Kezdőoldal » Közoktatás, tanfolyamok » Nyelvtanulás » Szerintetek? Between vagy...

Szerintetek? Between vagy among? Angol nyelvtani oximoron?

Figyelt kérdés

Gondoltam kikérem a véleményeteket. Éppen nyelvvizsgára készülök (szóbeli) és tételeket tanulok, kissé összezavarodtam, mint vasorrú bába a mágnesviharban :)))

The result of this, the risks are spread "between" the many "people" and "organisation" that contributed to the insurance pool.

A problémám a ""-közé tett szavak nyelvtanával lenne, vagyis én úgy tudom, hogy between-t két dolog közötti választáshoz ildomos használni pl: The girl can choose between apple and orange. Ezzel szemben van még az among, mikor kettőnél több dolog közül lehet választani, pl alma, narancs és banán.

A "sok ember" az véletlenül nem többes számban van (?!) - egyetemben az "organisation"-nal? Szóval akkor miért írja mégis between-ként, mintsem among-ként? Egyáltalán lehet-e ebben az esetben among-ot is használni?

Lécci segítsetek, mert vagy már 6 nyelvtani könyvet is átnéztem, de nem találtam semmit ezzel kapcsolatosan...

Bármilyen magyarázatot szívesen fogadok!

2010. márc. 25. 20:55
1 2
 11/19 A kérdező kommentje:

Ha megengeditek lenne még egy kérdésem:

Ha az eredeti mondatot, vagyis ezt:

"The result of this, the risks are spread

- "between" the many "people" and "organisation"

that contributed to the insurance pool."

Átalakítanám ilyenre, az így jó lenne?

The result of this, the risks are spread

- "among the participant (résztvevő)"

vagy

- "among the client (résztvevő)"

that contributed to the insurance pool.

Ugye jól gondolom, hogy

1. az "among" itt most jó, mert egy csoportról van szó?

2. a "the" szükséges, hiszen később - de még ugyanabban a mondatban - pontosítjuk, hogy kikről is van szó. (azt hiszem ezt hívják valamilyen post modification-nak?!)

3. és azért nem "the participant+s" vagy "the client+s" mert vagy "the client" vagy "clients" van csak - és ez utóbbi pedig szintén nem jó, mert nem általánosságban beszélünk, hanem egy bizonyos csoportról -amit később pontosítunk?

Szerintetek ez így mennyire jó?

(ugyanis félek attól, hogy olyan vizsgáztató tanárt fogok ki, aki szerint az eredeti mondatban a between nem jó, és majd elkezd írogatni a kis "csicsás" papírjára :P )

2010. márc. 26. 07:59
 12/19 anonim ***** válasza:

Szia, 22:51 vagyok (néha annyira zavar, hogy anonim az oldal :) )

Első kérdésre válaszolva: angol-magyar kéttannyelvű osztályba járok, (angolul tanuljuk a törit, matekot, föcit, civilizációt), most vagyok végzős, és később anglisztikára szeretnék menni. Ez amúgy abszolút nem jelenti azt, hogy szuperjól beszélek angolul, de azért egy erős emeltet mondanék. Én amúgy teljesen azt hittem, felsőfokúra készülsz, ilyen nüansznyi különbségeken ott szoktak fennakadni, meg tényleg olyankor jön ki az, mennyire köcsög is tud lenni az angol- pl jelen esetben is :)

Középfokú vizsgán viszont hidd el, nem mennek bele ennyire a dolgokba. Az ilyen apró nyelvtani dolgokat abszolút nem nézik (kivéve mondjuk az Origosokat, de ott is az a lényeg, ilyet ne mondj hogy he have a dog, szóval ilyen orbitális hibákat) arra kíváncsiak, hogy reagálsz bizonyos helyzetekben, ki tudod-e vágni magad, hasonlók.(arról nem is beszélve, hogy izgulni fogsz, és úgysem fogsz elgondolkodni ennyire, mi is a legmegfelelőbb szó, mondod majd, ami jön.) Szóbelire abszolút elég a soknál among, kettőnél between szabály, plusz még az a néhány kivétel, meg extra amit már írtál, meg amit említettem.

Gondolj bele, szerintem ezen hirtelen egy angoltanár is elgondolkodik, és azért nahh, nem egy tolmács felvételire mész :)

A második kérdésre válaszolva: szerintem nem jó így átalakítva, ahogy írtad.

