They're insolent, értelmes mondat?
Nemrég ismerkedtem meg az angolban a főnév helyettesítő one(s) nyelvtanával, amit nekünk az iskolában sohasem tanítottak és mióta ismerem alapjaiban véve kavarta meg az eddigi ismereteimet.
Bizonyos esetekben nem tudom felismerni a jelző-jelzett szerkezetet, példáknál meg csak olyat mutatnak, amik pofon egyszerűek. Pl.: I'd like to buy a hat. A red one.
Azért kérdeztem, mert az "insolent" szófaja melléknév és úgy gondoltam, hogy kell mellé egy főnév is.
Pl.: Ha egy fagyizóban vagy és rámutatsz az egyik fagyira, nem kérdezheted azt, hogy "What is the brown?", csak azt, hogy "What is the brown one?" - miért?
What taste is the brown one? - Itt van one.
They're insolent. - itt meg nincs
Hogy miért azt nem tudom.
A példák, amiket felhoztatok, így együtt nem igazán jók. Vegyük inkább ezt a kettőt:
1M Ők szemtelenek.
1A They're insolent.
2M Ők a szemtelenek.
2B They're the insolent ones.
Alapvetően tehát akkor kell a főnévhelyettesítőt használni, ha névelő van a szó előtt. Persze ezt nem a névelő teszi - viszont a névelő mutatja, hogy ott főnévként szerepel a szó. Magyar ésszel persze ezt elég nehéz követni, mivel nálunk simán szerepelhet ugyanaz a szó főnévként és melléknévként is, angolul viszont nem.
Hasonló a helyzet különben a néphez tartozást kifejező szavaknál, csak ott nem a one-t kell használni, hanem van külön főnévi és melléknévi alakja a szavaknak:
He's British = Ő brit
He's a Briton = Ő egy brit (ember)
Hát, ha nem haragszol meg nagyon, kedves Kérdező, vissza kéne nyúlnod a magyar nyelvtani fogalmakhoz. Ha már az angol tanárod a szerkezet elmagyarázásakor nem tette meg. :)
Kulcsszavak: mondattan, névszói állítmány, jelző.
Magyarban is ugyanúgy megvan:
Ez az alma piros.
Ez egy piros... befejezetlenség érzése előjön.
Kapcsolódó kérdések:
Minden jog fenntartva © 2024, www.gyakorikerdesek.hu
GYIK | Szabályzat | Jogi nyilatkozat | Adatvédelem | Cookie beállítások | WebMinute Kft. | Facebook | Kapcsolat: info(kukac)gyakorikerdesek.hu
Ha kifogással szeretne élni valamely tartalommal kapcsolatban, kérjük jelezze e-mailes elérhetőségünkön!