Kivitelezhető a továbbtanulás Bécsben egy szegény családból származónak is, nem?
Olvasgattam Ausztriáról.
Eltörölték a tandíjakat, csak egy jelképes összeget (20 euró) kell fizetni szemeszterenként.
Valahol azt olvastam, hogy a létminimum 500 euró körül van Bécsben, és egy gyorsétteremben az órabér 8-10 euró.
Ha heti három napot dolgoznék egyetem mellett 8 órában, akkor az kb. 800 eurós fizetést jelentene havonta.
Teljesen egyetértek az elsővel. A koli is 250-300 euró körül van, sztem 600 euró/hó-nál nemnagyon jössz ki olcsóbban. Ennyit biztos nem fogsz tudni dolgozni egyetem mellett. A tandíjról meg annyit, hogy jó esély van rá hogy újra bevezetik. Lehet, hogy nem most ősztől, de jövő évtől elég nagy rá az esély.
Annyit mondhatok, hogy akinek itthon nincs pénze tanulni, az felejtse el Bécset.
off:
"Tudom,hogy gazdasági pályán már szinte csak költségtérítéses van,de akkor le kell mondani erről ha ebben gondolkozol"
Ne írj már ilyen hülyeségeket, kedves első! Miért kéne bárkinek is lemondania az álmairól? Minden lehetőséget meg kell ragadni, és ha tényleg ez a célja, akkor küzdjön érte. Persze a heti 3x8 óra elég irrálisnak tűnik...
Nem nagyon...egyrészt 500 euróból nem jössz ki, inkább 6-700 kell, plusz ha bulizni jársz akkor több.
Másrészt mivel gondolom, nincs képzettséged, ezért inkább 7 euróval számolj (néha vannak szezonális munkák képzettség nélkülieknek is 9-10 euróval, de az nagyon ritka)
Harmadrészt az első évben a STEOP miatt nem fogsz tudni dolgozni, örülni fogsz, ha sikerül annyit tanulnod, hogy ne bukj ki. Ugye ha mátr csak ezt a 10 hónapot kell finanszírozni, az 2millió forint.
Negyedrészt, egyáltalán nem biztos, hogy összel sem lesz tandíj.
Azt nem ajánlom. Mire így dolgozva összeszeded egy év teljes költségét, az kb. 3 vagy 4 év. Meg úgy kezded, hogy csak egy év, és aztán ott ragadsz. Képzettség nélkül egyébként nem szívesen alkalmaznak nyelvtudás hiányában, ráadásul a legtöbb hely ilyen munkákra is csak diákokat vesz fel, adózási kedvezmények miatt.
Így pedig, jhogy nem tanulsz, nem kapsz kolit ugye, tehát lakást kell bérelned, ami ugye nem olcsó mulatság.
Tegyük fel, hogy mondjuk már 3 hónap után szerzel egy teljesidős munkahelyet. A 3 hónap kb. egy évnyi munkád megtakarítása lesz.
Sokan csak annyit látnak, hogy jé, Bécsben 'ingyen' van az egyetem, de ha valaki mögé néz, látja, hogy jóval drágább, mint itthon.
Ráadásul itthon is meg tudsz kereseni egyetem mellett annyit, mint ott. Ugye itt kaphatsz ösztöndíjakat is, ott viszont semmi iylennel nem kalkulálhatsz.
Tehát Ausztria csak biztos anyagi egzisztenciával!
Kapcsolódó kérdések:
Minden jog fenntartva © 2024, www.gyakorikerdesek.hu
GYIK | Szabályzat | Jogi nyilatkozat | Adatvédelem | Cookie beállítások | WebMinute Kft. | Facebook | Kapcsolat: info(kukac)gyakorikerdesek.hu
Ha kifogással szeretne élni valamely tartalommal kapcsolatban, kérjük jelezze e-mailes elérhetőségünkön!