Fő a tészta vagy fől a tészta?
Figyelt kérdés
Hogyan helyes leírva?2017. szept. 29. 22:48
1/13 cathilina válasza:
Fő. Honnan jönne a fől? Életemben nem hallottam még hasonlót se. Ez tájszólás?
Vagy vicc. Ez esetben elszállt a fejem felett.
3/13 chtt válasza:
Mér' volna vicc? A nagyanyám is így mondta, néha én is szoktam. Ettől függetlenül helyesen természetesen "fő", ahogy előttem írták.
(itt pl. a leves "fől" - Amíg fől a leves, elkészítjük a grízgaluskát... - [link] )
4/13 cathilina válasza:
Akkor valami nyelvváltozat. Vannak, akik szóviccet csinálnak az egyértelműnek tűnő kérdésekből, csak azért nem voltam benne biztos. Sajnos pesti bunkó vagyok elit gimiből halott nagyszülőkkel, úgyhogy nem nagyon találkozom ilyesmivel.
6/13 anonim válasza:
"Fő, vagy fől valami?
Mindkettő egyformán jó."
Ha ilyen kérdéseim vannak, midig az "e-nyelv" oldalt nézem meg, mert megbízható, és a legtöbb esetben alá is támasztja a megoldást.
7/13 anonim válasza:
Gondolkodjatok már egy kicsit, az "-l" a szenvedő igealak képzője (sül/süt, hűl/hűt, tanul/tanít, borul/borít) én inkább azon csodálkozok, hogy be merték venni ezt a slendrián "fő" alakot a helyesírási szabályzatba...
9/13 anonim válasza:
Zala megyében is tájszólásként használják úgy, hogy "fől a leves, vagy nől a gyerek".
Mi már fő a leves, nő a gyereknek mondjuk.
Kapcsolódó kérdések:
Minden jog fenntartva © 2024, www.gyakorikerdesek.hu
GYIK | Szabályzat | Jogi nyilatkozat | Adatvédelem | Cookie beállítások | WebMinute Kft. | Facebook | Kapcsolat: info(kukac)gyakorikerdesek.hu
A weboldalon megjelenő anyagok nem minősülnek szerkesztői tartalomnak, előzetes ellenőrzésen nem esnek át, az üzemeltető véleményét nem tükrözik.
Ha kifogással szeretne élni valamely tartalommal kapcsolatban, kérjük jelezze e-mailes elérhetőségünkön!
Ha kifogással szeretne élni valamely tartalommal kapcsolatban, kérjük jelezze e-mailes elérhetőségünkön!