Ebben az angol mondatban miért van Present Perfect Continuous?
Coptic Christians have been gathering in a Cairo church ahead of the funerals of protesters killed in Sunday’s rioting.
A mondat innen való:
Tudom, nem csak akkor használjuk, ha for, since van a mondatban, hanem pl. ha egy cselekvés éppen folyamatban van egy ideje, amikor egy másik bekövetkezik. De akkor meg Past Perfect Continuous kéne, nem Present, nem?
Ráadásul ez a mondat önálló bekezdés, el van választva a következő mondattól, ezért sem világos, mihez viszonyít.
Present Perfect Continuous használatánál még írják: a cselekvés hosszabb ideig tartott, és a jelenben is érzékelhető hatása van. Hát itt nem értem, milyen hatása van a jelenben annak a gyűlésnek...
Arra utal esetleg az igeidő, hogy éppen csináltak valamit és előre érzékelteti, hogy valami ezt megszakította, de erre a szöveg későbbi mondata utal? Furcsa. De akkor is past kéne, nem present...
Szerintem arra utal, hogy annyira friss a hír, hogy még most is tart, vagy legalábbis nincs info az összejövetel végéről. Past perfect continuous akkor kellene, ha a múltban felyeződött be a cselekvés, vagy a múltban van az a pont, amire a kijelentés vonatkozik.
Például a Csenegetett Mylord végén a stáblista felett ez állt: "You have been watching", vagyis őket látták, folyamatosan, egészen mostanáig. Itt is valami ilyesmi lehet.
Gyülekeznek (már elkezdtek gyülekezni, és jelenleg is gyülekeznek, azaz egyre többen vannak...)
Múltban kezdődött, jelenben is tart - pp
egyre... - continuous
past nem lehet, hiszen a cikk írásának idejében, a jelenben gyülekeznek a temetést megelőzően... A fokozatosan növekvő tömeg miatt (változó állapot) muszáj a folyamatos.
egyébként az "összejövetel végéről" van info:
"The first services are set to take place later on Monday."
Ők pedig emiatt gyülekeznek...
Köszönöm!
Hát nem tudom, mikor fogom megjegyezni a Present Perfect Continuous használatának összes szabályát... méghogy az angol könnyű!
Pedig egyszer már értettem, csak elég ritkán használom.
Kapcsolódó kérdések:
Minden jog fenntartva © 2024, www.gyakorikerdesek.hu
GYIK | Szabályzat | Jogi nyilatkozat | Adatvédelem | Cookie beállítások | WebMinute Kft. | Facebook | Kapcsolat: info(kukac)gyakorikerdesek.hu
Ha kifogással szeretne élni valamely tartalommal kapcsolatban, kérjük jelezze e-mailes elérhetőségünkön!