogy itt panaszkodik, lehetne dolgozni vagy ne adj isten esetleg neki állni a burkolásnak. Érdekes módon az én diplomás szüleim az építkezést a szabadidejükben illetve nyaralás alatt csináltatták meg, nem pihentek, mivel haladni kellett. Ha valami nagyon fontos, akkor ha törik ha szakad megcsináljuk, ha meg nem vállalja senki annyiért, akkor többet kell csinálni vagy nekiállni, nem nyavalyogni.

2019. júl. 31. 17:16
 26/35 anonim ***** válasza:
13%

mérnökinfót, mivel ezeknél a szakmáknál sem találni munkát 3 hónapon belül.

Na várj, elvonatkoztatva hogy milyen kretén a kérdező, mérnökinfo meg nem találsz munkát nem fér egy mondatba :D A kérdés az, hányadik félévnél vagy már főállásban informatikai munkakörben nem az, hogy végzettként el tudsz-e helyezkedni lol.

2019. júl. 31. 20:13
 27/35 anonim ***** válasza:
25%

A kérdezőnek igaza van. Én ismerek olyanokat, akik gyógytornásznak, sport és rekreációfejlesztőnek, kulturális antropológusnak, néprajzkutatónak tanulnak, olyat viszont elvétve, aki kőművesnek, ácsnak, asztalosnak, vagy villanyszerelőnek.

A felsőoktatásnak van értelme, de csak bizonyos szakok esetén. Ilyenek a mérnöki (nem a vadgazda mérnöki és hasonlók), az orvosi, a jogi, az informatikus, tanári szakok. A többit el is lehetne törölni, vagy úgy megemelni a ponthatárt, hogy alig jussanak be.

2019. júl. 31. 20:18
 28/35 anonim ***** válasza:
74%

Nekem az a véleményem (amit a saját bőrömön is tapasztaltam), hogy túl sok az értelmetlen szak. Illetőleg ezeknek a szakoknak is lehetne értelme, HA csak egy-két helyen oktatnák, de ott minőségben - és nem tölteléknek lenne fenntartva az adott szak az adott karon, hogy több hallgató után lehessen fejpénzt kapni...

Ott a környezetmérnöki szak. 11 intézményben - ez több, mint rengeteg.

A legtöbb helyen tölteléknek van fenntartva, esetleg a tanárok maguk se értenek hozzá, esetleg szakirány is egyetlen egy van és az is elég tré.

Talán tényleg túl sok a diplomás, mert túl sok(an vagyunk, sajnos írhatom így), akik értéktelen tudást szereztek egy színvonaltalan helyen.

2019. júl. 31. 20:31
 29/35 Fizikakedvelő ***** válasza:
76%
Szerintem már csak az is taszítja az embereket a szakképzésektől,hogy rendkívül nagy arányban vannak ott azok a típusú bunkók,akik lenéznek bárminemű tudást. Jómagam sem szerettem volna olyan társaságba kerülni,ahol általános dolog lustának és tudatlannak lenni. Nem mindenki ilyen,természetesen. Vannak mérnökök,akik középiskolából érkeztek. Csak ez a töredék,aki nem pénzmániás tuskó,hanem tanulni is szeretne.
2019. júl. 31. 22:17
 30/35 Fizikakedvelő ***** válasza:
91%

#24:Ott a pont! Undorítóan megvetik a diplomásokat sokan,ellenben az egyetemet végzettek nem győzik hangsúlyozni a szakemberek fontosságát. Az én édesapám állatorvos. Rengetegen lenézik a szakmát,főleg a kisállatos részét. Olyan emberek vannak ma Magyarországon akik el sem tudják képzelni a munkáját. "Há csak beoltja a kutyát vagy ad neki szert oszt' jó van."

Körülbelül ez a szint. S ez csak egy hirtelen kiragadott személyes példa,de sajna még számtalan ilyen van...

2019. júl. 31. 22:26
1 2 3 4

Kapcsolódó kérdések:

Minden jog fenntartva © 2024, www.gyakorikerdesek.hu
GYIK | Szabályzat | Jogi nyilatkozat | Adatvédelem | Cookie beállítások | WebMinute Kft. | Facebook | Kapcsolat: info(kukac)gyakorikerdesek.hu

A weboldalon megjelenő anyagok nem minősülnek szerkesztői tartalomnak, előzetes ellenőrzésen nem esnek át, az üzemeltető véleményét nem tükrözik.
Ha kifogással szeretne élni valamely tartalommal kapcsolatban, kérjük jelezze e-mailes elérhetőségünkön!