Jó matekosok segítségét kérném? (7. o. )
Egy gyárban két műhelyben folyik a termelés. A napokban mindkét műhelybe új gépeket állítottak fel, és emiatt a dolgozókat át kellett csoportosítani: 12 dolgozót az A műhelyből áttettek a B műhelybe.
Az átszervezés előtt hányan dolgoztak a két műhelyben külön-külön, ha az eredetileg ott dolgozók aránya 4:3 volt, az átszervezés után viszont az A:B arány 8:9-re változott?
A: A = 68 ; B = 51
B: A = 56 ; B = 42
C: A = 64 ; B = 48
D: A=120 ; B = 90
Az "A" válasz a helyes. Ha le akarod vezetni (kiszámolni), akkor egy kétismeretlenes, elsőfokú egyenletrendszert kell megoldani. Nem tudom, ez hányadik osztályos anyag.
Viszont a szöveg szerinti módosítással A'=A-12=56 és B'=B+12=63. Ha mindkét számot elosztod 7-tel, akkor megkapod A':B' arányára a 8:9-et. A többinél más arányt kapsz eredményül, tehát azok nem helyesek.
Hát én régen oldottam meg ilyesmi feladatot, de megmondom, miket irkáltam fel. Egyiknek lehet, nem volt sok értelme, de remélhetőleg hasznos lesz:
A - 12 = B
A : B = 4 : 3
ha behelyettesítem, kijön az áthelyezések száma:)
4X - 12 = 3X
ebből X= 12, hogyha lehúzgálom és leegyszerűsítem és megoldom az egyenletet:)
Ja de amúgy itt lehet, hogy trükkös, mert fölös adat is van:)
Ja és simán szerintem be lehet helyettesíteni, hát hogyha meg van adva, csak azt kéne megtudni, hogy pl az A) feladatnál, ott az a létszám az átcsoportosítás előtti vagy utáni adat?:) És akkor lehet amúgy, hogy arányokkal nem is nagyon kell variálni, vacillálni, erre gondoltam, hogy trükkös lehet:):) Remélem, segítettem valamicskét:)
Nem vagyok nagyon jó, de megpróbálom levezetni:
(4X)/(3X) = 4/3 "Előtte"
(8Y)/(9Y) = 8/9 "Utána"
4X=8Y+12 x=2Y+3
3X=9Y-12 3(2Y+3)=6Y+9=9Y-12 9+12=9Y-6Y 21=3Y 7=Y
x=2*7+3 x=17
4x=68
3x=51
68/51=(4*17)/(3*17)=4/3 17=x
8y=56
9Y=63
56/63=(8*7)/(9*7)=8/9 7=y
"A) feladatnál, ott az a létszám az átcsoportosítás előtti vagy utáni adat?"
Igen az A feladat a megoldás, de ha figyeled úgy indul a kérdés, hogy:
Az átszervezés ELŐTT hányan dolgoztak a két műhelyben külön-külön, ha ...
* Iderakok még egy smiley-t,hogy lássad, hogy nem dühösen írtam
: )
Akkor most már látod, hogy a teszteknél választani kell.
Nem tudom, hogy gondolkodsz, de remélem már tiszta.
Kapcsolódó kérdések:
Minden jog fenntartva © 2024, www.gyakorikerdesek.hu
GYIK | Szabályzat | Jogi nyilatkozat | Adatvédelem | Cookie beállítások | WebMinute Kft. | Facebook | Kapcsolat: info(kukac)gyakorikerdesek.hu
Ha kifogással szeretne élni valamely tartalommal kapcsolatban, kérjük jelezze e-mailes elérhetőségünkön!