Kezdőoldal » Közoktatás, tanfolyamok » Nyelvtanulás » Valaki el tudná magyarázni az...

Valaki el tudná magyarázni az olasz Passato Prossimo igeidő ragozását?

Figyelt kérdés
Előre is köszönöm 13/f

2015. dec. 30. 14:55
 1/2 anonim ***** válasza:

A passato prossimo alak képzésekor az essere vagy az avere jelen idejú ragozott alakját vesszük és az ige participio passato alakját (befejezett melléknévi igenév), amit úgy képzünk, hogy:

-ere -> -uto pl. conosciuto

-are -> -ato pl. studiato

-ire -> -ito pl. capito

Participio passatoból van "pár" rendhagyó, ezeket szépen memorizálni kell, de amúgy a rendhagyó ragozásban is van rendszer, idővel rá lehet érezni.

Az avere ige után nem, de az essere ige ragozott alakja után a participio passatot az alany nemével és számával kell egyeztetni. Egyes szám hímnem vége o, nőnem a, többes szám hímnemnél i, nőnemnél e. Ha pedig többes számnál férfiakról és nőkről is szó van akkor i.

Pl.

Sono andata a trovare i miei amici. - Meglátogattam a barátaimat. (Egy lány mondja)

Avere/essere alakkal együtt tehát így lesz a ragozás:

Sono stato a Budapest. - Budapesten voltam.

Ho fatto gli esercizi. - Megcsináltam a feladatokat.

Siamo andati a fare la spesea. - Elmentünk bevásárolni.

Hanno conosciuto Michele in un bar. - Egy bárban ismerték meg Michele-t.

Általánosságban elmondható, hogy a tárgyas igék avere, a mozgással, létezéssel kapcsolatos igék essere alakot vonzanak.

Az alapragozás ennyi tulajdonképpen, gondolom később veszitek a tárgyas névmásokat, ott annyi lesz az extra, hogy egyeztetni kell majd az avere-t, de ezt suliban majd akkor fogják tanítani.

Bízom abban, hogy tudtam segíteni! :)

Ciao :D

19/F

2015. dec. 30. 19:42
 2/2 A kérdező kommentje:
Köszönöm nagyon! Nem suliban tanuljuk, hanem internetről egyedül tanulom, csak azt hittem minden szám/személynek van külön ragja, mint jelenidőben. De könnyűnek látszik és köszi még egyszer :)
2015. dec. 30. 20:51

Kapcsolódó kérdések:

Minden jog fenntartva © 2024, www.gyakorikerdesek.hu
GYIK | Szabályzat | Jogi nyilatkozat | Adatvédelem | Cookie beállítások | WebMinute Kft. | Facebook | Kapcsolat: info(kukac)gyakorikerdesek.hu

A weboldalon megjelenő anyagok nem minősülnek szerkesztői tartalomnak, előzetes ellenőrzésen nem esnek át, az üzemeltető véleményét nem tükrözik.
Ha kifogással szeretne élni valamely tartalommal kapcsolatban, kérjük jelezze e-mailes elérhetőségünkön!