Kezdőoldal » Közoktatás, tanfolyamok » Tanulás külföldön » Kivitelezhető a továbbtanulás...

Kivitelezhető a továbbtanulás Bécsben egy szegény családból származónak is, nem?

Figyelt kérdés

Olvasgattam Ausztriáról.

Eltörölték a tandíjakat, csak egy jelképes összeget (20 euró) kell fizetni szemeszterenként.

Valahol azt olvastam, hogy a létminimum 500 euró körül van Bécsben, és egy gyorsétteremben az órabér 8-10 euró.

Ha heti három napot dolgoznék egyetem mellett 8 órában, akkor az kb. 800 eurós fizetést jelentene havonta.

2012. máj. 22. 01:55
1 2
 11/17 Retekszisz ***** válasza:
72%
Gratulálok azoknak, akik ez előttem lévő hozzászólót remek módon lepontozták azért mert learta az igazságot, és nem tetszett nekik.
2012. máj. 22. 20:48
 12/17 anonim ***** válasza:
100%

Csinálhatod azt is, hogy a mesterképzést végzed Bécsben, úgy még dolgozni is tudnál.

Én itt a határ mellett lakok, szóval tisztában vagyok a helyzettel, és nem is értem miért, de elterjedt a pletyka, hogy Ausztriában mindenki kap munkát, ha más nem, mint mosogató. Hát nagyon nem! Nem csak a magyarok járnak ki dolgozni, van ott egy csomó török, román, szlovák és szerb munkás is.

Másrészt addig nyújtózkodj ameddig a takaród ér. Én is nagyon szívesen tanulnék angol nyelvterületen, de tisztában vagyok, hogy a családom mennyit tud finanszírozni és ehhez képest alakítom az elvárásaimat.

2012. máj. 23. 13:56
 13/17 anonim ***** válasza:
52%

Szerintem ne hagyd magad olyan könnyen lebeszélni.

Tények: 250€-ból tudsz szobát bérelni, kb 5-600-ból spórolva meg lehet élni. Úgy is, hogy a havi bérlet 50€.. 8 eurós órabérhez viszont nagy szerencse (vagy képzettség) kell.

Én meggondolnám a halasztást is, főleg, ha nem tudsz még jól németül.

2012. máj. 29. 11:28
 14/17 anonim válasza:
100%

Szia!

Én is tervezek kimenni tanulni Bécsbe a Gazdasági Egyetemre. Szerintem ne hagyd magad lebeszélni, ha ez az álmod meg lehet csinálni. Én jelentkeztem kollégiumba, és ha nem a központban laksz, akkor a szállást nyugat-európai viszonylatban olcsóbban meg tudod úszni. Ez olyan 200 euró körül van. Ezen kívül én voltam kint beszélgetni magyar diákokkal, akik azt mondták, hogy igen nyilván sokat kell tanulni, de például az órán nem muszáj részt venni, mivel minden anyag/óra vázlat fent van az interneten, tehát tudnál dolgozni mellette. Valamint, a tandíjmentességben benne van 2+ félév is, tehát ha csúszol is kicsit a vizsgáiddal, nem kell tandíjat fizetned. Ráadásul szerintem érdemes azt is figyelembe venni, hogy ha egy jó bécsi egyetemet elvégzel, akkor sokkal több lehetőséged lesz, főleg ha kint maradsz. Bécsben sokkal magasabb az életszínvonal, sokkal magasabb az átlagkereset( persze az élet is drágább, de arányaiban így is jobb). Egyébként ajánlom az mde.hu oldalt, ahol szerintem szinte minden kérdésedre választ kaphatsz:) Sok sikert!

2012. jún. 19. 21:20
 15/17 A kérdező kommentje:

Nem azt mondom, hogy az álmom, de tetszik Bécs. Közel is van, németül is beszélnek, hasonlít a szülővárosomra (Budapest), mégis magasabb az életszínvonal.

És valóban, az osztrák egyetemek színvonala is vonzóbb, mint a magyaroké.

2012. jún. 19. 22:56
 16/17 anonim ***** válasza:
100%

13-as vagyok, és kicsit idegesít a lepontozás (persze ezen az oldalon ez sokszor előfordul). Úgyhogy hozzátenném, hogy de igen, így meg lehet élni, mert én éppen azt csinálom, hasonló paraméterekkel.:P

De ismétlem, inkább 7€-s órabérrel számolj.

2012. júl. 9. 23:46
 17/17 anonim ***** válasza:

Látom itt szinte mindenki csúnyán lebeszélt téged az egészről.

Szerintem próbáld meg megvalósítani az álmodat. A legjobb a halasztás, gyengébb nyelvtudással ne vágj bele, mert akkor tényleg esélyes hogy hamar kibuksz. Ha nagyon komolyan gondolod, akkor dolgozz kint bármit (akár takarító! - nevetséges, hogy a tíz szót beszélő bosnyák, szerb, török kap munkát, a magyar meg összefossa magát hogy ő biztos nem kap - DEHOGYNEM KAP!). Akár 2-3 évet lehúzhatsz, ha kell neked az az idő, és mellette a szabadidődben keményen tanulod a nyelvet, magadtól, könyvekből, a többi - utcán hallod a nyelvet, pár emberrel megismerkedsz - az jön magától, rád ragad.

A 10-es IBS/Oxfordnak üzenem, én vagyok az a ritka kivétel aki érettségi után kiment Bécsbe dolgozni és utána rá egy évvel hazajöttem tanulni. Imádom Bécset, sikerült a 19 éves énemhez képest sok pénzt keresnem, de hiányzott a tanulás, és mindenképp el akartam kezdeni tanulni. Nekem sok mindent összevetve itthon olcsóbb volt, de ez nem azt jelenti, hogy másnak is az (itthon államira jártam, ösztöndíjat is kaptam, és otthon laktam...). Aztán X év után nem bírtam Bécs nélkül, kimentem egy évre tanulni ösztöndíjjal, fantasztikus volt.

Mindenképp bátorítalak. Ha az elején nehéz is az út, ha igazán akarod, rengeteg a kitartásod, akkor egyáltalán nem lehetetlen.

2012. szept. 25. 18:14
1 2

Kapcsolódó kérdések:

Minden jog fenntartva © 2025, www.gyakorikerdesek.hu
GYIK | Szabályzat | Jogi nyilatkozat | Adatvédelem | Cookie beállítások | WebMinute Kft. | Facebook | Kapcsolat: info(kukac)gyakorikerdesek.hu

A weboldalon megjelenő anyagok nem minősülnek szerkesztői tartalomnak, előzetes ellenőrzésen nem esnek át, az üzemeltető véleményét nem tükrözik.
Ha kifogással szeretne élni valamely tartalommal kapcsolatban, kérjük jelezze e-mailes elérhetőségünkön!