Van egy mondat: I don't get paid until the end of the week. A get után a paid-del van gondom. Az miért múlt idő?
Az nem a 2. alakja a szónak, hanem a 3. Angolban a passzív szerkezetet (be + 3. alak) gyakran variálják azzal, hogy a "be"-t a "get" ragozott alakjára cserélik. Mást jelent picit, az árnyalatnyi különbség a kettő között, hogy a "be" egy önmagában is helytálló állítást jelöl (ez van, ez a helyzet), addig a "get" segítségével ki tudod fejezni, hogy van valami korreláció más időkkel, két eseménnyel, vagy épp állapottal (nem kaptam meg a fizetésem, de majd megkapom).
Legjobban így tudtam megmagyarázni, ha esetleg valami kevésbé érthető, megpróbálom jobban kifejteni. :)
De honnan tudni, hogy most ez egy passzív mondat? Nekem ez nem egy passzív mondatnak tűnik(persze elhiszem, hogy az), I don't, a passzív Alany aztán a be, de itt nincs is be, csak don't + V3. Se a szerkezetét nem értem,sem azt,mikor kell/lehet ezt használni....
Megírod?
#4-es hozzászólásomhoz magyarul annyi, hogy a linken lévő tartalomból látható, hogy igazából a get arra utal, vagy azt egyértelműsíti, ha az a sima be+passzívból nem derülne ki világosan, hogy valami akció/változás történt.
Csak olyan igékkel használják, amelyek akciót jeleznek.
Lásd: action / state verbs
Kapcsolódó kérdések:
Minden jog fenntartva © 2025, www.gyakorikerdesek.hu
GYIK | Szabályzat | Jogi nyilatkozat | Adatvédelem | Cookie beállítások | WebMinute Kft. | Facebook | Kapcsolat: info(kukac)gyakorikerdesek.hu
Ha kifogással szeretne élni valamely tartalommal kapcsolatban, kérjük jelezze e-mailes elérhetőségünkön!