Kezdőoldal » Közoktatás, tanfolyamok » Nyelvtanulás » Szégyen, hogy 12 év nyelvtanul...

Szégyen, hogy 12 év nyelvtanulás után sem beszélem a nyelvet?

Figyelt kérdés

Általánosban és gimiben is tanultam németet, tehát 12 éven keresztül. Eleinte még szerettem, de mikor gimiben elkezdtem az angolt, akkor annak jobban ráéreztem az ízére és jobban megtetszett. Szimpatikusabb volt és többet is találkoztam vele, mint a német nyelvvel, emiatt könnyebb volt tanulni és szinten tartani. A mai napig tanulom és sokat olvasok, filmezek angol nyelven, illetve minél többet próbálom aktívan is gyakorolni, mert nagyon szeretem.

Viszont a német tudomásom az már erősen konvergál a nullához... A németet is lelkiismeretesen tanultam és a 12 év alatt mindig ötös voltam belőle. A gimiben konkrétan nem volt egy ötösnél rosszabb jegyem sem németből, mindig megtanultam mindent, amit kellett és megírtam a házikat stb. Ugyanakkor a kötelező feladatokon kívül nem foglalkoztam vele, sosem használtam a német nyelvet.. Ha német tartalmat olvastam/hallottam, akkor azért megértettem, de nem tudtam használni se írásban, se szóban. Mára pedig már szinte mindent el is felejtettem, mert abszolút semmit nem foglalkoztam vele.

Én ezt nem tartom gáznak, de egyesen szerint szégyen, hogy 12 évig tanultam egy nyelvet és semmit sem tudok belőle.

2018. aug. 26. 22:42
1 2
 11/14 anonim ***** válasza:
100%

Nem... az otthoni iskolai! nyelvoktatás egy kalap szar.

Mgtanítják a tizenötezer szabályt, de BESZÉLNI nem tanítanak meg, meg ilyen apróságok.

Hiába tudod elméletileg xy szabályt, eg anyanyelvű máshogy fejezi ki magát, vagy olyan összetett mondattal találod magad szembe, hogy csak pislogsz.

Én félév Svájc alatt kétszer annyit tanultam, mint a suliban.

Ennyit az oktatásról.

2018. aug. 27. 19:48
 12/14 anonim ***** válasza:

Nem szégyen, de ha 12 évig tanultad és ötös voltál belőle, elkészítetted a házikat, megtanultad, amit kellett, akkor hogyhogy nem maradt meg legalább egy alapfoknyi nyelvtudás?

Nem tudom, most hány éves vagy, de ha már jó 10 évvel a középiskola után és semennyire sem használtad, akkor mondjuk megértem, de ha csak egyetemista vagy, akkor nem tudom hogy lehet.

Azért nem szégyen, mert nem feltétlen benned van a hiba.

Én általános iskolában elsőtől kezdve tanultam angolt, én is jó jegyeket kaptam többnyire, 4-es, 5-ös voltam, van is nyelvérzékem, de semmire nem emlékszem az általános iskolás angolórákból, sem az anyagra, de anyukám elmondásai szerint azt beszélték a szülőkkel, hogy senki nem tud semmit. Rossz volt a tanár, meg ugye általában az általános iskolában nem olyan színvonalas a nyelvoktatás... 7-ben átmentem egy másik iskolába, ahol szintfelérőt kellett írni. Azt gondolná az ember, hogy 6 év után már haladó csoportba kerültem be, de nem. 4 csoport volt, a 4. a legjobb, az 1. a leggyengébb. Én a 2.-ba kerültem be, és az A1-ről kezdtük, körülbelül majdnem mindent elölről. Na, de abban az iskolában színvonalas volt az angoloktatás, nagyon jó volt a tanár is és mi is nagyobbak voltunk. 8.-ra eljutottam A2-B1 szintre és 9.-ben angol nyelvi előkészítőre jártam, ahol A2-ről B2-re fejlődtem egy év alatt.

Anyukám meg 12 évig oroszt tanult, most már 46 éves, soha nem használta, úgyhogy persze, hogy elfelejtette. Csak olvasni tud oroszul. Olaszul szintén tanult, egy alapfokig el is jutott, úgy 15-20 évvel ezelőtt, de mivel azt sem használja, nem nagyon tudja.

Szerintem, ha szeretnéd a németedet "visszahozni", akkor kezdj el beleolvasni német szövegekbe, nézz német videókat, filmeket, fel tudod frissíteni a nyelvtudásod.

2018. aug. 28. 10:32
 13/14 A kérdező kommentje:

Egyetemista vagyok, szóval nem volt olyan régen... Tényleg mindig tanultam és készültem, de nem maradt meg belőle semmi. Néhány szóra, kifejezésre, nyelvtani szabályokra stb. emlékszem, de már nem értem meg a németet és nem is tudnám használni se írásban, se szóban.

Nem szeretném visszahozni a nyelvtudásomat, mert nem szerettem annyira a németet és más nyelveket tanulok, használok. Nem is érzem úgy, hogy szükségem lenne a németre.

2018. aug. 28. 11:29
 14/14 anonim ***** válasza:

Szégyennek szégyen, de nem rád, hanem a magyar oktatásra nézve. Nulla a színvonala, én is így voltam 9 évig az angollal, kiváló jegyeim voltak, a mögötte levő tudás meg nulla. Az a szerencse, hogy 10. osztályban kaptam egy nagyon jó tanárt, aki megszerettette velem a nyelvet, illetve van pénzünk nyelvtanfolyamokra.

A haladó(!) németesek egyébként nálunk is hasonló szintet képviselnek, 12 év után azon kell 10 percig gondolkodni, hogy a "macska az asztal alatt van". A kezdő csoport rég elhúzott már mellőlük, volt aki átment hozzájuk 😂

A 6-ost egyébként nagyon szomorú hallani, hogy itthon sok helyen úgy bánnak a német nyelvvel, mintha valami büntetés lenne a lusta nyomik számára, akik "csak ezt érdemlik meg" :( angolul tudok, németet magánszorgalomból kezdtem el, de mindig is szerettem és sosem értettem, hogy mi ez a nagy lenézés, degradálás az irányába különösen az általános iskolákban. Nálunk is ugyanez volt a szitu, tanulmányi eredmény alapján osztottak be minket. Oké, hogy a német, mint olyan, nem sok embernek tetszik, de ettől még itthon hasznos és ugyanolyan értékű nyelv, mint a többi, nem lesz valaki kevesebb attól, ha azt tanul.

2018. aug. 28. 14:05
1 2

Kapcsolódó kérdések:

Minden jog fenntartva © 2024, www.gyakorikerdesek.hu
GYIK | Szabályzat | Jogi nyilatkozat | Adatvédelem | Cookie beállítások | WebMinute Kft. | Facebook | Kapcsolat: info(kukac)gyakorikerdesek.hu

A weboldalon megjelenő anyagok nem minősülnek szerkesztői tartalomnak, előzetes ellenőrzésen nem esnek át, az üzemeltető véleményét nem tükrözik.
Ha kifogással szeretne élni valamely tartalommal kapcsolatban, kérjük jelezze e-mailes elérhetőségünkön!