Orosz! A szerdától szombatig kifejezésére jó a "со среду по субботу"?
Figyelt kérdés
2019. jan. 21. 09:41
1/10 chtt válasza:
со среды по субботу - az "c"-szel birtokos eset áll
2/10 anonim válasza:
Én ezt mondanám: Со среды до субботы. Van egy olyan kifejezés, hogy reggeltől estig (с утра до вечера), gondolom ezzel analóg. De lehet, hogy têvedek régen tanultam és akkor sem szerettem.
3/10 chtt válasza:
Jól tudod, jó a 'со среды до субботы' is, gondoltam rá, hogy azt is írom, csak nem akartam bekavarni.
4/10 chtt válasza:
Köszönöm a hozzáértő lepontozóknak. Jó érzés tudni, hogy ennyi oroszos van a gyakorin. :)
5/10 anonim válasza:
По субботу? Hát, én végzős orosz szakos egyetemista vagyok, de ilyet még nem hallottam. Olyan van, hogy в субботу = szombaton, és по субботам = szombatonként, illetve до субботы = szombatig. Ide értelemszerűen ez a legutóbbi alak kell.
6/10 A kérdező kommentje:
Húha, még abban sem bíztam, hogy kapok választ nemhogy ennyit. :D
Köszönöm szépen mindenkinek a segítséget! :)
2019. jan. 21. 10:25
7/10 chtt válasza:
8/10 anonim válasza:
Igen, most utánanéztem, ha azt mondod, hogy -tól -ig, akkor valóban по субботу. Gondolom ez ilyen állandósult kifejezés lehet. Az orosz mindig tartogat meglepetéseket :D
9/10 chtt válasza:
Mint írtam, mindkettő helyes. A 'по субботу'-ban benne van a szombat is, a 'до субботы'-ban nem feltétlenül, de benne lehet.
Kapcsolódó kérdések:
Minden jog fenntartva © 2024, www.gyakorikerdesek.hu
GYIK | Szabályzat | Jogi nyilatkozat | Adatvédelem | Cookie beállítások | WebMinute Kft. | Facebook | Kapcsolat: info(kukac)gyakorikerdesek.hu
A weboldalon megjelenő anyagok nem minősülnek szerkesztői tartalomnak, előzetes ellenőrzésen nem esnek át, az üzemeltető véleményét nem tükrözik.
Ha kifogással szeretne élni valamely tartalommal kapcsolatban, kérjük jelezze e-mailes elérhetőségünkön!
Ha kifogással szeretne élni valamely tartalommal kapcsolatban, kérjük jelezze e-mailes elérhetőségünkön!