Minek ennyi diplomás?

Figyelt kérdés

Olvasom, hogy idén is nem tudom én hányszoros volt a túljelentkezés a felsőoktatásba.

Kérdezem én, minek?

Szakemberből meg hiány van, konkrétan 1 hónapja nem találok olyan burkolót, aki még idénre vállalna munkát.

A duplomások meg mennek a mekibe krumplit sütni, meg Londonba mosogatni, mert nem tudnak elhelyezkedni.

Kicsit szabályozni kene ezt a dolgot már, nem?

2019. júl. 31. 13:59
1 2 3 4
 11/35 A kérdező kommentje:

10:

Egy diploma nagyságrendekkel többe kerül az államnak mint egy Okj.

Gyári összeszerelők 90%-a szakképzetlen ember.

Vagy szerinted ki az a hulye villanyszerelő, burkoló, festő, stb aki a havi 4-500e jövedelem helyett elmegy gyári összeszerelőnek 130-ért??

2019. júl. 31. 14:41
 12/35 anonim ***** válasza:
91%

Na, akkor mindjárt meg is van oldva a problémád.

Tessék ezeket a szakképzetlen embereket elterelni a 130 ezres jövedelemmel kecsegtető szalagmunkás munkakörből, és szakemberré képezni, aminek következtében keresnek havi félmillió forintot. Így mindenki jól fog járni, és a szakemberhiány is megszűnik.

Egyébként nem mindenki az állam pénzén szerzi a diplomát, van aki a saját önköltségén.

Viszont aki államilag támogatott szakon végez, az adó formájában a többszörösét fogja visszafizetni a képzési díjnak az aktív munkaévei alatt. Illetve, ha kimenne külföldre, akkor a képzési szerződés miatt vissza kell fizetnie a teljes tandíjat. Szóval kifizeti a képzési költségét, nem kell aggódni. (De lefogadom, hogy a szülei a dolgozó éveik alatt már többszörösét kifizették a gyerekük tandíjának ugyancsak adók formájában.

Ellenben az állandóan csak segélyeken élő emberek, akik a büdös életben nem akarnak dolgozni többé, semmit nem adóznak, nem tesznek a közösbe, mégis rengeteg adófizető pénze vándorol hozzájuk segílyke formájában, az nem zavarja az embereket, csak ha valaki diplomát szerez, mert az mennyi pénzbe fáj már az államnak.

2019. júl. 31. 15:01
 13/35 anonim ***** válasza:
89%

Hol lehet automatitálni egy villanyszerelőt és egy burkolót? :D

Ember, abban a korban vagyunk, ahol önvezető autókat fejlesztünk, a gépek műtenek látnak és írnak helyettünk és bármilyen mozdulatsort megcsinálnak, amit leprogramozunk. Mit gondolsz, mennyi idő, amíg kifejlesztenek egy olyan AI-t, ami felismeri a vezetékeket, fel tudja mérni a bennük folyó áramot és képes megcsinálni? Mit gondolsz, mennyi idő, amíg egy gép félméri a burkolandó felület méretét és a megadott anyaghasználattal megcsinálja, te meg nézed? Ne röhögtess már.

Menjetek inkább tanulni, ne azt piszkáljátok aki magától is tudja, mi a dolga6.

2019. júl. 31. 15:05
 14/35 anonim ***** válasza:
100%
És te miért nem mentél burkolónak és csinálod meg magad? Jól is keresnek, munka is van...
2019. júl. 31. 15:21
 15/35 A kérdező kommentje:

13:

Bilibe lóg a kezed. Nem a kifejlesztés a kérdés, hanem az, hogy ez széles körű, lakossági használatra elterjedjen és elérhető legyen.

Gépek műtenek, ja 1-2 klinikai központban esetleg.

Szerinted Marika néninél Mucsaröcsögén majd mikor fog gép festeni meg burkolni.

Jó reggel kívánok, ébredjünk már fel az álomvilágból!

2019. júl. 31. 15:36
 16/35 A kérdező kommentje:

14:

Lehet hogy az lesz a vége, hogy megcsinálom magam, csak én elfoglalt vállalkozó vagyok, a szabadidőmet meg inkább pihenéssel szeretem tölteni, mert dolgozok én eleget.

2019. júl. 31. 15:37
 17/35 anonim ***** válasza:
97%

A kérdező szerint sokkal hasznosabb a társadalomnak egy érettségivel nem rendelkező virágkötő, meg egy holmi gyári szalagmunkás, mint mondjuk egy vegyészmérnök, informatikus, vagy villamosmérnök.

