Kezdőoldal » Közoktatás, tanfolyamok » Nyelvtanulás » Tényleg igaz, hogy a tolmácsol...

Tényleg igaz, hogy a tolmácsolás csak időszakos munka, hosszabb távon nem lehet megélni belőle?

Figyelt kérdés

Lényeg a lényeg: idén kezdtem az anglisztika szakot a Debreceni Egyetemen. A csoportból sokan készülnek fordító-tolmácsnak, viszont akad jópár olyan egyén (köztük Én is), aki Tanárnak készül. Igaz, hogy ennek a munkának is megvan a maga neheze, hiszen ki ismer olyat, hogy könnyű munka? Ennek ellenére vonz ez a pálya, hiszen Anyukám is tanárként dolgozik.

Többször hallottam már olyat, hogy a tanári pálya jónak számít, hiszen Rájuk állandóan szükség van, ellenben a fordító-tolmács munka csupán időszakos, nincs rá állandó igény.

Az angolt középfokon beszélem, a gimis éveim alatt még tanultam franciát is, ez volt a 2. idegen nyelv. Egyelőre minden idegszálammal az angolra törekszem, hiszen most ez a fontos. Franciából sok dolog kiesett, hiszen jó ideje nem gyakoroltam, úgy gondolom, majd ha megszerzem a diplomát 4 év múlva, akkor fogok újra nekigyürkőzni.

A volt gimnázium egy 20000 fős kisvárosban található, nagyon szerettem oda járni, a korábbi tanáraimmal is tartom a kapcsolatot. Ha minden jól alakul, 2020-ban diplomázom. Ebben az évben fog nyugdíjba vonulni az a tanárnő, aki nekem tanította az angolt, viszont 2021-ben a kolléganője, aki -szintén angol szakos- is elmegy az intézményből, ezért arra gondoltam, meg fogom pályázni az állást.

Emellett gondolkodtam azon a megoldáson is, amin az egyik manikűrös ismerősöm. Ő is tanít, hétvégenként pedig műkörmöket, gél lakkokat/lakkzseléket készít. Ha már itt tartunk.. Mennyibe kerül egy műkörmös tanfolyam? Mennyi idő alatt végezhető el?

2016. márc. 3. 17:16
1 2 3
 21/27 anonim ***** válasza:
75%
A tanárképzés sem ötéves (vannak belőle 5 éves változatok, de többségében van +1,2 félév), de az alapképzés mindig 3 éves lesz, és még egyelőre nem jelentkeztél át. Még a bolognai rendszer előtt volt ez "egyetem ötéves mindenképp" - dolog.
2016. ápr. 5. 17:35
 22/27 A kérdező kommentje:
Köszönöm a választ! :)
2016. ápr. 5. 18:14
 23/27 anonim ***** válasza:
Igen.
2016. ápr. 5. 18:19
 24/27 anonim ***** válasza:
100%

Szerintem mindennap több ezer órát kell tolmácsolni magyar és valami idegen nyelv között a világban tárgyalásokon, konferenciákon meg hasonló helyeken. Szóval meg lehet élni belőle, sőt van, aki hazai mércével mérve fényesen él meg belőle (pl. az európai uniós tolmácsok).

Az viszont igaz, hogy nagy verseny van a piacon, rengetegen szeretnének tolmácsolni, szóval minden tolmácsolásra, amire pályáznál, harmincan állnak sorba. Ha valaki viszont tényleg jó, az előbb-utóbb kitűnik, és akkor lesz rendszeresen megbízása.

Most csak a fő kérdésre válaszoltam, azt én nem tudom megmondani, tanárnak vagy tolmácsnak érdemesebb-e most menni. Én előbb vágnám le a saját fejemet, mint hogy bármelyiket bevállaljam.:)

2016. ápr. 19. 22:52
 25/27 A kérdező kommentje:
Köszönöm a válaszokat mindenkinek!
2016. ápr. 20. 08:57
 26/27 anonim ***** válasza:
44%
Inkább tanulj valami normális szakmát, mint pl. fodrász vagy műkörmös minthogy a tolmácsolással kísérletezel.
2016. ápr. 20. 20:59
 27/27 A kérdező kommentje:
Köszönöm a válaszokat mindenkinek! :)
2016. ápr. 21. 07:06
1 2 3

Kapcsolódó kérdések:

Minden jog fenntartva © 2024, www.gyakorikerdesek.hu
GYIK | Szabályzat | Jogi nyilatkozat | Adatvédelem | Cookie beállítások | WebMinute Kft. | Facebook | Kapcsolat: info(kukac)gyakorikerdesek.hu

A weboldalon megjelenő anyagok nem minősülnek szerkesztői tartalomnak, előzetes ellenőrzésen nem esnek át, az üzemeltető véleményét nem tükrözik.
Ha kifogással szeretne élni valamely tartalommal kapcsolatban, kérjük jelezze e-mailes elérhetőségünkön!