Hogyan tudom megkülönböztetni a Present Perfect Continuous-t a Present Perfect Simple-től?
Present Perfect Continuous(befejezett, folyamatos jelen):
alany + have/has + been + ige"-inges alak"
-A múlttól a jelenig tartó cselekvés, történést fejezi ki.
- mostanában történtő folyamatos cselekvés
A hangsúly az időtartamon van és nem kell, hogy a cselekvés be legyen fejezve.
I have been reading a book. - Olvastam egy könyvet. (valamikor elkezdtem , olvasgattam mostanában is és majd valamikor befejezem)
-------------------------------------
Present Perfect Simple(befejezett, egyszerű jelen):
alany + have/has + ige 3.alak
-a hangsúly a cselekményen van
- a jelenben van eredmény
-múltban kezdődött, de mostanra befejeződött
I have read a book. - Olvastam egy könyvet és az eredménye , hogy már tudom miről szól, be van fejezve.
I have done my homework. - Megcsináltam leckét.(a lecke készen van)
I have been doing my homework. - Csinálom a leckét.(még nincs készen, a közelmúltban kezdtem el, most csinálom és majd a jövőben fejezem be)
Rendben, 5ös, leülhet!
Ennél jobban én sem tudtam volna elmagyarázni.
:) Köszönöm ^^
Pedig csak kontármunka volt.
A present p. c. -nál nem az a lényeg hogy nem fejeztem be. I have been doing my homework- NEM csinálom a leckémet,hanem CSINÁLTAM a leckémet. Az eredmény senkit nem érdekel. Lehet kész van lehet nincs ,de ezzel töltöttem az időmet.
I have washed the car. - az autó már tiszta
I have been washing my car- lehet a kocsi tiszta ,lehet nem ,de már lemostam. Eredménye: mondjuk koszos lett a ruhám
No de kedves #4, az első válaszoló nem azt írta, hogy lényeg, hogy nincs befejezve, hanem azt írta, hogy: nem kell, hogy a cselekvés be legyen fejezve. És ez meg nagyon igaz.
Bár hozzá kell tennem, hogy (egyes irodalmi igényű) nyelvtantanárok (Magyarics, Broughton) szerint a nem befejezettség jelentéséhez ajánlatos/kell egy időhatározó is.
A második, kocsimosós példádban a present perfect continuousnál a lemostam és a koszos lett a ruhám helyett én azt írnám: (már egy ideje) mosom az autót.
Mert, miként #1 megjegyzi, a folyamatosságot hangsúlyozzuk eme szerkezettel.
Kapcsolódó kérdések:
Minden jog fenntartva © 2024, www.gyakorikerdesek.hu
GYIK | Szabályzat | Jogi nyilatkozat | Adatvédelem | Cookie beállítások | WebMinute Kft. | Facebook | Kapcsolat: info(kukac)gyakorikerdesek.hu
Ha kifogással szeretne élni valamely tartalommal kapcsolatban, kérjük jelezze e-mailes elérhetőségünkön!