Orosz nyelvet középhaladó szinten anyanyelvi vagy magyar tanártól érdemes tanulni?
középhaladó szinten az anyanyelvit választanám, pláne ha tanár is - mondom ezt orosztanárként és nem orosz tanárként :)
magyar tanárt esetleg akkor érdemes, ha nyelvvizsgázni akarsz, és az anyanyelvi nem ismeri a követelményeket, hogy mire készítsen fel pontosan
"A magyar akcentus szörnyű."
Semmivel sem szörnyűbb, mint más idegenajkúaké, sőt... másokat hallgatva a magyarok határozottan a jobbak közül valók. Nagyon sokan beszélik szépen a nyelvet, fénykoromban engem is gyakran orosznak hittek, és roppant mód bírtak csodálkozni, hogy "iz Vengrii" jöttem. :) Régi szép idők! (nosztalgikus sóhaj:) A szókincsem azóta erősen megkopott, de remélem a kiejtésem nem. Nem vitatkozni akarok, hisz én is az anyanyelvit javallom, csak úgy megjegyzem.
"Minden nyelvet anyanyelvitől érdemes tanulni."
Igaz, de akadnak helyzetek, amit csak a magyar gondolkodású magyar tud megmagyarázni dolgokat, mert az anyanyelvi fel sem fogja, mi a gondod... tapasztaltam már néhányszor. Ha végiggondolom, semmivel sem voltak jobbak (sem rosszabbak) az anyanyelvi tanáraim, mint a magyarok. Középhaladó szinten egyébként is rég rossz, ha számít a tanár akcentusa (oké, azért nem árt, ha legalább kicsit az orosz nyelvre emlékeztet az az akcentusa :D).
A tudás a fontos, és ha nyelvet akarsz tanulni, aláírom, klassz, ha anyanyelvi tanárod van (még klasszabb, ha huzamosabban kint élsz az adott nyelvterületen), de ha nyelvvizsgára készülsz, egy tapasztalt, célirányosan felkészítő magyar tanár sokkal hasznosabb lehet, mint egy csodás kiejtéssel beszélő anyanyelvi, akinek gőze sincs, mire van szükséged. A tudás ugyanis kevés, ha nem tudod átadni, vagy nem azt adod át, amit kell. Ha meg megvan végre a papír, az élet úgyis befejezi az oktatásod, pótolja az esetleges hiányokat. :)
Sok beszédnek is egy a vége: én az anyanyelvit választanám, de mindkettőnek megvannak az előnyei és a hátrányai is.
3: "Nagyon sokan beszélik szépen a nyelvet."
Itthon biztos nem. Aki meg Oroszországban lakik, még jó, hogy prüntyög valamit.
Kapcsolódó kérdések:
Minden jog fenntartva © 2024, www.gyakorikerdesek.hu
GYIK | Szabályzat | Jogi nyilatkozat | Adatvédelem | Cookie beállítások | WebMinute Kft. | Facebook | Kapcsolat: info(kukac)gyakorikerdesek.hu
Ha kifogással szeretne élni valamely tartalommal kapcsolatban, kérjük jelezze e-mailes elérhetőségünkön!