Kezdőoldal » Közoktatás, tanfolyamok » Speciális tanfolyamok » Mi a hangosítással fogalkozó...

Mi a hangosítással fogalkozó szakma vagy titulus neve, és hol lehet ilyet tanfolyamon tanulni?

Figyelt kérdés

Tehát... Milyen titulusa van annak, aki hangosítással foglalkozik, azaz például rendezvényeken a hangtechnikát kezeli?

Nem DJ, mert nem zenéket kever össze (maximum áttolja a crossfader potmétert...), hanem mondjuk kifigyeli, hogy ki akar beszélni, az ő mikrofonját felhangosítja, ha megy valami zene is, akkor azt lehalkítja addig, szóval lényégében ilyesmi.

Hogyan nevezik az ezzel foglalkozó embert, és milyen tanfolyamon lehet ilyet tanulni, hogy hivatalosan vállalhassak ilyen munkát, és tudjam is a dolgom? Fontos, hogy tanfolyam legyen, ne iskola szerűség, mert azok nagy előképzettséget várnak el, ami nekem nincs.

jún. 5. 20:39
1 2 3
 1/30 A kérdező kommentje:
Lehet nem megfelelő fogalom a titulus, szóval inkább az lenne a kérdés, hogy mi a munkakör neve...
jún. 5. 20:43
 2/30 anonim ***** válasza:
Hangtechnikus, hangmérnök, road…
jún. 5. 20:45
 3/30 A kérdező kommentje:

Azt tenném hozzá, hogy 11 éves koromban, mikor az iskolában nem volt itt az ezért felelős ember, akkor nekem szóltak, és én dugdostam össze a berendezést, hogy működjön, bár nem én kezeltem, csak beüzemeltem.

Most 20 éves vagyok, és még mindig érdekesnek találom az ilyesmit.

jún. 5. 20:47
 4/30 anonim ***** válasza:

Zenei technikus

[link]

jún. 5. 20:48
 5/30 anonim ***** válasza:
100%

Nem elég, hogy összedugdosod. Érteni kell hozzá profi szinten a gyakorlatban.

Ez már egy külön szakma, külön kaszt.

Aki tologatja a potmétert, az a hagmérnök.

Aki szerel, csomagol, cipel, szállít, az a technikus, a műszaki segéd.

jún. 5. 20:51
 6/30 A kérdező kommentje:

Szóval akkor ez nem ilyen egyszerű? Még szerteágazó is?

Elvárnak-e a képzéshez valami érettségit vagy bármit, ami alapfokú iskolai végzettségnél nagyobb? Mert akkor bukó...

Most jelenleg "számítógép szerelő munkatárs"-nak tanulok felnőttképzésen (az OKJ helyett ami van, olyanon), gondolkodok, hogy utána később még mennék valami tanfolyamra, ez a hangosítás dolog biztosan tetszene.

jún. 5. 20:55
 7/30 anonim ***** válasza:
100%

Ma már a zeneiparban nehéz bekerülni.

Egy koncert nem egy sulibuli a klubban.

Százmilliókat érő műszerek, szerelvények, portok, mikrofonok, fülesek: összehangolva képpel, zenészekkel, fényekkel;

Komoly kapcsolatrendszer; ha gebasz van, akkor kisegítik egymást a roadok, technikusok.

Precizitás, pontosság, nagy műszaki tudás.

Sokuk mérnök, hangmérnök, stb.

jún. 5. 20:56
 8/30 A kérdező kommentje:
#7 én nem ilyen nagy valamire gondoltam... Hanem például iskolákban, gyereknapon, falunapon, sportnapon meg ilyen hasonló rendezvényeken lenni hangosító.
jún. 5. 20:58
 9/30 anonim ***** válasza:
100%

Érettségi nélkül már egy eldugott művházban sem menne.

Nem beszélve arról, hogy az egész számítástechnikai alapokon nyugszik már.

A hangmérnököket a műszaki egyetemeken képzik, de többségük amúgy zenész is.

Tehát a zenei képzés is játszik.

A legtöbb profi zenész zeneibe járt, hangszert is tanult, de sokan képzett zenészek.

Beleszerelmesedtek egy adott műfajba, s ezt választották, vagy benne ragadtak.

jún. 5. 21:02
 10/30 anonim ***** válasza:
100%

Igazából le is írtad a két nevet, csak ragozd máshogy.

Hangtechnikus (Szakmakód: 5 0211 16 13)

[link]

Hangosító (Hangtechnikushoz kapcsolódó részszakma)

[link]

Színház- és rendezvénytechnikus (Szakmakód: 5 0413 16 14)

[link]

Ennek a szakmairánya a "Színpadi hangtechnikus".

Ezek a leginkább leíráshoz illő szakmák. A munkakör megnevezése sokfajta lehet:

Műsorüzemi technikus; Adáslebonyolító videóstúdió hangtechnikus; Mastering technikus; Színházi hangtechnikus; Hangosító technikus; Multimédia technikus; Hangzáskép tervező; Hangtechnikai előkészítő;

és még sorolhatnám.

Azt viszont, hogy hol tudod tanulni, azt magadnak kell kikeresni így, hogy birtokában vagy a megnevezéseknek és kódoknak.

Ha nem iskolarendszerben akarod, akkor ingyenes biztos nem lesz, arra készülj fel.

Illetve az sem mindegy, hogy konkrétan helyileg hol szeretnél tanulni...de mint említettem, ezt már magadnak kell kikeresni, nem tesszük meg helyetted.

jún. 5. 21:06
1 2 3

Kapcsolódó kérdések:

Minden jog fenntartva © 2024, www.gyakorikerdesek.hu
GYIK | Szabályzat | Jogi nyilatkozat | Adatvédelem | Cookie beállítások | WebMinute Kft. | Facebook | Kapcsolat: info(kukac)gyakorikerdesek.hu

A weboldalon megjelenő anyagok nem minősülnek szerkesztői tartalomnak, előzetes ellenőrzésen nem esnek át, az üzemeltető véleményét nem tükrözik.
Ha kifogással szeretne élni valamely tartalommal kapcsolatban, kérjük jelezze e-mailes elérhetőségünkön!