2. a "the" szükséges, hiszen később - de még ugyanabban a mondatban - pontosítjuk, hogy kikről is van szó. (azt hiszem ezt hívják valamilyen post modification-nak?!) Igen ez így van, ha folytatod tovább a mondatod, hogy the participant who ...akkor teljesen jó helyen van a the.

3. és azért nem "the participant+s" vagy "the client+s" mert vagy "the client" vagy "clients" van csak - és ez utóbbi pedig szintén nem jó, mert nem általánosságban beszélünk, hanem egy bizonyos csoportról -amit később pontosítunk? Na ez viszont már nem így van. Vagy legalábbis nem teljesen. Tényleg van ilyen szabály, hogy among után jöhet the és egyes számNAK TŰNŐ főnév. Ugyanis, én ezt találtam, szépen leírja: "Identify any singular collective nouns. Use "among" in this situation. For example, "Responsibility is shared among the faculty."

Tehát ez a among+the s nélküliség csak azokra a főnevekre vonatkozik, amiknek a többes számát nem jelöljük külön, mivel már önmagukban több embert jelentenek. pl: the staff, the crew. De szerintem ez csak ebben az esetben lehet így. Amiket te használtál, nem ilyen "gyűjtőnevek", hanem sima főnevek, amik után viszont kell a többesszám. Ugyanis így, hogy the client, az nem többesszám, viszont az among azt követeli meg, tehát így szerintem a the clients lenne jó. (Ugyanez vonatkozik a participnat-re is .)(Magyarban is mindig több dolog között vonunk párhuzamot)

Na egyelőre ennyi, remélem tudtam segíteni, és azt is, hogy nem mondtam nagy hülyeséget (én is tanulom még a nyelvet, ugyanúgy, mint te :) )

Amúgy itt van egy link, ami talán haszno lehet (bár inkább írásbelin lenne az) de lehet, már olvastad:

[link]

Aztán majd írj, hogy sikerült! Addig meg kérdezz nyugodtan, legalább tornáztatom az agyam :) Nem árt :)

2010. márc. 26. 17:40
 13/19 anonim ***** válasza:

Fú ezt az utolsót nem olvastam végig. A "dikk" -es vagyok. Nekem nem nagyon tetszik a "risk spread" -eléshez, vagyis a kockázat több valaki között való megoszláshoz az among. Egyszerűen hülyén hangzik. Ha sokat olvasol, úgyis egyre jobban rá fogsz tudni érezni ezekre, hogy megérzésre oda illik-e az adott szó vagy nem. Olyan ez mint a "j vagy ly".

Amúgy felsőfokúm van.

2010. márc. 26. 19:45
 14/19 A kérdező kommentje:

Szia, 22:51! :)

Ne harizzatok, hogy csak most írok,de bedöglött a gép :(((

Igen, néha engem is zavar, hogy anonim...

Most irigyellek is egy kicsit -a kéttannyelvű osztály miatt..oh...bárcsak én is járhattam volna ilyesmibe, bár én az elején biztosan gyomorfekélyt kaptam volna, mikor kihívtak volna felelni, szívrohamot pedig akkor, mikor idegen nyelven kellett volna beszélnem például Napóleon csatározásairól :P

Amúgy érettségizni is angolul fogsz ezekből a tárgyakból? (töri, matek, föci...) Baccus most veszem észre, hogy matek is közte van!? Normálisak ezek? :DDDD Elég nehéz a matek még magyarul is, nemhogy angolul...fúú, hát nem is tudom... Az elején nem volt szokatlan? Amúgy kb. mikor fogsz érettségizni?

"Na egyelőre ennyi, remélem tudtam segíteni, és azt is, hogy nem mondtam nagy hülyeséget (én is tanulom még a nyelvet, ugyanúgy, mint te :) ) "

Persze hogy tudtál -nem is keveset, köszi érte :) És köszi a linket is :)

"Aztán majd írj, hogy sikerült!"

