Kérdésem német nyelv tanulással kapcsolatos, mit jelent pontosan a kérdésbe a Ist der. A valódi kérdés Ist der vogel rot?
Az ist a létige E/+ jelen idejű alakja, a der a hímnemű névelő.
Tehát: Piros a madár?
Magyarban E/3-ban nem tesszük ki a létigét, E/2-ben lehet, hogy könnyebb megérteni: Bist du rot? -Piros vagy?
Vagy, ha tudsz angolul (bár szerintem akkor ilyet nem kérdeznél): Is the bird red?
Azt javaslom, hogy nyelvtanárral tanulj, mert ha ennyire alap dolgok hiányoznak (nem bántásból írom), akkor nem fogsz tudni haladni. A nyugat-európai nyelvekben a létigét mindig ki kell tenni (az oroszban például egyáltalán nincs), a magyarban pl. E/3-ban nem. Tehát:
Én piros VAGYOK.
Te piros VAGY.
A madár piros Ø.
Mi pirosak VAGYUNK.
Ti pirosak VAGYTOK.
A madarak pirosak Ø.
E/3-ban nem kell létige. A németben:
Ich BIN rot.
Du BIST rot.
Der Vogel IST rot.
Ott jelölik a létigét. Ezt egyszerűen meg kell tanulni. Amúgy: Ja ER ist rot, mivel DER a névelője, arra pedig hímnemű alakkal utalunk vissza.
Szerintem keress egy magántanárt! Jó tanulást!:D
Szia!
Tudom nagyon régi a kérdés ,de hátha valakinek még jó lesz.
Én azt javaslom ,hogy elsőnek a létigét tanuld meg mindig.Teljesen felesleges mást mivel a létigével az igeidőknél is találkozhatsz.
Ahogy látod a példában amit írtál , milyenségre kérdez a kérdés, nem pedig egy cselekvésre , ebből fakadóan létigével kérdezel.
Az angolban én a németben a létigének a funkciója megegyezik.
A létigét használhatod ha az időt szeretnéd megmondani, magadat jellemezni , például az időjárásnál stb. Tudom , hogy németre vonatkozik a kérdés ,de a funkciója teljesen azonos az angoléval .
PL: she is tall-magas (állítom) / Kérdésnél Is she tall?-Ő magas?
látod igazából nem történt semmi extra csak a létige helye megváltozott mint a te német mondatodban és arra milyenségre kérdezett rá, ehhez pedig szükség van a létigére.
Kapcsolódó kérdések:
Minden jog fenntartva © 2024, www.gyakorikerdesek.hu
GYIK | Szabályzat | Jogi nyilatkozat | Adatvédelem | Cookie beállítások | WebMinute Kft. | Facebook | Kapcsolat: info(kukac)gyakorikerdesek.hu
Ha kifogással szeretne élni valamely tartalommal kapcsolatban, kérjük jelezze e-mailes elérhetőségünkön!