Kezdőoldal » Közoktatás, tanfolyamok » Nyelvtanulás » Hogy van nemetül helyesen ez...

Attila1400 kérdése:

Hogy van nemetül helyesen ez a mondat?

Figyelt kérdés

A balesetben egy gyermek is megsérülhetett volna.

Beim Unfall hätte ein Kind auch verletzen können?

2018. jan. 12. 12:05
 1/6 anonim ***** válasza:
0%

Szerintem:

Beim Unfall könnte ein Kind auch verletzen geworden sein.

2018. jan. 12. 12:38
 2/6 Rick Mave ***** válasza:
81%

Helyesen (pontosabban ami a magyar mondatnak felel meg):

Beim Unfall hätte ein Kind verletzt werden können.

Azaz: "Kein Kind ist beim Unfall verletzt worden, aber es hätte passieren können = Nem sérült meg gyerek a balesetben, de ez megtörténhetett volna", tehát egy gyerek is megsérülhetett volna.

A másik kettő egyike sem igazán jó, más-más okokból, de menjünk sorba:

A kérdező mondatát egy "sich" közbeiktatásával nyelvtanilag jóvá lehet tenni: "Beim Unfall hätte sich auch ein Kind verletzen können", de ez azt jelenti, hogy "A balesetben egy gyerek is megsebesíthette volna magát", aminek persze nem sok értelme. Ennek inkább úgy lenne értelme, hogy mondjuk "Mit dem scharfen Messer hätte sich ein Kind verletzen können = Az éles késsel egy gyerek megsebesíthette volna magát".

#1)-nél pedig annyit kéne változtatni, hogy "geworden" helyett "worden", tehát: "Beim Unfall könnte ein Kind auch verletzen worden sein = A balesetben megsérülhetett egy gyerek is", de nem tudjuk, hogy igen vagy nem. Ez viszont ugye teljesen más jelent, mint a kérdező eredeti mondata.

2018. jan. 12. 16:45
 3/6 A kérdező kommentje:
Köszi
2018. jan. 14. 13:46
 4/6 A kérdező kommentje:
Van esetleg ehhez az anyaghoz valami link ahol ezt meg tudnam tanulni mert ez nem a könnyû anyaghoz tartozik :))
2018. jan. 14. 13:49
 5/6 Rick Mave ***** válasza:

Biztos van, a neten már a világon mindenhez van anyag. Próbálj guglizni, a kulcsszó ehhez "Konjunktiv II Vergangenheit".

Ez amúgy egy testreszabott kérdés egy német nyelvtanár azámára, én viszont nem vagyok az. Sőt, még csak az sem biztos - "a válasz 73%-ban hasznosnak tűnik" -, hogy jó az, amit írtam. Szerintem jobb ha megvárod, hogy azok, akik a válaszomat leértékelték, kompetens választ adjanak.

2018. jan. 14. 19:48
 6/6 anonim ***** válasza:
41%

Es haette beim Unfall

auch ein Kind verletzt werden können -

2018. máj. 24. 17:00

Kapcsolódó kérdések:

Minden jog fenntartva © 2024, www.gyakorikerdesek.hu
GYIK | Szabályzat | Jogi nyilatkozat | Adatvédelem | Cookie beállítások | WebMinute Kft. | Facebook | Kapcsolat: info(kukac)gyakorikerdesek.hu

A weboldalon megjelenő anyagok nem minősülnek szerkesztői tartalomnak, előzetes ellenőrzésen nem esnek át, az üzemeltető véleményét nem tükrözik.
Ha kifogással szeretne élni valamely tartalommal kapcsolatban, kérjük jelezze e-mailes elérhetőségünkön!