Igazság szerint az még egy kicsit odébb van - bő 1 hónap a vizsga - és azt követően még jó egy hónap mire kiderül az eredmény. De gondolom, ha kijövök a szóbeliről, érezni fogom, hogy megvan-e vagy sem :) arról szívesen írok előbb is :))))

"Addig meg kérdezz nyugodtan, legalább tornáztatom az agyam :) Nem árt :)"

De rendi vagy ...ugye tudod, hogy ezzel egy életre leköteleznél??? :))) Majd ha lesz még valami - általában szokott lenni - akkor majd írok, remélve, hogy nem kérdezek nagy butaságokat :)

Amúgy éppen most találtam egy érdekes (magyar nyelvtanos) oldalt, ha szeretnéd megtornáztatni az agysejtjeidet :)))

[link]

2010. márc. 30. 22:12
 15/19 A kérdező kommentje:

Szia „dikk”-es! :)

Ez már majdnem olyan mint egy nick név :)

Grat a felsőfokúdhoz! Nehéz volt - számodra? Vagy Te is olyan vagy aki kirázz(t)a a kisujjából? :)))))) Baccus de irigyelem az olyanokat...

Végül is maradt a risk among, már annyiszor leírtam, hogy már meg is tanultam :)

Tényleg lehet abban valami, amit írtál, hogy az ember ráérez, melyik szó illik oda jobban...de persze ehhez is - többet kellene olvasnom, amit szeretek is, csak most éppen a tételeket kellene nyúznom....

De jó Neked...felsőfokúd van.... :))))

Amúgy köszi mindkettőtöknek a bátorítást!!!

2010. márc. 30. 22:15
 16/19 anonim ***** válasza:

Itt újra 22:51:)

"bár én az elején biztosan gyomorfekélyt kaptam volna, mikor kihívtak volna felelni, szívrohamot pedig akkor, mikor idegen nyelven kellett volna beszélnem például Napóleon csatározásairól :P"

Hajajj...első évben heti 19 angolunk volt (a szerdai napra ma is emlékszem, egymás után 5 angol, 3 különböző tanárral :D ) De én imádtam, nagyon hiányzik...visszagondolva sokkal egyszerűbb volt, mint pl a mostani év :) Hamar bele lehetett jönni, nem volt vészes. A matek meg pláne nem. Azt igazából magyarul vesszük, mivel magyarázni úgy van értelme, csak a feladatkiírás van angolul, de azt meg megértjük. Vagy ha nem, ott a szótár (érettségin használhatunk :)) És igen, angolul fogok ezekből érettségizni (kivéve a föcit, abból nem megyek, a választottam a német lesz) de a töri sem vészes, legalábbis az írásbeli (a források le vannak fordítva magyarra, és itt is lehet szótárt használni) egyedül talán a szóbeli lehetne húzósabb, de azért 5 év után már megy annyira, hogy ne azon izguljunk, ezt vagy azt hogy kell mondani angolul, hanem hogy a tényanyagot tudjuk :)

"Amúgy kb. mikor fogsz érettségizni? "

Kb. idén :) Május 3-4-5-6, plusz szóbeli júniusban. Tessék drukkolni! :)

"De rendi vagy ...ugye tudod, hogy ezzel egy életre leköteleznél??? :))) Majd ha lesz még valami - általában szokott lenni - akkor majd írok, remélve, hogy nem kérdezek nagy butaságokat :) "

Nekünk a gimiben azt mondták, hogy nincs buta kérdés, mert ami annak is hangzik, biztos mást is érdekelne, csak nem meri megkérdezni, így biztos a másik-bátortalanabb- embernek is segítünk :) Szóval kérdezz nyugodtan. Főleg örülök annak, hogy találtam egy értelmes emberkét itt az oldalon :D (Vannak érdekes arcok...khm)

Köszi az oldalt amúgy, nagyon jó! Be is került a könyvjelzőimbe rögtön :) Érettségi előtt minden jól jön :)

"De gondolom, ha kijövök a szóbeliről, érezni fogom, hogy megvan-e vagy sem :) arról szívesen írok előbb is :))))"

Mindenképp írj, érdekel! Főleg mivel életemben nem voltam angol nyelvvizsgán, el sem tudom képzelni milyen(érettségivel megkapjuk a felsőt, ezért feleslegesnek tartottam elmenni) viszont most voltam német közepen, nahh az...pfuj. Na mindegy, majd írj :)

Évi

2010. márc. 31. 12:18
 17/19 A kérdező kommentje:

Szia Évi!

Amúgy én is Évi vagyok :))), a barátaim csak Carrie-nek szólítanak... hosszú történet :) Én is örülök, Neked!

