A helyes válasz (few), de lehetne (a few) is az alábbi mondatban? Ha nem, akkor miért?
Igazság szerint lehet használni mind a kettőt, habár a hordozott jelentés változik.
Az "a few" 2-nél több, de nem túl sok, míg a few szimplán csak keveset jelent. Pl.:
few:Csak kevés tojásom van otthon (lehet h. csak 1)
a few:Csak pár darab tojásom van otthon (egy pár vagy kicsit több)
Vagyis ott volt ,hogy mi az eltérés,csak nem fogadta el.
Köszi!
Akkor végülis mit mondott jónak? :)
Only nélkül a jelentés világos, ugye?
Kissé eltérőleg az #1 válaszolótól, "a few" pozitívabb jelentésű, a "few" meg egyértelműen negatív.
...few eggs - alig van itthon tojás
...a few eggs - hálistennek van itthon valamennyi tojás
Elgondolkodtató.
Az első reflex a "few" lenne.
Nekem viszont (nem mintha én bárki lennék) hiányzik az "only" és a "few" közé az "a".
És megnézve azt a corpust, amit preferálok, british newspapers, abban ugyan van 10 találat "only few"-ra, de 2300 az "only a few"-ra. Ezeket persze még elemezni kéne, de ekkora differencia...
Pár Usage-ben találtam példákat "only a few/little"-re, de magyarázat nélkül. Az egyetlen, ami itthon van, és még ezzel foglalkozik, az Budai László
angol nyelvtana, ő megjegyzi, hogy just és only sűrűn használatos "a few/a little" előtt. De hogy most akkor névelő nélkül tilos volna, azt nem mondja, mint ahogy azt sem, hogy ez a jelentését meghagyja-e, vagy nem.
A héten még megkérdezek tudorokat.
Azt még elárulhatnád, pontosan miből származik a kérdés.
Döntsd le melyik:)
Hát... Peterdi Pál egyik rövid humoros írása jut eszembe, reklámszöveg volt a téma,
Jó vállalat az AFIT
autókat megjafit.
Ez azért jó, elmélkedik, mert ha az ember olvassa, arra gondol, hogy ha már magyarul nem tud, autót szerelni biztosan tud. :D
No de ez csak némi gonoszság volt tőlem, mert a 4 perc 59 másodperc angolról mérvadó személyiségek is nyilatkoztak már elismerően.
oké:) Én azt hittem az only + eggs elég volt hozzá,hogy leszűkítse a szitut:)
Akkor ezek után helyes az alábbi gondolatmenet?:)
Szóval,ha odatenném gondolatban, hogy 'sajnos' akkor simán 'few'.
De ha pl.:'szerencsére' van néhány, akkor 'a few'.
pl: Wait, I have a few eggs!
Kapcsolódó kérdések:
Minden jog fenntartva © 2024, www.gyakorikerdesek.hu
GYIK | Szabályzat | Jogi nyilatkozat | Adatvédelem | Cookie beállítások | WebMinute Kft. | Facebook | Kapcsolat: info(kukac)gyakorikerdesek.hu
Ha kifogással szeretne élni valamely tartalommal kapcsolatban, kérjük jelezze e-mailes elérhetőségünkön!