Kezdőoldal » Közoktatás, tanfolyamok » Nyelvtanulás » Mit ajánlanátok, ha a 3 nyelv...

Mit ajánlanátok, ha a 3 nyelv közül lehet választani: Német, Francia, Orosz, Latin?

Figyelt kérdés

Sziasztok!

Most nem róla van szó, hanem az egyik ismerősömről, mert középiskolában ezt a 4 nyelvet lehet választani angol mellé. A német az kilőve, mert abból lesz nyelvvizsgája. Így marad a 3. Én tanultam latinul és németül, franciáról és oroszról semmit sem tudok. Ő annyira az oroszt a ciril írás miatt nem akarja. A latint pedig nem azért nem ajánlottam, mert ""reális"" haszna nincsen, hanem azért, mert nem igazán érdekli a humán tantárgyak, és a római kultúra iránt sem mutat érdeklődést. A franciát én nem tudom, de a kiejtést illetően hallottam róla borzadalmakat... Ti mit választanátok?

2010. máj. 1. 10:06
1 2 3 4
 21/31 anonim ***** válasza:

"De, mondom, ha a kémia-biológia és a nyelvek *beszélését* szereti, akkor nem hinném, hogy ezt a versek skandálása, és felolvasása jelentené."

te miről beszélsz? mert a latin nem "versek skandálása"!!!

2010. máj. 1. 17:42
 22/31 A kérdező kommentje:
A szóbeli érettségire gondoltam, és ez egy ironikus célzás volt arra, hogy a latint nem kommunikatívan tanítják, mint az élő nyelveket, hanem konzervatív módon. Az elvárások közt a metrika is benne van. Ez csak irónia volt :); No, te mit ajánlanál, és miért?
2010. máj. 1. 19:18
 23/31 anonim ***** válasza:

már egyszer megírtam:)

Ha még utána akar más nyelveket tanluni, akkor latin. Én is tanulok latinul, a spanyol gyerekjáték emiatt, az angol is könnyebb, és az olaszt is szinte teljesen megértem. A francia is latin eredetű.

Francia és orosz közül én is az oroszt választanám, elképzelhető, hogy a kínai és angol mellett az egyik legfontosabb nyelv lesz nemsokára...:)

2010. máj. 1. 22:18
 24/31 anonim ***** válasza:

Kérdező, minden nyelv tanárfüggő, nekem ovitól ahány évig tanultam az angolt legalább annyi tanárom volt belőle, mind más volt, és emiatt nem volt egyforma ütemű a tanulásom se adott időszakokat összehasonlítva (volt, aki egyáltalán nem volt jó tanár, de akkor már nem tudott rontani a tudásomon, mert akkor én már jól tudtam a nyelvet).

Ha akar később más nyelveket is tanulni, akkor latin, mert sok nyelv tanulását megkönnyíti.

Ha valamelyik jobban tetszik neki a másik kettőnél, akkor egyértelműen azt válassza, mert azt fogja legkönnyebben megtanulni, ami a legjobban érdekli.

Ha sehogy nem tud dönteni, és nem lételeme a több nyelv ismerete (vagy jelenleg még nincs tervben), akkor dobja be egy kalapba, és húzzon ki egyet, és tanulja azt.

Nincs könnyebb-nehezebb nyelv, mind egyforma, csupán egyéni adottságoktól függ, kinek melyik a könnyebb-nehezebb, sokan mondják, hogy a német nem nehéz, én mégse tudom megtanulni, de semmi más nyelvvel nincs ilyen problémám, megértem, beszélem, a németet csak megértem, de nem tudom kifejezni magam. Ez abszolút egyénfüggő. Neki kell eldöntenie, el kell tudni döntenie, nem szabad senkire hallgatnia csak saját magára. Minden nyelv érték, ha jól tudod használni és nem csak turista szinten.

