Hogy tudom megkülönböztetni a present perfect simplet és a present perfect continounst? Mert én sehogy se tudom
PPS: I have done
PPC: I have been doing (PPC-nél mindig have been + az ige -inges alakja van, most a példában a do)
Eléggé szembetűnő különbség szerintem. :)
Vagy úgy érted, hogy nem tudod megkülönböztetni, hogy nem tudod mikor melyiket kell használni?
PPS: I have lost my keys. ( A+have/has+ige 3. alak)
Ezt olyankor mondják, amikor egy múltbéli cselekvésnek a jelenre is kihatása van. Tehát a fenti példamondat esetén elvesztettem a kulcsaimat, aminek az az eredménye, hogy most is el vannak veszve. Vagy ilyen mondat még például az I have been to London.
PPC: I have been waiting for the bus for two hours. ( A+have/has+been+ige+ing)
Az ilyet akkor használjuk, ha a múltban kezdődött, a beszéd pillanatában is folytatódó cselekvésről beszélünk.
erre példa még: I have been painting this picture since half past seven.
A have been -ing-et akkor is hasznaljuk meg, ha indokolunk.
"I'm so tired because I haven't been sleeping too much last night"
A have+been+ing maga a PPC. És ez alapján a honlap alapján egyáltalán nem csak indoklásra használjuk.
Egyébként ajánlom mindenkinek ezt a honlapot, egyszerű, érthető, és én például innen tanultam meg azokat, amiket a tanárom lusta volt megtanítani.
Kapcsolódó kérdések:
Minden jog fenntartva © 2024, www.gyakorikerdesek.hu
GYIK | Szabályzat | Jogi nyilatkozat | Adatvédelem | Cookie beállítások | WebMinute Kft. | Facebook | Kapcsolat: info(kukac)gyakorikerdesek.hu
Ha kifogással szeretne élni valamely tartalommal kapcsolatban, kérjük jelezze e-mailes elérhetőségünkön!