Kezdőoldal » Közoktatás, tanfolyamok » Tanulás külföldön » Kivitelezhető a továbbtanulás...

Kivitelezhető a továbbtanulás Bécsben egy szegény családból származónak is, nem?

Figyelt kérdés

Olvasgattam Ausztriáról.

Eltörölték a tandíjakat, csak egy jelképes összeget (20 euró) kell fizetni szemeszterenként.

Valahol azt olvastam, hogy a létminimum 500 euró körül van Bécsben, és egy gyorsétteremben az órabér 8-10 euró.

Ha heti három napot dolgoznék egyetem mellett 8 órában, akkor az kb. 800 eurós fizetést jelentene havonta.

2012. máj. 22. 01:55
1 2
 1/17 anonim ***** válasza:
70%
Bécsben továbbtanulni drágább mint itthon. Havi 500euró nagyon kevés ahhoz,hogy fenntartsd magad. Ennyibe kerül kb egy szoba havi bérlése. És akkor a többi költségről nem is szólva. Munkát nem biztos,hogy kapsz. De tegyük fel,hogy gyorsétteremben mégis kapsz. Szeretném megkérdezni,hogyan dolgozol hetente 3szor 8órát? Ez nem így működik. Ott beosztás van stb. És rohadtul nem érdekel senkit sem,hogy Te mikor érsz rá. Mert felvesznek olyat,aki bármikor ráér. Egyetem mellett hetente 3szor 8órát nem lehet dolgozni. Vagy suli vagy munka. De a kettő ilyen formában nem működik egymás mellett. Szóval 1szó mint száz,ne tanulj kint. Amúgy miért nem itthon jársz egyetemre? Még mindig vannak államilag támogatott helyek,olyanra kell járni. Továbbá tanulj jól és ösztöndíjat is kapsz. Tudom,hogy gazdasági pályán már szinte csak költségtérítéses van,de akkor le kell mondani erről ha ebben gondolkozol. És Béccsel kapcsolatban felmerül még egy probléma: Németül tudnál tanulni? Egyetemet még itthon is nehéz végezni,nemhogy külföldön idegen nyelven. Én az IBS-re járok,ez az Oxfordi Egyetem kihelyezett egyeteme Bp-n. Felsőfokú nyelvvizsgám volt angolból és németből mikor elkezdtem ide járni,de ennek ellenére csak lestem mikor elkezdődtek az előadások. Pedig gimibe is kéttannyelvűbe jártam. Minden töményen angolul, több ezer oldalt idegen nyelven tanulni. És mondom,mellette dolgozni 8órába nem lehet. Ezek jó tanácsok,saját tapasztalatok.
2012. máj. 22. 02:41
 2/17 anonim válasza:
100%
Osztom az előző véleményét.
2012. máj. 22. 05:55
 3/17 anonim ***** válasza:
100%

Teljesen egyetértek az elsővel. A koli is 250-300 euró körül van, sztem 600 euró/hó-nál nemnagyon jössz ki olcsóbban. Ennyit biztos nem fogsz tudni dolgozni egyetem mellett. A tandíjról meg annyit, hogy jó esély van rá hogy újra bevezetik. Lehet, hogy nem most ősztől, de jövő évtől elég nagy rá az esély.

Annyit mondhatok, hogy akinek itthon nincs pénze tanulni, az felejtse el Bécset.

2012. máj. 22. 13:46
 4/17 anonim ***** válasza:
89%

off:

"Tudom,hogy gazdasági pályán már szinte csak költségtérítéses van,de akkor le kell mondani erről ha ebben gondolkozol"

Ne írj már ilyen hülyeségeket, kedves első! Miért kéne bárkinek is lemondania az álmairól? Minden lehetőséget meg kell ragadni, és ha tényleg ez a célja, akkor küzdjön érte. Persze a heti 3x8 óra elég irrálisnak tűnik...

2012. máj. 22. 13:59
 5/17 Retekszisz ***** válasza:
100%

Nem nagyon...egyrészt 500 euróból nem jössz ki, inkább 6-700 kell, plusz ha bulizni jársz akkor több.

