Kezdőoldal » Közoktatás, tanfolyamok » Speciális tanfolyamok » Valaki vett már részt ezen az...

Csicsky kérdése:

Valaki vett már részt ezen az íróképző tanfolyamon?

Figyelt kérdés

Egy Vidi Rita nevű hölgy egy íróképző tanfolyamot - tréninget hirdet. Állítása szerint az általa kidolgozott módszernek köszönhetően 2 nap alatt bárkiből írót lehet faragni. Én nem tagadom, hogy az ilyesmi ne lenne lehetséges, a világban történtek már nagyobb csodák is, de azért édekelne a beszámolója egy olyan egyénnek, aki ezen már részt vett és tudja igazolni ennek a helytállóságát. Erről lenne szó:

[link]

Van itt valaki, aki részt vett ezen a tanfolyamon? Ha igen, valóban minden úgy igaz, ahogy az a fenti honlapon meg van hirdetve?

2014. máj. 27. 08:54
1 2 3
 11/23 anonim ***** válasza:
100%
Tehetséget nem hiszem,hogy tud bárki is tanítani...főleg 2 nap alatt.
2014. jún. 16. 14:06
 12/23 anonim ***** válasza:
83%

Szia, megírom a véleményem a nő válaszával kapcsolatban.

1) Ez hülye. HOGY A P****BA LEHET MEGTANÍTANI KRITIKA NÉLKÜL VALAKIT ÍRNI?!?!?!?!?!?!?! Hát a tanítás alapeleme az, hogy rámutatunk az illető hibáira, mert ha szegény Gizike 'hejes-írási hibájitól űvőlt a szővegh', vagy 'a szöveg fogalmazva van annyira magyartalanul, hogy a lélek ki van sikítva az olvasó által'(túlzok, nehogy magadra vedd, a nőt támadom), akkor a tanár kötelessége az, hogy rávilágítson az eget rengető hibákra. Azt, hogy "ügyes vagy, Gizike", én nem hogy 2 nap alatt, de 15 másodperc alatt is megmondom.

2) Az nem jó, ha a hibáidon lovagolnak, de muszáj egy tanárnak megmondania a rosszat, nem fürdetheti dicséretben a diákot, mert hamis képet kap a tanuló, dilettáns lesz, és sokkal jobban fáj majd neki, ha rájön az igazságra.

És a gerendát igenis kritizálom, ha fogpiszkálónak kell lennie, de építő kritikával bombázom és nem sértem meg.

Ki az a Kata?

a) "hanem évek, évtizedek alatt eltanulták másoktól, vagy a saját kárukon többezerszer kipróbálták" - ez a tanulás folyamata. Még ha el is mondja a titkot, akkor is idő kell, hogy realizálódjon benned. A világon ha alkotni akarsz, akkor a három legfontosabb kísérő mindig a türelem (!!!), a kitartás és a fáradság.

"Na, ezt a több évnyi/évtizednyi szakmai tapasztalatot megkapod nálunk két nap alatt" - hülyeség (oka: fent)

"garantálom, hogy a homlokodat fogod csapkodni, hogy "jesszus, hogyan is gondolhattam, hogy ezzel a szakmai tudással bárki is csak úgy megszületik, vagy rádöbben magától..."" - reklámszöveg.

b) reklámszöveg ("A semmiből repülnek egy szakma értői közé két nap alatt!" AAAA!!!! - ez fájt)

Nincs tapasztalatom, de lerí róla, hogy kifejezetten reklámozni akarja magát, ráadásul nagyon szarul. Mennyi pénzt kér? Lehet, hogy kipróbálom, csak kíváncsiságból, persze csak ha ingyenes. Ha nem az, akkor én is kikérem olyan emberek véleményét, akik már voltak.

Bocs, ha valakit frusztrál a stílusom, de fölment bennem a pumpa, amikor a levelet olvastam :-D

2014. jún. 16. 16:39
 13/23 Paránytrilla válasza:
100%

Bár már konzultáltam a kedves Kérdezővel, de hadd írjak nyilvánosan is pár szót, mint olyan, aki elvégeztem a kétnapos tanfolyamot.

Érveltetek azzal, hogy nem mindenki tud írni, mert nem mindenkinek van hozzá kedve. Nos, akinek nincs kedve, az úgyse megy el a tanfolyamra. Ha akarna, tudna írni.

