Ez így helyes? Kell az "are"? "the organisers`s abilities are unsatisfactory"
Én ezt már teljesen nem értem.
Are/is nem csak akkor kell ha folyamatos jelen van, tehát ha inges alakot használunk?
Ezen kívül mikor kell még?
És ha oda kell are, akkor ide miért nem? Lehúzta nekem a tanár.
The exhibition`s publicity /are/ promises more than it gives.
A szervezők képességei elégtelen.
A kiállitás reklámja többet ígér, mint amit ad.
kell állítmány a mondatba, ami itt a létige (vagyis a to be ragozott alakja, itt az are, mivel jelen idő van).
ha múlt időben lenne a mondat, akkor were-t kellene használnod. azért kell are, és nem "is", mert a szervezők képességeiről van szó, többes számban, és ilyenkor az are-t használjuk.
azt állítod, hogy "unsatisfactory", de ezt csak a létigével együtt tudod mondani, ezért kell az are is. a logika ugyanaz itt, mintha azt mondanád, hogy ő szép: She is beautiful. nem azt mondod, hogy she beautiful.
Ez azért lehet nehéz, mert a magyar nyelvben csak azt mondjuk, hogy ő szép, a képességek nem elegendőek stb. (ez névszói állítmány), viszont ha azt mondod, hogy én híres vagyok, akkor már a magyar nyelvben is megjelenik a létige, vagyis a vagyok (itt már névszói-igei állítmányról beszélünk). az angol nyelvben mindig megjelenik ilyen esetekben a "vagyok", vagyis az am/is/are.
egyszerű jelen időben vagyunk, ilyenkor kétféleképpen tudod kifejezni az állítmányt:
-vagy az ige jelen idejű alakját használod (I run, She runs)
-tulajdonságoknál, azonosításkor, minősítéskor stb. pedig a to be létigét ragozod (vagyis egyes számban is, többes számban are lesz), és utána jön a tulajdonság: I am homeless, Your answers are crazy, My mom is a doctor).
folyamatos jelen időt a következőképpen fejezzük ki: to be jelen idejű alakja + V-ing, azaz az ige "inges" alakja, pld. I am running at the moment, They are cooking. Tulajdonságokat úgy lehet kifejezni, hogy pld. azt mondod, You are being sarcastic now, de ezt ritkábban használják. Ilyenkor azon van a hangsúly, hogy te most vagy szarkasztikus (velem), ebben a szituációban, és nem állandóan.
még mindig az előző vagyok :) az egyik válaszoló azért kérte, hogy fordítsd le őket magyarra, mert akkor megállapíthatod, hogy milyen állítmányról is van szó.
A szervezők képességei elégtelenek
A kiállitás reklámja többet ígér, mint amit ad.
az első mondatban névszói állítmány, a másodikban igei állítmány van.
Kapcsolódó kérdések:
Minden jog fenntartva © 2025, www.gyakorikerdesek.hu
GYIK | Szabályzat | Jogi nyilatkozat | Adatvédelem | Cookie beállítások | WebMinute Kft. | Facebook | Kapcsolat: info(kukac)gyakorikerdesek.hu
Ha kifogással szeretne élni valamely tartalommal kapcsolatban, kérjük jelezze e-mailes elérhetőségünkön!