Ezt a mondatot hogyan értelmezzem? [Angol]
Austria-Hungary delivered an ultimatum to the Kingdom of Serbia, and entangled international alliances formed over the previous decades were invoked.
A vesszőig értem, hogy mit jelent a mondat, de azon túl már el sem tudom dönteni, hogy mi tárgy, mi jelző stb.
És az értelme sem tiszta.
Az allisok el akarják lopni a hordától a málnát de egy tauren pap jól szájbabsssza őket így nem sikerül az akció.
nincsmit
..., and (entangled)international alliances (formed over the previous decades) were invoked.
A zárójeles részek jelzők, a lényeg:
...and international alliances were invoked.
...és nemzetközi szövetségeket/kapcsolatokat hívtak segítségül.
A teljes mondat:
... and entangled international alliances formed over the previous decades were invoked.
...és szövevényes nemzetközi szövetségeket - amelyek a korábbi évtizedekben alakultak ki - hívtak segítségül.
Az alliences és a formed között miért nincs which?
Vonatkozói alárendelésből mindig rossz voltam.
Bele lehet tenni, nem a which hanem a that kellene mondjuk:
... and entangled international alliances, that were formed over the previous decades, were invoked.
Csak mivel túl hosszú, és már enélkül is többszörösen összetett a mondat, az alárendelt tagmondatot egy jelzős szerkezetté rövidítették.
jól írja a #2(4) - egyébként a magyarban is meg lehet alárendelt mellékmondat nélkül oldani (és akkor még szövevényesebb lesz)
... a korábbi évtizedekben kialakult, bonyolult nemzetközi szövetségeket...
(és persze tökéletes szó a szövevényes is, csak annyira üti a szövetséget, hogy gondoltam, rokonértelmű jobb lenne)
Inkább egy the-t lehetne beszúrni:
and (the) entangled international alliances
formed over the previous decades
were invoked.
és a szövevényes nemzektözi szövetségek
amelyek a megelőző évtizedekben alakultak ki
most kihívásra kerültek.
(Kissé magyartalanul.)
vagy inkább
those entangled aliances...
Kapcsolódó kérdések:
Minden jog fenntartva © 2024, www.gyakorikerdesek.hu
GYIK | Szabályzat | Jogi nyilatkozat | Adatvédelem | Cookie beállítások | WebMinute Kft. | Facebook | Kapcsolat: info(kukac)gyakorikerdesek.hu
Ha kifogással szeretne élni valamely tartalommal kapcsolatban, kérjük jelezze e-mailes elérhetőségünkön!