Ez a kérdés csak népuszítás, ne is válaszoljatok ennek a butthurt filozófusnak.

2019. júl. 31. 16:09
 18/35 A kérdező kommentje:

17:

Hol írtam én ilyet? Idézzed légyszives.

Arról írtam, hogy fullon telített a piac diplomásokból, akik nem tudnak elhelyezkedni, ezzel szemben szakmunkásból meg olyan hiány van, hogy hónapokat kell rájuk várni.

Ja, és azért nem szépítsünk már, a diplomások nagy része azért nem gépészmérnök, meg vegyészmérnök. A 70-80% büfédiploma, amivel mehet a mekdöncibe krumplit sütögetni.

2019. júl. 31. 16:16
 19/35 anonim ***** válasza:
93%

Kérdező, eléggé nagyra vagy magadtól, holott szerintem az egész posztot a féltékenység szüli, esetleg a sértődöttség.

A felsőoktatásra szükség van, hiszen az évszázadok folyamán bebizonyosodott, hogy egy országot az értelmiség teszi naggyá, egy nemzetet ők építenek. Bár a jelenlegi rendszer nem a legjobb, hiszem hogy pár év múlva már meg fog látszódni a mostani szigorítások gyümölcse, és nem minden jött ment, csak az arra érdemesek kapnak diplomát illetve hogy ezzel visszaáll ennek a szép hagyománynak az értéke.

Azon nem gondolkodtál még, miért van szakmunkáshiány? Talán mert nem tartják megfelelőnek az oktatásukat a fiatalok. Talán nem mindenki ezt akarja csinálni. Az, hogy egyetemi jelentkezéskor megad egy diák egy szakirányt, az közel sem jelenti azt, hogy jól is döntött, vagy tudja is mit akar. Ezért végzik el általában a felsőoktatásba jelentkezők fele végül az egyetemet ott ahol elkezdte. Amint bejönnek a szigorítások, és a csak oda való diákokat veszik fel, vagyis szelektálnak, a többiek nagy valószínűség szerint OKJ-s szakképzésre fognak menni, így ez a probléma is megoldásra fog kerülni. Mindössze türelem és némi tisztelet szükséges azok fele, akik mindezek ellenére elvégeznek jelenleg is egy egyetemet kitűnő eredménnyel, és azzal is foglalkoznak amit tanultak. Hiszen egy orvos, jogász, patikus, politikus, fejlesztő, HR-es mind mind egyetemen végzett.

(Zárójelben megjegyezném, hogy akik diplomások kimennek külföldre, és mosogatnak, az nem feltétlen azért van mert nem ér semmit az okmányuk, sokkal inkább mert odakint nem sokat tudnak vele kezdeni, és amúgy sem szereti egyik ország sem a bevándorló értelmiséget, hiszen csak a munkát veszik el a hazaiaktól, így érthető hogy akit lehet, azt nem az eredeti szakmájában fogják foglalkoztatni, hanem az aljamunkát kapja meg, sokkal kevesebb pénzért cserébe. Ez nálunk is így van, akár tetszik akár nem. Sajnos mindennek megvan a pozitív és negatív oldala, s úgy látszik a túlzott mértékű globalizációnak egy az egyik kevésbé kellemes velejárója.)

2019. júl. 31. 16:24
 20/35 A kérdező kommentje:

19:

Én ugyan mire lennék féltékeny?? 4-5x annyit keresek, mint egy diplomás.

Én csak látom, hogy az egyetemekre túljelentkezés van, ugynakkor szakmunkást (nem jót, vagy rosszat, semmilyet!) meg nem találni, a diplomás meg elmegy árufeltöltőnek vagy rosszabb esetben közmunkásnak (ilyenről is tudok) a diplomájával, amit 3-5 éven keresztül fizettem neki az adómból.

2019. júl. 31. 16:31
1 2 3 4

Kapcsolódó kérdések:

Minden jog fenntartva © 2025, www.gyakorikerdesek.hu
GYIK | Szabályzat | Jogi nyilatkozat | Adatvédelem | Cookie beállítások | WebMinute Kft. | Facebook | Kapcsolat: info(kukac)gyakorikerdesek.hu

A weboldalon megjelenő anyagok nem minősülnek szerkesztői tartalomnak, előzetes ellenőrzésen nem esnek át, az üzemeltető véleményét nem tükrözik.
Ha kifogással szeretne élni valamely tartalommal kapcsolatban, kérjük jelezze e-mailes elérhetőségünkön!