Másrészt mivel gondolom, nincs képzettséged, ezért inkább 7 euróval számolj (néha vannak szezonális munkák képzettség nélkülieknek is 9-10 euróval, de az nagyon ritka)

Harmadrészt az első évben a STEOP miatt nem fogsz tudni dolgozni, örülni fogsz, ha sikerül annyit tanulnod, hogy ne bukj ki. Ugye ha mátr csak ezt a 10 hónapot kell finanszírozni, az 2millió forint.

Negyedrészt, egyáltalán nem biztos, hogy összel sem lesz tandíj.

2012. máj. 22. 14:38
 6/17 A kérdező kommentje:
És ha halasztanék egy évet, ami idő alatt teljes munkaidőben dolgoznék? A nyelvet is tudnám fejleszteni és pénzt is tudnék félretenni.
2012. máj. 22. 15:58
 7/17 Retekszisz ***** válasza:
64%

Azt nem ajánlom. Mire így dolgozva összeszeded egy év teljes költségét, az kb. 3 vagy 4 év. Meg úgy kezded, hogy csak egy év, és aztán ott ragadsz. Képzettség nélkül egyébként nem szívesen alkalmaznak nyelvtudás hiányában, ráadásul a legtöbb hely ilyen munkákra is csak diákokat vesz fel, adózási kedvezmények miatt.

Így pedig, jhogy nem tanulsz, nem kapsz kolit ugye, tehát lakást kell bérelned, ami ugye nem olcsó mulatság.

Tegyük fel, hogy mondjuk már 3 hónap után szerzel egy teljesidős munkahelyet. A 3 hónap kb. egy évnyi munkád megtakarítása lesz.

Sokan csak annyit látnak, hogy jé, Bécsben 'ingyen' van az egyetem, de ha valaki mögé néz, látja, hogy jóval drágább, mint itthon.

Ráadásul itthon is meg tudsz kereseni egyetem mellett annyit, mint ott. Ugye itt kaphatsz ösztöndíjakat is, ott viszont semmi iylennel nem kalkulálhatsz.

Tehát Ausztria csak biztos anyagi egzisztenciával!

2012. máj. 22. 16:18
 8/17 A kérdező kommentje:
De én nem szeretnék itthon egyetemre járni.
2012. máj. 22. 16:18
 9/17 anonim ***** válasza:
szerintem az jó ötlet, hogy halasztasz egy évet és addig összeszeded rá a pénzt. de akkor talán nem ausztriába kéne menned, hanem angliába, mert ott talán többet tudnál keresni. persze ez attól is függ, hogy beszélsz-e angolul. amiatt ne aggódj, hogy nincs semmilyen képzettséged, anélkül is simán találsz munkát, legalább is az én ismerőseimnek ez simán ment
2012. máj. 22. 17:39
 10/17 anonim ***** válasza:
54%
Első vagyok. A halasztás a lehető legnagyobb hülyeség. Aki érettségi után nem kezdi el rögtön az egyetemet,az már soha nem is fogja. Biztosan van kivétel,de ez a tapasztalatom. Több barátom is próbálta,de azóta is csak dolgoznak. Továbbá nem tudnál 1év alatt annyit félretenni,mert nem diákként sokkal több a költséged. Amúgy szeretném megkérdezni, ugyan miért nem szeretnél itthon egyetemre járni? Ha lenne diplomád,mondjuk egy magyarországi egyetemről,azt külföldön ugyanúgy elfogadják. Összességben meg az a véleményem,hogy bárki aki azt gondolja,hogy Bécsben olcsóbb az egyetem stb,azok mind nagyon buta emberek és semmien rálátásuk sincs a dolgokra. Az ilyen emberek pedig sem itthon sem külföldön nem valóak egyetemre.
2012. máj. 22. 19:06
1 2

Kapcsolódó kérdések:

Minden jog fenntartva © 2024, www.gyakorikerdesek.hu
GYIK | Szabályzat | Jogi nyilatkozat | Adatvédelem | Cookie beállítások | WebMinute Kft. | Facebook | Kapcsolat: info(kukac)gyakorikerdesek.hu

A weboldalon megjelenő anyagok nem minősülnek szerkesztői tartalomnak, előzetes ellenőrzésen nem esnek át, az üzemeltető véleményét nem tükrözik.
Ha kifogással szeretne élni valamely tartalommal kapcsolatban, kérjük jelezze e-mailes elérhetőségünkön!