A dolog lényege, amit a tanfolyam meg is ad, egyfajta blokkoldás. Ugyanaz, mint a jobb agyféltekés rajzolásnál. Nálam ez úgy működik, hogy mikor nekiállok, hogy írjak vagy rajzoljak valamit, elgondolom, hogy mit, olyan gondolatokkal küzdök, hogy ez nekem úgyse megy, túl komplex, túl nehéz, stb... Ez a bal agyfélteke károgása, aki egyben látja a dolgokat és hát nyilván egy regényt nem egy ültő helyedben írsz meg tökéletesre. Ha sikerül ezt a károgást elhallgattatni és olyan állapotba kerülni, ahol a jobb agyfélteke a domináns, olyan dolgok jönnek elő, amikről nem is álmodtam. Csak ne akarjam görcsösen csinálni, túltervezni, stb. A tanfolyam ennek megtanulására alkalmas, de ettől még valóban nem leszel író. Olyan, mint ha remekül futnál, kiváló labdaérzéked lenne, de fogalmad sincs a foci játékszabályairól és sosem próbáltad még. Megvannak a legfontosabb alapok, de a gyakorlást (olvasni-írni-szerkeszteni) neked kell folytatnod. Amit én hiányoltam a tanfolyamból, az két dolog: egyrészt úgy éreztem, kevés mesterségbeli tudást adtak át (a foci hasonlatnál a játékszabályok), másrészt nulla lehetőség volt arra, hogy hozzászóljuk egymás írásaihoz, megvitassuk, tanácsot kapjunk és adjunk, ami - bár elvük a kritikamentesség -, szerintem nagyon-nagyon építő és fontos dolog. (Mondjuk én a tréneremmel nem voltam megelégedve, a tananyag maga kiváló.) Szóval igazándiból tényleg megtanítanak a jobb agyféltekés gondolkodásra, vannak szuper irányított feladatok, amik elindítanak az úton, és feltuningolják az önbizalmadat, mert mindenre, amit írsz azt mondják, hogy jó. Ha valóban jól akarsz írni, akkor hasznos, de nem elég ez a tanfolyam szerintem.

2015. jan. 3. 12:30
 14/23 A kérdező kommentje:
Mindenkinek köszönöm a válaszát!
2015. jan. 4. 10:12
 15/23 anonim válasza:

Elvégezted azóta, kedves kérdező? - hadd kérdezzem meg

És ha igen, mi róla a véleményed?

2015. aug. 17. 18:01
 16/23 A kérdező kommentje:

Nem, még nem jutottam el odáig. Ugyanis az a gondom, hogy most már nem is Vidi Rita vezeti ezeket a tanfolyamokat – tréningeket, hanem van már erre nem is egy tréner. Itt meg az a problémám, hogy szeretnék olyat kiválasztani, aki nekem megfelel, ami alatt értem azt, hogy szintén azt a hozzáállást és műfajt, ill. műfajokat képviseli, mint amiket én is.

Az én esetemben ezek az egyperces novellák, szatirikus humoreszkek és a gyerekmesék. Ha most olyanhoz kerülök, aki a regényírásra összpontosít, azzal én nehezen tudnák szót érteni. Az én írásaim max. 5 oldalt tesznek ki, az átlagos terjedelem 2,5-3 oldal.

Egy rövidtávfutó számára nem a maratoni edző jelenti a megoldást. Hogy ezt a hasonlatot jobban is érzékeltessem:

[link]

2015. aug. 28. 12:24
 17/23 anonim válasza:

Igen, értem, mit akarsz mondani... :)

Viszont, amennyiben a gyerekmesék is vonzanak, van egy jó hírem. Elvileg fog indulni egy újfajta képzésük, ami direkt a gyerekmesék - jobb agyféltekés - írásával fog foglalkozni. Egyelőre pontos részleteket nem tudok, mikortól, ilyesmi, de azt tudom, hogy az csak egynapos lesz, és így jóval olcsóbb is, mint a Kreatív írás képzés.

Tehát ha gondolod, élj majd azzal a lehetőséggel, aztán ha az megtetszik, lehet tovább menni egy hagyományosabb oktatásukra.

2015. aug. 31. 11:23
 18/23 A kérdező kommentje:

Kösz a tanácsot!

Ez a megoldás inkább érdekelne, mert ez már jóval testhezállóbb, mint a regényírás. Körülnéztem V.R. honlapján, hogy van-e már valami hír ezzel kapcsolatban, de még nem találtam semmit.

2015. aug. 31. 16:55
 19/23 A kérdező kommentje:
Már írtam Ritának, válaszolt is. Nem csak meseíró tanfolyam, hanem novella írás képzés is indul. Ezek egy-egy naposak lesznek, és kizárólag csak azzal a témával foglalkoznak, ami megadatott nekik: mese, vagy novella. A tanfolyamok valószínűleg pénteki napon lesznek megtartva. A konkrétumok még nincsenek kialakulva.
2015. szept. 1. 10:40
 20/23 anonim válasza:

Már elindultak a meseíró és novellaíró képzések is.

[link] a menüben keresgéljetek!

2016. máj. 27. 14:25
1 2 3

Kapcsolódó kérdések:

Minden jog fenntartva © 2024, www.gyakorikerdesek.hu
GYIK | Szabályzat | Jogi nyilatkozat | Adatvédelem | Cookie beállítások | WebMinute Kft. | Facebook | Kapcsolat: info(kukac)gyakorikerdesek.hu

A weboldalon megjelenő anyagok nem minősülnek szerkesztői tartalomnak, előzetes ellenőrzésen nem esnek át, az üzemeltető véleményét nem tükrözik.
Ha kifogással szeretne élni valamely tartalommal kapcsolatban, kérjük jelezze e-mailes elérhetőségünkön!