2010. máj. 1. 22:28
 25/31 anonim ***** válasza:
75%

latin: nem hasznos, csak hobbynak jó, én csak idősebb korban tanulnám alaposan, mert egyébként szép, érdekes rendszer. A latin ellen szól (legalábbis számomra) az a kicsit illúzióromboló tény, hogy amit latinként tanítanak gimnáziumban, az egy SOHA senki által a hétköznapokban nem beszélt műnyelv, lényegében egy Cicero latinságán alapuló standard, amit csak a költészetben és hivatalos kommunikációban használtak (kisebb-nagyobb eltérésekkel) a római birodalom fénykorában egy bizonyos időszakban az értelmiségiek és hivatalos szervek. A valódi, élő latin inkább valami olyasmi volt, mint az olasz nyelv ma már kihalóban lévő vidéki nyelvjárásai.

francia: a hallás utáni szövegértést leszámítva könnyű, angol után különösen könnyű, megnyitja az utat a spanyol, portugál, olasz felé is, nagyon hasznos.

orosz: nehéznek tűnik, de nem túlságosan az, közepesen hasznos, izgalmas kulturális távlatokat nyit meg, átjáró a többi szláv nyelvhez

Én előrevenném a franciát, későbbre az oroszt. A francia kiejtést egy délután megtanulni, minden, csak nem "borzalmas". A cirill betűk teljesen egyszerűek, logikusak, a cirill folyóírás is nagyon könnyű, kb. nap a cirill ábécé és egy hét belejönni a használatába, az orosz kiejtés közepesen nehéz, kb. mint az angol, csak a hangsúly nehéz benne, de az oroszok jól tűrik, ha nem beszélsz tökéletesen (sőt, az oroszok legendásan jól megértik a nyelvüket törő külföldit), később meg belejössz.

2010. máj. 2. 00:12
 26/31 anonim ***** válasza:
57%

Én azt mondom úgy válassza ki,hogy a későbbi szakterületéhez kapcsolódjon.Pl. most az oroszoké a jövő a turizmusban,minden turisztikai szakembernek ezt a nyelvet ajánlják, de ha pénzügyet,ezt-azt szeretne akkor nem érdemes.A francia a vendéglátás és az unió egyik "anyanyelve" is ezért érdemes belevágni.A latin hullanyelv,nekem ezt kellett sajnos mert emelt nyelvi humános voltam (az az 5 évesnek az elődje) és nem lehetett mást, ha orvos-ügyvéd szeretne lenni érdemes azt elkezdeni, de más hasznát nem veszi az életben.

Angol?Az sehol?Pedig alapnyelv az egész világon beszélik,ház ha az nincs.

2010. máj. 3. 17:57
 27/31 A kérdező kommentje:
Ez 2. nyelv. Az angol az 1.
2010. máj. 3. 18:22
 28/31 A kérdező kommentje:
Előző: Az egyetemen vagy középiskolán? És melyik tankkönyvből?
2010. máj. 3. 18:23
 29/31 anonim ***** válasza:
57%
orosz! vagy kinai, ha van ra mod :) a jovoben hasznos lesz az fix.
2010. máj. 4. 11:46
 30/31 anonim ***** válasza:
100%
kínai nincs a felsoroltak között és bár rohamosan fejlődő ország,mégis gazdasági sorrendbem Amerikát Japán követi,szóval ha távol keleti nyelv kellene akkor az lehetne de mivel nics így esélytlen:)
2010. máj. 4. 12:34
1 2 3 4

Kapcsolódó kérdések:

Minden jog fenntartva © 2025, www.gyakorikerdesek.hu
GYIK | Szabályzat | Jogi nyilatkozat | Adatvédelem | Cookie beállítások | WebMinute Kft. | Facebook | Kapcsolat: info(kukac)gyakorikerdesek.hu

A weboldalon megjelenő anyagok nem minősülnek szerkesztői tartalomnak, előzetes ellenőrzésen nem esnek át, az üzemeltető véleményét nem tükrözik.
Ha kifogással szeretne élni valamely tartalommal kapcsolatban, kérjük jelezze e-mailes elérhetőségünkön!