"azért 5 év után már megy annyira, hogy ne azon izguljunk, ezt vagy azt hogy kell mondani ...a választottam a német lesz"

Oh, baccus, most még jobban elkezdtelek irigyelni :))) angol felsőfokú,német középokú (ez utóbbit szerintem biztosan megszerzed;) ,...hmmm... akkor Neked sétagalopp lesz a felsőoktatás és a diploma megszerzése, bár gondolom azért mögötte iszonyatos sok tanulás is van...

Én kb. 5 évvel ezelőtt kezdtem el az "angolt tanulni" (és nem angolul tanulni) szinte a nulláról (na ez is egy hosszú történet, nem untatlak vele, de egy kisebb regényt tudnék írni belőle...:))))) Az írásbelim már megvan, azzal nem volt semmi gond, az simán ment, de a nehézséget inkább a szóbeli okozza nekem... bár az biztos, hogy más lenne, ha naponta vagy két naponta az ember megtehetné, hogy egy magántanárhoz jár (aki persze csakis angolul beszél és nem kell kétpercenként rá szólni, ne haragudj, azért fizetek, hogy angolul beszélgessünk, ne pedig magyarul...) de iszonyat drágák...

"első évben heti 19 angolunk volt "

Juj, napi kb 4. angol óra...na az igazán durva lehetett...

Amúgy ezt a sulit Te választottad, vagy Neked választották (pl.: szüleid)? Matekból angolul is szóbeliztek vagy csak az írásbeli lesz angol?

"Kb. idén :) Május 3-4-5-6, plusz szóbeli júniusban. Tessék drukkolni! :) "

Persze, hogy drukkolok! Egyébként én is olyantájban fogok vizsgázni, de a pontos időpont csak jövő héten derül ki...

Amúgy izgulsz már? Vagy vannak már rémálmaid? Pl. elalszol aznap így késve érkezel az érettségire, vagy valami hasonló?

Angolra visszatérve íme 2 újabb feladvány vagy inkább "mumus"? :)))))

1.

Professional people take out liability insurance to cover claims "made against them" by clients.

A ""-közé tett szerkezettel van egy kis gondom. Ez milyen szerkezet lehet? Passzív műveltető? Mert se a passzív, se a műveltető nyelvtani alakját nem követi...legalábbis szerintem.

Amúgy a mondat tartalma kb. ez: az üzletemberek azért kötnek felelősségbiztosítást, hogy biztosítsák magukat az őket beperelő ügyfelek ellen. Néhány kifejezés:

take out insurance - szerződést köt

liability insurance- felelősségbiztosítás

cover - megvédeni valamit/vkit a veszteségtől/balesettől

És íme egy másik hasonló kifejezés, támpontul: (ennek a szerkezetét kivételesen értem :))))))

... the person against whom the claim is made...

....az a személy, akivel szemben igényt érvényesítenek...

2. A másik feladvány:

A person or an organization buys to protect "them" against legal claims made by others.

Ezzel a mondattal kapcsolatosan csak annyi kérdésem lenne, hogy a mondat "them" helyett nem "themselves" -ért kiállt? Te mit gondolsz erről?

Amúgy a jelentkezésnél fősulit vagy egyetemet részesítettél előnyben? A ponthatárok ugye majd csak nyáron derülnek ki, vagy már lehet sejteni, hogy - a tavalyi ponthatárhoz képest - milyenek az esélyeid?

Na majd mesélj :)

Üdv:

Carrie

2010. ápr. 1. 10:42
 18/19 A kérdező kommentje:
Bocsi, a kisebb regényért...
2010. ápr. 1. 10:43
 19/19 anonim ***** válasza:

Nah hát szia ismét :)

Szép sorban válaszolok is a kérdéseidre (már amelyikre tudok :D )

"Amúgy ezt a sulit Te választottad, vagy Neked választották (pl.: szüleid)? Matekból angolul is szóbeliztek vagy csak az írásbeli lesz angol?"

Én választottam. Általánosban imádtam az angolt, és ez volt az egyetlen suli, ahol ilyen keményen nyomták. (Voltak még ilyen nyelvi előkészítős osztályok is, de azokról nem hallottam sok jót mifelénk) Szüleim nem szóltak bele szerencsére, azt mondták, tanuljam, amihez kedvem van :) (Bár most kicsit aggódnak ezzel az ELTE angollal, hogy mi is lesz így belőlem, lesz-e állásom, de azért hagyják, hadd csináljam, ami nekem tetszik.)

