Mi a különbség a bejezett jelen és a folyamatos múlt között? (angol) szerintem semmi?
Hát, a folyamatos múltra pont nem jellemző, hogy olyat fejez ki, ami most is tart.
A befejezett jelennek meg egy eléggé pontatlan magyarázata, hogy a múltban kezdődött, és most is tart.
Miért ne lenne?
I've read your book.
I'm reading your book.
Egészen mást jelent.
I'm reading your book.
Ez nem múlt idő LOL ez folyamatos jelen
LOL... bocs, félreolvastam, mert próbáltam úgy olvasni a válaszodat, hogy legyen értelme.
Ezt kérdezed: "Mi a különbség a bejezett jelen és a folyamatos múlt között?"
Aztán ezt: "akkor meg a folyamatos múlt és a befejezett múlt között nincs különbség"
Gondoltam, valami értelmeset írtál, ezért felületesen folyamatos jelennek olvastam.
De akkor legyen:
I was reading your book.
I've read your book.
Szerinted ezek ugyanazt jelentik? Mert egyébként nem.
I was reading your book.
Olvastam a könyved.
I've read your book.
Olvastam a könyved.
I was reading your book.
Éppen olvastam a könyved.
I've read your book.
Elolvastam a könyved.
Magyarra tényleg mindkettőt úgy kell fordítani, ahogy te csináltad, de attól még rohadtul nem ugyanazt jelentik. És egyik sem tart a jelenben a két mondat közül. Lássuk:
I've read your book. - (Ki)olvastam a könyved. (Pl. olyan helyzetben használható, hogy MÁR kiolvastam, tehát beszélgethetünk róla.)
I was reading your book. - Olvastam a könyved. (Egy adott időpillanatban. Pl. I was reading your book when my mom arrived. - Éppen a könyvedet olvastam, amikor anyukám megérkezett.)
Tehát a folyamatos múlt arra vonatkozik, hogy egy meghatározott időben, vagy időintervallumban éppen csináltál valamit, míg a befejezett jelen általában (és hangsúlyoznám, hogy ez csak egy marhára leegyszerűsített verzió) egy olyan cselekvésre utal, ami a (közel)múltban történt, és legtöbbször valamilyen hatással van a jelenre.
Kapcsolódó kérdések:
Minden jog fenntartva © 2024, www.gyakorikerdesek.hu
GYIK | Szabályzat | Jogi nyilatkozat | Adatvédelem | Cookie beállítások | WebMinute Kft. | Facebook | Kapcsolat: info(kukac)gyakorikerdesek.hu
Ha kifogással szeretne élni valamely tartalommal kapcsolatban, kérjük jelezze e-mailes elérhetőségünkön!