Kezdőoldal » Közoktatás, tanfolyamok » Speciális tanfolyamok » Mozdonyvezető matek felmentéssel?

Mozdonyvezető matek felmentéssel?

Figyelt kérdés
Mozdonyvezető szeretnék lenni, de matekból felmentett vagyok, tehát nincs belőle osztályzás, és érettségi eredményem sem lesz belőle. Tudom, hogy egy fajta alapismeret kell matekból és fizikából, amit meg is tudnék még tanulni, tehát nincs teljes homályom a számok terén. A kérdés inkább az, hogy lenne e esélyem egyáltalán a tanfolyamra bekerülni, úgy, hogy nincs matekból érettségi eredményem.

2022. ápr. 27. 22:52
1 2
 11/17 anonim ***** válasza:
100%

Persze, villamosmérnöki szintű tudás, az, my ass :DD

Véletlenül pont mérnök vagyok, és vasútnál dolgozom (bár nem a MÁV-nál szerencsére), emiatt kellett mv tanfolyamot végeznem. Hát amit ott kértek, az alapszintű elektrotechnika meg vontatási mechanika volt, ennél minket, gépészeket ezerszer mélyebb szinten oktattak és szívattak elektróból egyetemen, nemhogy a villamosmérnököket...

Nyilván tisztában kell lenni a mozdony működésével alapszinten. De a technika fejlődésével nagyon megváltoztak a körülmények, és mozdonyvezetői szinten elég korlátozottak nemhogy a szabályosan megtehető, de az egyáltalán bármilyen módon megtehető hibaelhárítási lehetőségeid. Ahogy a 9-es is írta, egy korszerű, PLC-s (számítógépes) vezérlésű gépen a relékitámogatás meg biztosítékpatkolgatás leginkább egyféle eredményre fog vezetne, ugyanúgy szolgálatképtelen maradsz, de cserébe esetleg a reszortosod vagy a műhelyes kollégák még jól el is törik réte a kezedet. Éppen ezért nem is ez az oktatás lényegi része, hogy vezetékszám alapján tudd a Szili meg a Szergej meg mittudomén még melyik régi és a Vasúttörténeti Parkba meg különvonatokra való kramanc vezérlési áramköreit, mint régen. Ellenben mióta hatósági vizsga van, a vasúti utasítások agyatlanul pontos bemagolását annál inkább bevasalják, nem úgy, mint amikor nagypapám idejében még a MÁV-os szakterületi vizsgabiztosnál szóban vizsgáztak úgy, ahogy ő jónak látta.

A matektudás hiánya ott hátrány, hogy ilyen százalékszámítás szintű egyszerű számítási feladatok rendszeresek a felvételi teszten. Ha azon túljutsz, mert oylan szinten azért vagy, akkor onnantól nem probléma. Jelenleg annyira nincs ember, aki orvosilag alkalmas, meg még végig minimálbéren végigvergődi magát a tanfolyamon, hogy az orvosin kívül minden más rosta az felettéb nagyszemű, mert minél nagyobb a merítés, annál nagyobb az esély, hogy a végén lesz is pár vizsgázott ember egyáltalán.

2022. ápr. 29. 21:57
 12/17 anonim ***** válasza:
100%
Szerintem nem kizáró ok, viszont lesznek részek amik matek nélkül nehezebbek lesznek. Akár a tanfolyam alatt is, akár majd ha már önálóan dolgozol.
2022. máj. 1. 14:48
 13/17 anonim válasza:
91%

Tiszteletem!

Most is hirdetik a mozdonyképzési lehetőséget.

Aki nem tudja a százalékszámítást ő is átmehet a tesztíráson, vagy milyen kérdések vannak még?

A képzés alatt és után mennyi a nettó bér?

Az elszállásolást a képzés alatt hogyan kell elképzelni?

2022. máj. 2. 08:48
 14/17 anonim ***** válasza:
100%
Neked a közlekedéspszichologus lesz a mumusod, nem a számítás, meg a matekfelmentés😃
2022. máj. 2. 14:04
 15/17 A kérdező kommentje:
Okes!:D
2022. máj. 2. 18:56
 16/17 anonim ***** válasza:
100%

Igen, a két nagy szóró a vasútorvosi, ahol szív- érrendszeri probléma, cukorbetegség, határértéket túllépő érzékszervi probléma miatt lengőből alkalmatlant kap a jelentkező, ugyanígy a munkapszichológián is valamelyik képességteszt szintet meg nem ütő eredméyne miatt.

A másik meg a forgalom vizsga, ahol hatalmas mennyiségű anyag pontos bevágását várják el, igencsak mérsékelt hangsúlyt fektetve a megértésre meg az alkalmazni tudásra. Igaz, nálunk a csoport fele már a forgalmi modulig el sem jutott, a minimális tanulással könynedén hozható általános szakmai ismeretek modul vizsgáján kibuktak egy csomóan. Szerintem ez elég sokat elmond a felvételi eljárás hatásosságáról.

A százalékszámítást netes tutorial alapján ha nem tudod 1 nap alatt megtanulni célirányosan a felvételire, ha egyébként nem megy, akkor azt kell mondjam, nem is biztos, hogy a mozdonyvezetői tanfolyam neked való, mert ennél sokkal nagyobb mennyiségű anyagot nyomnak le az ember torkán 1 nap alatt.

A képzés alatt kb a minimálbérrel lehet számolni, nem tudom, ezt most az év eleji bérkompenzáció előrelendítette-e.

Szállást tudnak biztosítani az oktatási központokban, nálunk a tanfolyamtársaim nagyobb része kollégista volt, mivel ilyenkor az egész igazgatóság területéről vesznek fel hallgatókat.

2022. máj. 2. 19:56
 17/17 anonim válasza:
100%
Durva akkor. Ennyit nem tudok magolni. Magasvérnyomás, színtévesztés akkor kizáró okok itt is.
2022. máj. 2. 21:31
1 2

Kapcsolódó kérdések:

Minden jog fenntartva © 2025, www.gyakorikerdesek.hu
GYIK | Szabályzat | Jogi nyilatkozat | Adatvédelem | Cookie beállítások | WebMinute Kft. | Facebook | Kapcsolat: info(kukac)gyakorikerdesek.hu

A weboldalon megjelenő anyagok nem minősülnek szerkesztői tartalomnak, előzetes ellenőrzésen nem esnek át, az üzemeltető véleményét nem tükrözik.
Ha kifogással szeretne élni valamely tartalommal kapcsolatban, kérjük jelezze e-mailes elérhetőségünkön!