Matekból a szóbeli is angolul lenne, de csak akkor, ha emelt szintre mennénk, mert középszinten eleve nincs szóbeli. (Szerencsére! :))

"Amúgy izgulsz már? Vagy vannak már rémálmaid? Pl. elalszol aznap így késve érkezel az érettségire, vagy valami hasonló? "

Még egyáltalán nem izgulok, és ez szörnyű...de komolyan. Mindig minden kis hülye doga miatt parázni szoktam, most az érettségit meg túl lazán veszem...és mindig csak halogatom a tanulást. Pedig megfogadtam, hogy most a tavaszi szünetben széttanulom az agyam, de eddig nem jött össze :D

És a feladványok:

"Ez milyen szerkezet lehet? Passzív műveltető? Mert se a passzív, se a műveltető nyelvtani alakját nem követi...legalábbis szerintem. "

Én eleve azt nem értem, miért van idézőjelben :D No de amúgy ez szerintem egy sima passzív, csak éppen nincs olyan szépen leírva, hogy "which are made against them", az ki van hagyva. Szóval nem tudom mi ennek a szép neve, de ha van a mondatban valami visszautaló vagy mi (ezek a which, that, what) akkor azokat nem kell kiírni,mint itt is. Vagyis...huhh ez nagyon nem lesz érthető...most ez nem konkrét szabály, inkább ahogy én értelmezem: szerintem akkor nem kell kiírni szépen a whichet és társait, az are-ral együtt, hogyha az előtte lévő szóra utalok vissza, azt jellemzem, mint itt pl. a claim. De nem akarlak bekavarni, szerintem kérdezd majd meg az angoltanárod. :)

A másodikban meg...igazából ez ugye a szövegkörnyezettől függ, mert ugye akkor them, ha valaki másokat akar megvédeni ez a személy vagy szervezet, és themselves meg akkor, ha saját magukat. De ezt gondolom tudod, és nem ez volt a kérdés, hanem hogy a szövegkörnyezet alapján themselves kéne, és mégis them van. Én arra gondoltam, hogy talán a protect hátha valami extra esetben nem reflexive pronount (themselves, himself,stb) vonz (mint pl a feel, meet meg a relax) de nem találtam erre utaló jelet :( Ha a mondat tényleg a themselvest kívánja meg, akkor szerintem semmi akadálya nem lenne, hogy azt használd. Elvileg.

Azért örülnék, ha valami nagyon okos is csatlakozna a beszélgetésbe, senkit nem akarok megkeverni, meg okoskodni :)

Amúgy a jelentkezésnél fősulit vagy egyetemet részesítettél előnyben? A ponthatárok ugye majd csak nyáron derülnek ki, vagy már lehet sejteni, hogy - a tavalyi ponthatárhoz képest - milyenek az esélyeid?

Háát, nekem a nagy álmom az ELTE volt, szóval azt jelöltem elsőnek :) a második a Károli lett, a harmadik meg a Pázmány. Igazából nem az alapján választottam, hogy egyetem, vagy fősuli, hanem hogy milyen a híre (oktatás színvonala) Így jött létre a sorrendem:)

A ponthatárok meg nem olyan vészesek, ELTE-re a legtöbb, 398, ami remélhetőleg meglesz. Ha megvan a nyelvvizsgám (majd 13.-án derül ki) akkor muszáj, hogy meglegyen. Ha meg nincs, akkor egy 90% körüli emelt angollal, megy egy másik 90%os érettségivel nyugodt lennék, az elvileg elég lenne. :)

2010. ápr. 2. 11:36
1 2

Kapcsolódó kérdések:

Minden jog fenntartva © 2025, www.gyakorikerdesek.hu
GYIK | Szabályzat | Jogi nyilatkozat | Adatvédelem | Cookie beállítások | WebMinute Kft. | Facebook | Kapcsolat: info(kukac)gyakorikerdesek.hu

A weboldalon megjelenő anyagok nem minősülnek szerkesztői tartalomnak, előzetes ellenőrzésen nem esnek át, az üzemeltető véleményét nem tükrözik.
Ha kifogással szeretne élni valamely tartalommal kapcsolatban, kérjük jelezze e-mailes elérhetőségünkön!